Το ρωσικό εμπάργκο στην αγορά ελληνικών προϊόντων έχει επιφέρει τεράστιες απώλειες σε αγρότες και παραγωγούς. Ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ Β. Αποστόλου, ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για των περιορισμό των επιπτώσεων.

Η ρωσική αγορά είχε κατακτηθεί με μεγάλη προσπάθεια και είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί με εναλλακτικούς προορισμούς εξαγωγών, ιδιαίτερα για τα φθαρτά προϊόντα. Έτσι οι εξαγωγές στα ροδάκινα – νεκταρίνια μειώθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθεί και η τιμή τους αφού παραμένουν απούλητα στους παραγωγούς.  Η Ομάδα Συνεργασίας των Κοινοβουλίων Ελλάδας – Ρωσίας αναμένεται να συνεδριάσει ώστε να αρθεί το εμπάργκο και να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία στη δύσκολη αυτή περίοδο.  Επιπλέον, η κατάργηση των ποσοστώσεων προκαλεί προβλήματα και στον τομέα του γάλακτος και της ζάχαρης. Ο Β. Αποστόλου υπερτόνισε την αναγκαιότητα εύρεσης άμεσων λύσεων καθώς τίθεται θέμα βιωσιμότητας λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών από χώρες με ανταγωνιστικότερους όρους προσφοράς. Ταυτόχρονα, τόνισε πως αναφορικά με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς η Ελλάδα είναι ξεκάθαρα αντίθετη στην καλλιέργεια και τη χρήση τους.ΠΟΥΤΙΝ

Δυστυχώς, οι «κούφιες» υποσχέσεις του Πούτιν για χαλαρότητα στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στην «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα, δε βοήθησαν όπως και οι ανάλογες για τον αγωγό. Κάπως έτσι ήταν και οι ανάλογες υποσχέσεις στον πρώην ΥΠΑΠΕΝ κύριο Λαφαζάνη για δωρεάν αέριο και πετρέλαιο στις ημέρες κρίσης για να δικαιολογηθούν οι εναλλακτικές λύσεις της αποστασίας από τους 22 της άλλοτε «αριστερής πλατφόρμας».

Όμως, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται παρά το γεγονός ότι το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει επισημάνει ότι πρέπει να διερευνηθούν και άλλες αγορές.