Οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας (30% επί του συνόλου των περιοχών αυτών) διοικούνται από Φορείς Διαχείρισης. Η χρηματοδότηση των Φορέων γίνεται αποκλειστικά από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» το οποίο τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Από εκεί και πέρα το ελληνικό κράτος καλείται να διαθέσει ετησίως 8 εκατ. ευρώ για να συνεχίσουν να υφίστανται οι Φορείς. Τα οικονομικά οφέλη που περνούν στην πολιτεία – πέρα από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική και κοινωνική σημασία τους – είναι υπερπολλαπλάσια. Εκτιμάται πως για όλα τα κράτη της Ε.Ε. τα έσοδα έχουν φτάσει τα 200 δις ευρώ.
Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου εργαζομένων στους φορείς αυτούς, ενημέρωσε τον αρμόδιο Υπουργό αλλά ουσιαστική λύση δεν έχει βρεθεί. Το προσωπικό είναι ορισμένου χρόνου κι αυτό είναι ένα ακόμα σημείο που πρέπει να διευθετηθεί καθώς εργάζονται από το 2007 στους φορείς. Ο Σύλλογος έχει αποστείλει και επιστολή στον Αλ. Τσίπρα ζητώντας άμεση λύση.
Στον αυτόματο πιλότο οι φορείς διαχείρισης των «δήθεν» προστατευόμενων περιοχών. Το ΠΑΚΟΕ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης με επιστημονικό προσωπικό των φορέων αυτών και τη συνεχή χρηματοδότησή τους γιατί πάρα πολλές «προστατευόμενες» περιοχές έχουν λεηλατηθεί , καταπατηθεί, μπαζωθεί και χτιστεί από μεγαθήρια ξενοδοχεία δίχως την παρέμβαση ούτε της πολιτείας αλλά ούτε και της Ε.Ε.
Δεδομένου ότι περίπου 40 φορείς διαχείρισης είναι πραγματικά στον …. Αυτόματο πιλότο , πρέπει η Κυβέρνηση να σκύψει και να λύσει το πρόβλημα.