Ο ΟΗΕ διοργανώνει στα τέλη Νοεμβρίου στο Παρίσι παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή και  ανεβάζει συνεχώς τον λογαριασμό του κόστους ( σύνολο 369 τρις δολλάρια) που αυτή θα έχει στην παγκόσμια οικονομία, εάν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την αντιμετώπισή της

Στα 326 τρισ. δολάρια -ή τέσσερις φορές το σημερινό παγκόσμιο ΑΕΠ-, στα οποία, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, θα ανέλθει έως το 2200 η επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας από την κλιματική αλλαγή, προστίθενται άλλα 43 τρις δολάρια εξαιτίας της αύξησης χρήσης κλιματιστικών και της απώλειας αγροτικών εκτάσεων που θα προκαλέσει η άνοδος της θερμοκρασίας και που δεν είχαν αρχικά υπολογιστεί

Επιπλέον, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής -όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει με ταχύτητα διπλάσια απ’ ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη- θα απελευθερώσει 1.700 γιγατόνους άνθρακα που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στους πάγους, και τόνους μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων, που θα επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Με μαθηματική ακρίβεια υπολόγισαν ότι το έτος 2200 το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένο κατά 75°/ο. Ίσως το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έως σήμερα δεν επαρκούν για να συγκρατήσουν στους 2 βαθμούς Κελσίου την άνοδο της θερμοκρασίας.download

 

Τι ζητούν οι CEOs για “πράσινες” επενδυτικές δράσεις

 

Έρευνα της PwC, εν όψει της υπογραφής μιας διεθνούς συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή (σε λιγότερες από 100 ημέρες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο) διαπιστώνει ότι ένας στους δυο CEOs προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους επενδύσεις εν όψει των ευκαιριών πράσινης ανάπτυξης αν και ανησυχούν για τις τιμές της ενέργειας και το ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ για να αναλάβουν αποτελεσματική δράση στον τομέα του κλίματος θέλουν κίνητρα όπως: η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού (80%) καθώς και ένα ξεκάθαρο, σταθερό και μακροπρόθεσμο εθνικό πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής (77%).

Από την έρευνα προκύπτει ότι η εμπιστοσύνη, η φήμη και το βραχυπρόθεσμο κόστος είναι οι παράγοντες που κινητοποιούν τους διευθύνοντες συμβούλους να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειές της προκαλούν μικρότερη ανησυχία σχετικά με ης εφοδιαστικές αλυσίδες (51%) και τις υποδομές (35%).

Τα αποτελέσματα της έρευνας πάντως αναδεικνύουν μια κατηγορία διευθυνόντων συμβούλων που είναι βέβαιοι για τις ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης γενικότερα και οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανάληψης δράσης εν όψει της κλιματικής αλλαγής με κίνητρα την εξοικονόμηση του κόστους, την καλύτερη διαχείριση κινδύνου και τις νέες ευκαιρίες στην αγορά.

Το 58% υποστηρίζει ότι οι εταιρείες τους εργάζονται από κοινού με προμηθευτές και επιχειρηματικούς συνεργάτες για να διαχειριστούν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και το 55% με τους καταναλωτές. Το 89% έχει πραγματοποιήσει βελτιώσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ το 74% έχει θέσει στόχους για την ανακύκλωση, ενώ το 61 % έχει αλλάξει τον τρόπο παρακολούθησης και διαχείρισης των κινδύνων. Επίσης, το 49% συζητά σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Ο John Williams, partner της PwC στον τομέα Αειφορίας και Κλιματικής Αλλαγής (Sustainability and Climate Change), σχολίασε σχετικά με την έρευνα ότι το 80% των διευθυνόντων συμβούλων θεωρούν ότι αυτό που τους κινητοποιεί προσωπικά σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι η επιθυμία τους να προστατεύσουν το συμφέρον των μελλοντικών γενεών. Ωστόσο, χρειάζεται αρκετοί ακόμα να κινητοποιηθούν από επιχειρηματικά και ηθικά κίνητρα και να αναγνωρίσουν τη σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών αποτελεσμάτων. Τα θέματα που σήμερα αποτελούν βραχυπρόθεσμα προβλήματα, όπως είναι το κόστος της ενέργειας και το ρυθμιστικό πλαίσιο, στο μέλλον θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμα και στρατηγικά εμπόδια για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής συνθέτουν μια λίστα από κρίσιμα επιχειρηματικά θέματα…»

 

Η πρόληψη, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, είναι η βασική προυπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το οποιοδήποτε ανθρωπογενές οικοσύστημα.

Έτσι, χρόνια τώρα, το ΠΑΚΟΕ διαμαρτύρεται έντονα εντός κι εκτός της χώρας μας για την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμένων ενεργειών, ώστε η πανάκριβη καταστολή της κλιματικής αλλαγής να ήταν τουλάχιστον το 1/20 του κόστους της, εάν υπήρχε πρόληψη.

Όταν «φωνάζαμε» 20 χρόνια πριν για την ερημοποίηση, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη βελτίωση στα συστήματα ψύξης, θεωρούμαστε τουλάχιστον γραφικοί.

Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα της σταθεροποίησης του κλίματος στον πλανήτη, πρέπει να αρχίσουμε έντονες και συντονισμένες δράσεις από ….χτες! Έτσι, για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνουμε τις προτάσεις μας

 

50 ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

SafePlanet-3

 

 1. Αποφεύγετε τις συσκευασίες μιας χρήσης.
 2. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα αμιάντου.
 3. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
 4. Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτή- ρες πυρακτώσεως με νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
 5. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής αντί των κλιματιστικών.
 6. Χρησιμοποιήστε στα ψώνια σας μία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
 7. Αντικαταστήστε το συμβατικό σας ντους με ένα μοντέλο μικρότερης ροής νερού.
 8. Ανακυκλώστε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου σας. Δώστε το στο συνεργείο και μην το ρίχνετε στην αποχέτευση.
 9. Προτιμάτε να αγοράζετε αναψυκτικά σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια.
 10. 10. Αν χρειάζεστε είδη ξυλείας απαιτείστε πιστοποιητικά που να βεβαιώνουν ότι δεν προέρχονται από αρχέγονα δάση.
 11. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φωσφορικά άλατα.
 12. Τοποθετήστε ένα πλαστικό μπουκάλι στο καζανάκι της τουαλέτας σας, για να μειώσετε την ποσότητα νερού που κατακρατείται στο καζανάκι.
 13. Τοποθετείστε ηλιακό θερμοσίφωνα.
 14. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή …περπάτημα.
 15. Υποστηρίξτε τις τοπικές αγορές αγρο- τικών προϊόντων.
 16. Χρησιμοποιήστε μη λευκασμένα φίλτρα καφέ.
 17. Πειραματισθείτε με τα χορτοφαγικά γεύματα κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης.
 18. Μειώστε τα απορρίμματα προτού ακόμη αγοράσετε τα προϊόντα, προτιμώντας αυτά με μικρή και φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία.
 19. Προτιμήστε τα οικονομικά “πράσινα” ψυγεία. Σώστε το όζον και το κλίμα της Γης.
 20. Εάν σχεδιάζετε ένα καινούργιο σπίτι, συμπεριλάβετε στα κατασκευαστικά σχέδια συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας.
 21. Αναζητήστε το λογότυπο της ανα- κύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.
 22. Αποφύγετε τα χλωριωμένα πλαστικά PVC.
 23. Μαζέψτε το νερό της βροχής σε κουβάδες και χρησιμοποιήστε το για πότισμα των φυτών σας. Έτσι, εξοικονομείτε νερό είτε από το δημοτικό δίκτυο είτε από πηγάδια.
 24. Προτιμήστε τα καταστήματα που προωθούν συγκεκριμένα προγράμματα ανακύκλωσης.
 25. Μην αγοράζετε προϊόντα που προέρχονται από ζώα ή φυτά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (www.cites.org).
 26. Τα βράδια του χειμώνα κλείνετε τα παντζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας.
 27. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο σας αντί να τις καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.
 28. Η ποδηλασία βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επιβραδύνει το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.
 29. Φυτέψτε ένα δέντρο.
 30. Ανακυκλώστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
 31. Εάν αποφασίσετε να φάτε σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού (fastfood), ζητάτε πάντα επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα και ποτήρια. Σε κάθε περίπτωση, ξανασκεφτείτε το αν βρίσκεστε στον κατάλληλο χώρο.
 1. Χρησιμοποιήστε λεβάντα για το σκώρο. Αποφύγετε τα τοξικά εντομοκτόνα.
 2. Επιλέξτε, όπου είναι δυνατόν, υδρο- χρώματα και όχι λαδομπογιές.
 3. Μειώστε, επαναχρησιμοποιήστε, ανακυκλώστε.
 4. Αποφύγετε τα χημικά εντομοκτόνα. Χρησιμοποιείστε λεβάντα για την καταπολέμηση του σκώρου.
 5. Μη ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.
 6. Αντί για κλιματιστικές συσκευές, αξιοποιήστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού.
 7. Προτιμάτε χαρτιά που δεν έχουν προηγουμένως υποστεί λεύκανση με χλώριο.
 8. Προτιμάτε να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.
 9. Μην αφήνετε άσκοπα τις εστίες της ηλεκτρικής κουζίνας ανοιχτές.
 10. Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση.
 11. Μην αγοράζετε ψάρια πολύ μικρού μεγέθους. Δώστε μία ευκαιρία στη φύση να αναπαραχθεί.
 12. Φροντίστε για τη συντήρηση του λέβητα-καυστήρα στο σπίτι σας δυο φορές το χρόνο. Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα.
 13. Προτιμήστε «έξυπνα» παράθυρα με διπλά τζάμια για εξοικονόμηση ενέργειας.
 14. Μειώστε, όσο αυτό είναι δυνατό, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας.
 15. Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στην μπανιέρα.
 16. Αν ασχολείστε με την καλλιέργεια της γης, αποφύγετε τη χρήση του βρωμιούχου μεθυλίου.
 17. Αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή παράγωγά του.
 18. Διαμαρτυρηθείτε για τις εταιρίες που προβάλλουν οικολογικό προσωπείο, συχνά διαφημίζοντας δήθεν «πράσινα» προϊόντα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
 19. Υποστηρίξτε τις οικολογικές ομάδες της περιοχής σας

 

Αυτό ας το λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους όλοι οι μεγαλόσχημοι σύμβουλοι CEOs