Λίγο πριν το δημοψήφισμα εκδόθηκε η πολεοδομική άδεια για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής « Πτολεμαίδα 5» ισχύος 660 MW και προυπολογισμού 1,4 δις ευρώ που ανέλαβε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία θα πάρει προκαταβολή 200.000.000 ευρώ καθώς η ΔΕΗ έχει πάρει δάνειο 700.000.000 ευρώ από τη Γερμανική τράπεζα KfW. Οι Γερμανοί χρηματοδοτούν το έργο για έναν ακόμα λόγο. Η τουρμπίνα του εργοστασίου και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού θα κατασκευαστεί από το γερμανικό εργοστάσιο της ιαπωνικής Mitsubishi – Hitachi. Οι αντιδράσεις βέβαια των περιβαλλοντικών οργανώσεων δε λείπουν, αλλά η ΔΕΗ απαντά πως πρόκειται για συμφέροντα που δε θέλουν να γίνει το έργο.
Η ΔΕΗ με επισταμένη παρελκυστική πολιτική, αποφεύγει να τοποθετηθεί στα δύο βασικά ερωτήματα που το 2013 είχε βάλει το ΠΑΚΟΕ και στη συνέχεια και η WWF, στα οποία δεν έχει απαντήσει μέχρι και σήμερα :
- Εάν είναι συμφέρουσα η επένδυση και σε πόσα χρόνια θα αποσβεστεί;
- Εάν τα χρήματα αυτά επενδύονταν σε ΑΠΕ, ο χρόνος απόσβεσης θα ήταν το 1/3 και η επιβάρυνση στο περιβάλλον 1/10 με τεράστιες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Ήρθε επιτέλους η ώρα να απαντήσει με διαφάνειες η ΔΕΗ γιατί τα έσοδά της αποτελούνται κατά 92% από εμάς τους καταναλωτές.