Mε αφορμή την έρευνα της Greenpeace σχετικά με την ανίχνευση τοξικών φυτοφαρμάκων σε οπωρώνες της Κορινθίας, Ημαθίας, Αρκαδίας, διαπιτώθηκε ότι κάποια από τα φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν σε έδαφος και νερό, είναι από αυτά που ανήκουν στην λεγόμενη «βρώμικη δωδεκάδα» που έχουν απαγορευτεί και στην Ελλάδα (dieldrin, DDT), όμως, όπως είναι ήδη γνωστό, οι συγκεκριμένες τοξικές ουσίες παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια συνεχίζοντας έτσι την καταστροφική τους δράση.
Η ισορροπία του αγρο-συστήματος είναι αυτή που οδηγεί σε βιώσιμη αγροτική παραγωγή, συνδυάζοντας την ανθεκτικότητα σε επιβλαβής οργανισμούς, με την προστασία των ωφέλιμων οργανισμών. Η ανάγκη πλέον προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως της ανθρώπινης υγείας είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, όταν μάλιστα τα μεταλλαγμένα είναι ουσιαστικά προ των πυλών στην Ευρώπη και όταν η «αρπαγή γης» και η ενοικίαση τεραστίων εκτάσεων από μεγάλες εταιρείες χωρίς δέσμευση περί το είδος της καλλιέργειας συμβαίνει ήδη στην γειτονιά μας, όπως σε Σερβία και Κροατία. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον βασικό πυλώνα εξόδου της χώρας από την κρίση, ας σταματήσουμε λοιπόν να πυροβολούμε τα πόδια μας υπονομεύοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Το ΠΑΚΟΕ για χρόνια τώρα φωνάζει και διαμαρτύρεται για την ανεξέλεγκτη διακίνηση φυτοφαρμάκων, που δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το κατακερματισμένο ΑΣΥΓΕΦ ( Ανώτατο Συμβούλιο Γεωργικών Φαρμάκων) – έχει να συνεδριάσει δυο χρόνια! – δεν αντιμετωπίζει σχεδόν καθόλου το τεράστιο πρόβλημα των κατάλοιπων των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων.
Από τη μια οι πολυεθνικές, από την άλλη οι γεωπόνοι, που δυστυχώς πολλές φορές είναι και αντιπρόσωποι των σκευασμάτων των πολυεθνικών, είναι το θανάσιμο κοκτέιλ που στέλνει στον άλλον κόσμο κάθε χρόνο από καρκίνο περίπου 200-300 αγρότες παραγωγικής ηλικίας.
Ελπίζουμε ο νέος Υπουργός να σκύψει στο πρόβλημα και να το λύσει!