Σε κοινό ερωτηματολόγιο που απεστάλη σε όλα τα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν. Παραθέτουμε τις απαντήσεις των δύο αυτών κομμάτων.

 

  1. Με ποιους συγκεκριμένους μηχανισμούς θα αλλάξετε το σάπιο κράτος, με το οποίο ταυτίζεται ο κομματισμός και θα εξασφαλίσετε την αξιοκρατική λειτουργία του;

Λιονής: Απ’ το αστικό πολιτικό σύστημα γίνεται προσπάθεια για να πειστούν οι εργαζόμενοι πως η κρατική σπατάλη, οι «τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι», το «σύστημα της διαφθοράς» είναι οι πραγματικές  αιτίες για τη κρίση, τα μνημόνια, το τσάκισμα των εργατικών λαϊκών εισοδημάτων Αυτή η απατηλή αφήγηση αποτελεί μια εναλλακτική εκδοχή του «όλοι μαζί τα φάγαμε». Όμως αυτή η οπτική συγκαλύπτει πως το κράτος δεν «πέφτει απ’ τον ουρανό». Διαμορφώνεται ιστορικά απ’ την αστική τάξη, ελέγχεται απ’ την αστική τάξη, αποτελεί όργανο της εξουσίας της. Συγκαλύπτει πως το κράτος υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων που συσσώρευσαν δισεκατομμύρια όλη τη προηγούμενη περίοδο. Απ’ αυτή τη σχέση γεννιέται η διαφθορά που δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ούτε παράγεται λόγω της «ελληνικής κακοδαιμονίας». Διαφθορά, και «σαπίλα» υπάρχει σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, αφού  την διαφθορά την παράγει το μεγάλο κεφάλαιο. Ας θυμηθούμε τα «σκάνδαλα» που εμφανίζονται κατά καιρούς σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στη Γερμανία. Η ίδια λογική επίσης προσπαθεί να εμφανίσει πως ένα «αξιοκρατικό» κράτος θα λειτουργεί καλύτερα. Το ερώτημα είναι «καλύτερα για ποιον;» ή με άλλο τρόπο, ποιος είναι αυτός που καθορίζει το αξιακό σύστημα με το οποίο κρίνεται ο κάθε ένας; Κοντολογίς, στις σημερινές συνθήκες ένα αξιοκρατικό κράτος σημαίνει απλά ένα κράτος που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όμως, η ανάπτυξη αυτή όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων που έχουν χάσει ήδη το μισό τους βιοτικό επίπεδο, αλλά αντίθετα το αντιστρατεύεται. Στον καπιταλισμό η ανάπτυξη γίνεται μόνο αν το κόστος είναι χαμηλό για τον εργοδότη, αν δηλαδή οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, το περιβάλλον δεν προστατεύεται, και «αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια», δηλαδή αν ο επενδυτής μπορεί να επενδύσει με βάση τις ανάγκες και προτεραιότητες του. Για αυτό καμιά αλλαγή στο κράτος δεν πρόκειται να αλλάξει τον ταξικό του χαρακτήρα, ότι δηλαδή υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, δεν πρόκειται να βελτιώσει ουσιαστικά τη ζωή του λαού. Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα. Στο  κράτος της εργατικής λαϊκής εξουσίας όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα περάσουν στα χέρια της κοινωνίας και θα διευθύνεται απ’ τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, μαζί με εργατικό έλεγχο. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες, όπου η παραγωγή δεν θα αναπτύσσεται με κριτήριο το κέρδος, όπου τα κλειδιά της οικονομίας θα περάσουν στα χέρια των παραγωγών του πλούτου,  μπορεί το κράτος να υπηρετεί την  ικανοποίηση των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Σε αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης  στοχεύει το ΚΚΕ.

 

Καφαντάρη: Ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης  αποτελεί ένα από τους βασικότερους στόχους που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν Κυβέρνηση. Η αναδιοργάνωση των θεσμών και του αναχρονιστικού πλέον τρόπου λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας, η εισαγωγή νέων μεθόδων εργασίας, η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, η αλλαγή της κουλτούρας και κατ’ επέκταση η καλύτερη, άμεση και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αποτελούν πρώτιστη υποχρέωση της Πολιτείας.

 

 

 

  1. Με ποιους μηχανισμούς θα προωθήσετε και θα εξασφαλίσετε την αξιοκρατική αναπτυξιακή αγροτική πολιτική έχοντας ως βασικούς στόχους τη σταθερή και αποτελεσματική γεωργική παραγωγή αλλά και την αξιοπρεπή διάθεση των προϊόντων;

 

Λιονής: Στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης όλα τα παραπάνω υποτάσσονται και καθορίζονται από των ανταγωνισμό για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας και εξουσίας. Όσο αυτό είναι το κίνητρο της παραγωγής, οι όποιοι μηχανισμοί θα υπηρετούν το «αξιοκρατικό,  αναπτυξιακό και αξιοπρεπές» κέρδος τους που είναι στρωμένο με αίμα και εκμετάλλευση και οδηγεί στην καταστροφή και το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών της εγκατάλειψη της γης και αθρόες  εισαγωγές. Την ίδια στιγμή τα λαϊκά στρώματα ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης αδυνατώντας να αγοράσουν τα βασικά.

Οι  μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, εδαφοκλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας, πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού απαιτούν ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνάς, που θα οργανώσει η Λαϊκή εξουσία του οργανωμένου λαϊκού παράγοντα ο οποίος παράγει τον πλούτο, με κοινωνικοποιημένη παραγωγή, κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαισιο των οποίων καταργείται το καπιταλιστικό κέρδος και μοναδικό κίνητρο αποτελεί η ικανοποίηση των συνεχώς ευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Σε αυτόν τον ανώτερο τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας  ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός θα εξασφαλίσει την αξιοπρεπή ζωή των μικροϊδιοκτητών αγροτών. Έτσι δίνεται λύση και στη μικρή αγροτική μικροϊδιοκτησία, θα τους απαλλάσσει μια για πάντα από το κεφάλαιο – τράπεζες, βιομηχάνους, μεγαλέμπορους, από φόρους,  θα εξασφαλίζονται τιμές και διάθεση της παραγωγής, προστασία από φυσικές καταστροφές και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία.

 

Καφαντάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εδραιωθεί στη χώρα μας ένα νέο παραγωγικό και διατροφικό πρότυπο που θα βασίζεται σε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Θα επανακαθορίζει το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στον Ευρωπαϊκό αλλά και διεθνή καταμερισμό και θα προωθεί συνεταιριστικά και συνεργατικά εγχειρήματα τα οποία θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα και όχι σε κόστος παραγωγής. Θα βασίζεται στην παραγωγή που θα σέβεται το περιβάλλον και δεν θα ελέγχεται από τις δυνάμεις της αγοράς. Θεμελιώδη συστατικά της στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή αποτελούν η διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε τρόφιμα υγιεινά, ασφαλή, υψηλής διατροφικής αξίας, σε προσιτές τιμές και η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών, κυρίως με παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και ισχυρά αναγνωρίσιμης ταυτότητας και ποιότητας.

 

 

 

  1. Πως θα αναπτύξετε την αγροτική παραγωγή που θα εξυγιάνει τον αγροτικό κόσμο και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε άνεργους πολίτες με το δεδομένο ότι υπάρχουν εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητων εκτάσεων

 

Λιονής: Η μέχρι σήμερα πείρα από την εφαρμογή μέτρων για άνεργους και νέους αγρότες δείχνει ότι είναι ήδη καταχρεωμένοι, συνθλίβονται στις μυλόπετρες της ΚΑΠ, αφού για την καλλιέργεια, δεν φτάνει η χρήση της γης αλλά είναι απαραίτητο το κεφάλαιο που πρέπει να προπληρώσει για την αγορά εξοπλισμού, υποδομών και εφοδίων που γίνονται ολοένα και ακριβότερα με το 3ο μνημόνιο.

Γι αυτό το σκοπό, αξιοποιηθήκαν προγράμματα της ΕΕ με πριμ εγκατάστασης, διάφορα σχέδια βελτίωσης, με το επιχείρημα ότι έτσι θα αναπτυσσόταν η αγροτική οικονομία και θα εξασφαλιζόταν εισόδημα σε νέους και νέες. Ότι έτσι θα αντιμετωπισθεί και η ανεργία που γιγάντωσε η αντιλαϊκή πολιτική τους και η καπιταλιστική κρίση.

Κάθε νέος αγρότης θα έχει μέλλον όχι λόγω ηλικίας αλλά όταν έχει κεφάλαιο και περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή ο φτωχός και χωρίς ικανοποιητική ιδιοκτησία σε γη και χωρίς χρήμα δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Χιλιάδες νέοι αγρότες που μπήκαν σε αυτά τα προγράμματα δεν έχουν πληρωθεί ακόμη το πριμ εγκατάστασης  από το 2009, έχασαν άλλες επιδοτήσεις που τους έταζαν, ακόμη περιμένουν εγκρίσεις για σχεδία βελτίωσης. Για τους νέους αγρότες τους άνεργους τη νεολαία της υπαίθρου, τους ανέργους Γεωτεχνικούς και ετεροαπασχολούμενους επιστήμονες  μόνη διέξοδος είναι ο παραπάνω δρόμος που εκτός των άλλων θα αντιμετωπίσει με τον κεντρικό σχεδιασμό και συνολικά την ανεργία.

 

Καφαντάρη: Η λήψη μέτρων, άμεσης απόδοσης, όπως είναι:

.- Δημιουργία φορέα για την παραγωγική αξιοποίηση της αγροτικής γης (δημόσιας, ιδιωτικής, εκκλησιαστικής κ.α.) και τη διευκόλυνση ανέργων, νέων γεωργών, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλων να αναλάβουν την αξιοποίηση αυτή.

 

.- Στρατηγικό σχεδιασμό ώστε η παραγωγή και μεταποίηση των πρωτογενών προϊόντων να γίνεται εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών και με χρήση των παραγόμενων εκεί πρώτων υλών.

.- Πρόγραμμα διαχείρισης των υδατικών πόρων εξειδικευμένου στην αγροτική παραγωγή.

.- Καθολική απαγόρευση χρήσης και καλλιέργειας γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων.

.- Προώθηση του προτύπου της μεσογειακής διατροφής στη χώρα μας και διεθνώς με τη συνδρομή έγκυρων επιστημονικών μελετών.

 

  1. Πως θα μπορέσετε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Life και άλλα) να χρηματοδοτούν σημαντικές ανάγκες και όχι να εξυπηρετούν τα οικονομικά « λόμπι» και συμφέροντα ορισμένων ατόμων τα οποία χρόνια τώρα λεηλατούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που στοχεύουν την κοινωνική οικονομία;

Λιονής: Τα κονδύλια για τα διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχουν απ’ την κατασκευή τους, συγκεκριμένο στόχο, την διεύρυνση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ , εντάσσονται στη γενικότερη  στρατηγικής της, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, που περνά μέσα απ’ την πολιτική φθηνής εργατικής δύναμης. Γι’ αυτό και μια σειρά από σημαντικές λαϊκές ανάγκες, όταν δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κερδοφορία των ομίλων, δεν κρίνονται ως επιλέξιμες. Για παράδειγμα, η αντισεισμική προστασία και η αντιπλυμμηρική θωράκιση έχουν πολύ μικρότερη κερδοφορία από την διάνοιξη νέων δρόμων. Γι’ αυτό και η κατανομή των πόρων ανά κλάδο δεν γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του λαού, αλλά τις ανάγκες διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου. Εξ’ άλλου, σε κάθε περίπτωση τα χρηματοδοτούμενα έργα σχεδιάζονται και εκτελούνται από μονοπωλιακούς ομίλους. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια λοιπόν χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Γι’ αυτό και  στη πραγματικότητα μια φιλολαϊκή αξιοποίηση των σχετικών πόρων είναι, σε γενικές γραμμές, αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Αυτό δεν αλλάζει την ανάγκη και τη δυνατότητα  το εργατικό λαϊκό κίνημα, να παλέψει και να απαιτήσει απ’ την κυβέρνηση να ενισχύσει και να χρηματοδοτήσει  την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια, που κατά την άποψη του ΚΚΕ πρέπει να αποτελεί ευθύνη του κράτους.

 

Καφαντάρη: Το ΕΣΠΑ καλύπτει ένα πολύ ευρύ φάσμα έργων και παρεμβάσεων, από πολύ μικρές μέχρι τεράστια έργα υποδομής.  Τα προγράμματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για τη σταθεροποίηση, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όσο και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ξεφεύγοντας από  την λογική των σημειακών παρεμβάσεων που πολύ συχνά συνδέονται με πελατειακά συμφέροντα. Βέβαια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στρατηγικής σημασίας που πρέπει να γίνουν και σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και με την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην χρηματοδότηση, την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και κυρίως της ανεργίας των νέων επιστημόνων.

 

  1. Πως θα εξασφαλίσετε το ενεργειακό ισοζύγιο στη χώρα μας με στοχεύσεις στην ισότιμη και δίκαιη κατανομή του ενεργειακού αποτυπώματος;

Λιονής: Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, η ενεργειακή πολιτική πρέπει να έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις συνδυασμένες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων στον τομέα της ενέργειας διασφαλίζοντας  ενέργεια φθηνή, εξασφαλισμένη, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων πόρων, από το σύνολο των ΑΠΕ, περιλαμβάνοντας όλες τις μορφές της μέχρι τους εγχώριους ορυκτούς πόρους, λιγνιτικούς ή υδρογονάνθρακες και  συγχρόνως την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ενεργειακή πολιτική της απελευθέρωσης που διευρύνει την αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπόρευμα,  και οδηγεί στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προαναφερθείσες  συνδυασμένες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για. Και δεν μπορεί να το κάνει γιατί η εμπορευματοποίηση της ενέργειας επιβάλει ως μοναδικό στόχο την διασφάλιση υψηλού ποσοστού κέρδους για τους επενδυτές, καθώς στον καπιταλισμό κριτήριο των επενδύσεων είναι το ποσοστό κέρδους. Έτσι, σήμερα, η επιλογή του ενεργειακού μίγματος γίνεται με γνώμονα την υψηλή κερδοφορία των ιδιωτών επενδυτών. Αυτή η ασκούμενη πολιτική της απελευθέρωσης έχει οδηγήσει σε δραστική επιβάρυνση του κόστους ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, σε επιβάρυνση του ενεργειακού ισοζυγίου, σε μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές για να προχωρήσουν επενδύσεις ΑΠΕ σε δάση και βουνά  κ.α.

Κατά τη γνώμη μας, η συνδυασμένη ικανοποίηση των λαικών αναγκών και στον τομέα  της ενέργειας απαιτεί ριζική αλλαγή πορείας. Απαιτεί ξερίζωμα της λογικής του κέρδους και αντιμετώπισης της ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό, απαιτεί δηλαδή συγκέντρωση του συνόλου των ενεργειακών μέσων σε έναν ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας που, σε καθεστώς εργατικής λαικής εξουσίας, κοινωνικοποίησης του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ανάγκες που σήμερα φαίνονται αντιφατικές. Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, το ΚΚΕ σήμερα καλεί τα εργατικά λαικά στρώματα να αντιπαλέψουν την πολιτική ΕΕ-άρχουσας τάξης για την απελευθέρωση της ενέργειας, να εναντιωθούν στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, να απαιτήσουν ανάκτηση των απωλειών των εργαζόμενων στον τομέα της ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, να ενισχύσουν το ΚΚΕ αποφασιστικά στις επερχόμενες εκλογές για να ενισχύσουν τους  αγώνες τους.

 

Καφαντάρη: Το ζήτημα του ενεργειακού ισοζυγίου είναι σοβαρό μιας και εμπλέκει την ανάπτυξη της χώρας, την δυνατότητα παροχής ενέργειας σε ανεκτό κόστος με βάση τις σημερινές συνθήκες αλλά και την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια αφορά δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα: την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια. Σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή το ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας θεωρείται ρυπογόνο και ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και υφιστάμενές παραγωγικές μονάδες της χώρας, θα πρέπει να 1. εφαρμοστούν οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές  (BATS) & 2. αλλάξει σταδιακά το «ενεργειακό μίγμα» αυξάνοντας την προσφορά των ΑΠΕ. Είναι προφανές πως ότι βλάπτει το περιβάλλον, βλάπτει την οικονομία, την κοινωνία, την ίδια την ποιότητα ζωής μας. Για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας επιβάλλεται η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας με ένταξη της στα διεθνή δίκτυα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού πάντα με την επίβλεψη και έλεγχο του κράτους και μέσω της προώθησης διακρατικών συμφωνιών. Ενεργειακή πολιτική χωρίς περιβαλλοντική ευαισθησία είναι επιζήμια για την κοινωνία και προκαλεί ανισοκατανομή και μη δίκαιο ενεργειακό αποτύπωμα.

 

  1. Πως θα δώσετε τη δυνατότητα στους νέους να έχουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης;

Λιονής: Απαιτούμε ισότητα στα δικαιώματα και όχι απλά ίσες ευκαιρίες όταν υπάρχουν άνισες δυνατότητες. Η ισχνή μειοψηφία, οι νέοι οι γονείς των οποίων είναι βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεγαλομέτοχοι, εισοδηματίες, εφοπλιστές, προορίζονται απ’ το σύστημα για «αφεντικά». Η μεγάλη πλειοψηφία, οι  νέοι από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες θα γίνουν γενικά εργάτες, είτε με τα χέρια τους είτε με το μυαλό τους, αφού δεν έχουν άλλο τρόπο για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή,  εκτός απ’ το να πουλούν την εργατική του δύναμη.  Πρέπει να δουλεύει για να ζήσει και οι επιλογές που κάνει στη ζωή του καθορίζονται απ’ αυτή την αντικειμενική ανάγκη. Ο νέος που προέρχεται απ’ την αστική τάξη ζει και εκπαιδεύεται καλύτερα, με λιγότερο άγχος, με πολύ περισσότερα ερεθίσματα. Γι’ αυτό και σε μεγάλο βαθμό οι ζωές των νέων είναι προδιαγεγραμμένες και καθορίζονται απ’ την τάξη στην οποία ανήκουν οι γονείς τους. Φυσικά υπάρχουν «αυτοδημιούργητοι και πετυχημένοι, που ξεκίνησαν από χαμηλά» Αλλά είναι εξαιρετικά λίγοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού και συν τοις άλλοις αξιοποιούνται ως παραδείγματα για να πείθουν τους υπόλοιπους πως «η ζωή είναι στα χέρια τους». Και η ζωή των νέων απ’ τα λαϊκά στρώματα είναι πραγματικά στα χέρια τους. Αρκεί να καταλάβουν  πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι αποτέλεσμα του εκμεταλλευτικού συστήματος και να οργανωθούν για να ανατρέψουν αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, και να εγκαθιδρύσουν μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

Καφαντάρη: Με στοχευμένες κινήσεις, στο πλαίσιο της των ενεργειών μείωσης της ανεργίας, θα δοθούν οι δυνατότητες στους νέους να έχουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η ανάπτυξη καινοτομιών αλλά και η ανάπτυξη παραδοσιακών ασχολιών, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, και τομείς όπως η εκπαίδευση , η υγεία και η ενέργεια θα δημιουργήσουν, πολλές και εξειδικευμένες νέες θέσεις εργασίας, που θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο από νέους και μάλιστα με υψηλό δείκτη εκπαίδευσης.

 

 

  1. Πως θα καλύψετε τις λοβιτούρες και τα λόμπι στην υγεία;

Λιονής: Δεν θεωρούμε ότι τα προβλήματα του συστήματος υγείας είναι οι «λοβιτούρες». Αν με τα «λόμπυ» εννοείτε τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων που επιβάλλουν τα συμφέροντά τους τότε θα συμφωνήσουμε. Γιατί όσο  κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της κοινωνίας που ζούμε είναι το κέρδος που πηγάζει από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την εκμετάλλευση των εργαζομένων τα φαινόμενα αυτά θα «ζούν και θα βασιλεύουν». Ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι που παράγουν όλο τον πλούτο και γι’ αυτό έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν και απολύτως δωρεάν από το κράτος πλήρεις και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας-φάρμακου, πληρώνουν όλο και περισσότερα. Μέσα σε αυτές τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, όποιο σύστημα υγείας κι αν αναπτυχθεί δε θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, γιατί αυτές αποτελούν «κόστος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, εμπόδιο  για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Απάντηση αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ η οποία βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής όλων των άλλων κομμάτων και της ΕΕ που υποστηρίζουν την επιχειρηματική δράση στην υγεία και τις πληρωμές από τους ασθενείς, άμεσες και έμμεσες.

Με την ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες με σύγχρονες, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας από ένα λαϊκό κράτος που το τιμόνι της εξουσίας θα έχει ο ίδιος ο λαός, με μια ριζικά διαφορετική ανάπτυξη, χωρίς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Αυτή η εργατική-λαϊκή εξουσία μπορεί να κάνει περιουσία του λαού τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην υγεία, να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή στη βάση ενός κεντρικού κι επιστημονικού σχεδιασμού, καταργώντας αντιλαϊκούς νόμους, συμφωνίες και μνημόνια των αστικών κυβερνήσεων και  των  ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ), διαγράφοντας όλο το χρέος. Καταργώντας την εκμετάλλευση και τις λοβιτούρες που είναι παράγωγά της.

 

Καφαντάρη: Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Υγεία αποτελεί χώρο κάλυψης πραγματικών αναγκών, κατοχύρωσης δικαιωμάτων, άρσης ανισοτήτων και κοινωνικής αναδιανομής. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στη διαφανή διακυβέρνηση του Συστήματος Υγείας με τομές στη δημόσια διοίκηση. Συγκεκριμένα αποσκοπούμε σε:

– Διασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας, της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας των Διοικήσεων των νοσοκομείων.

– Ενοποίηση και λειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα της υγείας με έμφαση στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς.

– Ολοκλήρωση της προετοιμασίας και αξιοποίηση του Χάρτη Υγείας στο δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας.

– Προώθηση και διαχείριση της καινοτομίας, των ευφυών συστημάτων και των στρατηγικών πληροφοριών στην υγεία.

– Δημιουργία αυτόνομου Κέντρου Γνώσης και Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των πολιτικών υγείας. – Αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ιατρικής εκπαίδευσης και των ιατρικών ειδικοτήτων, με επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ΚΕΣΥ.

– Δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας

 

 

  1. Πως θα οργανώσετε την κοινωνική οικονομία μέσα από αδιάβλητους μηχανισμούς και ισοκατανομή των σχετικών πιστώσεων;

Λιονής: Η κοινωνική οικονομία, όπως ορίζεται σήμερα απ’ την ΕΕ, αποτελεί στην ουσία της έναν μηχανισμό προπαγάνδας για έναν καπιταλισμό που μπορεί να γίνει καλύτερος και δικαιότερος, και συγχρόνως έναν τρόπο έμμεσης αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, αφού μια σειρά από αναγκαίες για τη λειτουργία του συστήματος δραστηριότητες που μέχρι σήμερα ήταν υπό την ευθύνη του κράτους μετατοπίζονται στα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, ο εθελοντισμός στην υγεία, είναι φυσικά αξιέπαινος απ’ τη σκοπιά των εθελοντών, αλλά συγχρόνως αξιοποιείται για να μειωθούν περεταίρω οι κρατικές δαπάνες υγείας.  Για το ΚΚΕ κοινωνική οικονομία σημαίνει άρση της βασικής αντίθεσης της κοινωνίας,  της αντίθεσης ανάμεσα στον χαρακτήρα της παραγωγής, που είναι ήδη κοινωνική αφού η λειτουργία της οικονομίας στηρίζεται σε αναρίθμητους εργαζόμενους, πρακτικά στο σύνολο της κοινωνίας, που εργάζονται συντονισμένα μεταξύ τους,  και στη κυριαρχία της παραγωγής από το κεφάλαιο, που αποφασίζει για το τι θα παραχθεί, πόσο, που και από ποιον με βάση το ποσοστό κέρδους κάθε μεμονωμένου κεφαλαίου που συνιστά το κοινωνικό κεφάλαιο. Έτσι, κοινωνική οικονομία σημαίνει απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών του κοινωνικού πλούτου, σημαίνει πως τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής πρέπει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που προυποθέτει εργατική λαϊκή εξουσία. Κοινωνική οικονομία σημαίνει στη πραγματικότητα υλοποίηση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ.

 

Καφαντάρη: Ο νόμος 4320/2015, ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης της Αριστεράς μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ψηφίστηκε ομόφωνα και υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ με χρήση αδιάβλητων κριτηρίων και ηλεκτρονικές διαδικασίες πανελλαδικά. Διατέθηκαν 200 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για 9 μήνες. Μια πρώτη βοήθεια ήταν η δωρεάν επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος σε δικαιούχους. Καινοτομία αποτέλεσε η Κάρτα Αλληλεγγύη. Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους), με συνολικό προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ για επτά χρόνια. Από αυτά θα χρησιμοποιηθούν άμεσα 135 εκατ. ευρώ για το 2015 και 2016. Στο πλαίσιου του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινωνική Ένταξη προχωρήσαμε άμεσα και ολοκληρώσαμε μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες (30/6/2015): – Την αναθεώρηση των πολιτικών και στρατηγικών στόχων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινωνική Ένταξη με σύγχρονη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με την εμπειρία και γνώση που αποκτήσαμε, για πρώτη φορά καταρτίζουμε τον πανελλαδικό χάρτη της φτώχειας και προχωράμε με στοχευμένες δράσεις με σκοπό την περαιτέρω αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί: – Η έκδοση καρτών μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τριτέκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών. – Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων. Κεντρική δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας είναι η εισαγωγή των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία της χώρας, κατά προτεραιότητα με βάση τον χάρτη της φτώχειας. Σχεδιασμός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς αλλά και με τη συνδρομή επιστημονικών ομάδων εργασίας, συγκροτούμε νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Παιδική Προστασία, την Τρίτη Ηλικία και τα ΑμεΑ. Δράσεις που θα συνδυαστούν με μείωση της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών, με σύνδεση των ωφελουμένων με την αγορά εργασίας, αλλά και με σύνταξη ενός ηλεκτρονικού αρχείου δικαιούχων, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και να υπάρχει διαφάνεια.

 

 

  1. Με ποιες στοχευμένες δράσεις θα αντιμετωπίσετε τη διαφθορά και την αναξιοκρατία;

Λιονής:  (Απαντήθηκε στην Ερώτηση 1)

Καφαντάρη: Είναι κοινός τόπος ότι πλέον η διαφθορά, με την ανοχή και την συνειδητή παράλειψη αντιμετώπισής της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις,  έχει εξαπλωθεί οριζόντια στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, η οποία πάσχει όχι από στελέχη, αλλά από έλλειψη διαφανών διαδικασιών, γεγονός που επιτρέπει την εύκολη και ανέλεγκτη λειτουργία κυκλωμάτων που λυμαίνονται στην κυριολεξία πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε σε Υπουργό Επικρατείας την ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και δημιούργησε νέα Γενική Γραμματεία ως διοικητική δομή, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα η μάχη κατά των μεγάλων συμφερόντων. Αυτή η δομή είναι πολύ αποτελεσματικότερη από προηγούμενες πολιτικές επιλογές που είχαν γίνει από τις κυβερνήσεις του παρελθόντος και την τρόικα. Η νέα συμφωνία δεν περιλαμβάνει κανέναν όρο αποδόμησης του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Μερικοί από τους πλέον σημαντικούς στόχους του Σχεδίου κατά της διαφθοράς είναι: – Η αναβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων των ελεγκτικών με στόχο τα καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα, την καλύτερη οργάνωση καθώς και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. – Ο καλύτερος συντονισμός και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών. – Η υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων από τα ελεγκτικά σώματα και η διενέργεια τακτικών ελέγχων. – Η εισαγωγή πληροφοριακών συστημάτων ώστε σε πραγματικό χρόνο να υπάρχει διάχυση και διαχείριση πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών – Η χάραξη τομεακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και ιδίως στους τομείς υψηλού κινδύνου (υγεία, άμυνα, δημόσιες συμβάσεις – προμήθειες, ΟΤΑ, δημόσια έργα κλπ). – Η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος και των διαδικασιών των Δημοσίων Συμβάσεων, με διαφανείς όρους στα Δημόσια Έργα. – Η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών υγείας – Νέο νομικό πλαίσιο για την πάταξη της λαθρεμπορίας (καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ) με ταυτόχρονη δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου δίωξης του λαθρεμπορίου. – Η τήρηση στατιστικών στοιχείων από τα ελεγκτικά σώματα και την Δικαιοσύνη σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς και η ανά έτος δημοσιοποίησή τους για την ενημέρωση της κοινωνίας. – Η δημιουργία ενιαίου συστήματος υποδοχής καταγγελιών για περιπτώσεις διαφθοράς στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων   και  τέλος η δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το «πόθεν έσχες» των κρατικών λειτουργών.

 

  1. Πως θα αντιμετωπίσετε την ανεργία;

Λιονής: Σήμερα, τα αστικά κόμματα εμφανίζουν διάφορες προτάσεις για διαχείριση της ανεργίας, που όμως όλες, καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν ποιες ανάγκες θα θυσιάσουν. Για παράδειγμά, μιλούν για εργασία με χαμηλότερο μισθούς και δικαιώματα για τους ανέργους, ή για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση προς τον εργοδότη και σε υποχρέωση του ανέργου να δουλεύει, μετατρέποντας τον σε «έρμαιο» του. Για το ΚΚΕ σήμερα έχει επιτακτική σημασία η οργάνωση της πάλης άνεργων και εργαζόμενων για απόκρουση των αντεργατικών μέτρων που προωθεί το νέο Μνημόνιο Τσίπρα, για ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων ετών για πλήρη σταθερή εργασία για όλους, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, η πάλη τους για την διεκδίκηση άμεσων μέτρων προστασίας των ανέργων όπως αυτά της πρότασης νόμου του ΚΚΕ που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα αύξηση του επιδόματος ανεργίας και απόδοση του σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους και τα προστατευμένα μέλη των οικογενειών τους, αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου χωρίς καμιά επιβάρυνση των ανέργων, αναστολή των υποχρεώσεων από δάνεια, απαγόρευση των κατασχέσεων και  διαγραφή του 50% των οφειλών των άνεργων μικροδανειοληπτών     Η ανεργία δεν πέφτει απ’ τον ουρανό, αντίθετα είναι δεμένη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που χρειάζεται τον λεγόμενο «εφεδρικό στρατό» των ανέργων προκειμένου να πιέζει προς τα κάτω μισθούς και δικαιώματα των εργαζόμενων.  Στον καπιταλισμό, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από νέα τεχνικά μέσα, μέσα απ’ την τεχνική πρόοδο δεν αξιοποιείται για να δουλεύουν οι άνθρωποι λιγότερο και να ζουν καλύτερα, αλλά για να κερδίζει περισσότερο το κεφάλαιο. Γι’ αυτό και σήμερα, ενώ οι  άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν πολύ καλύτερα με ταυτόχρονη μείωση χρόνου, η ανεργία καλπάζει, οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερες ώρες με αυξημένη εντατικότατα, και αμοίβονται ολοένα και λιγότερο σχετικά με το τι παράγουν. Γι’ αυτό και η οριστική λύση του προβλήματος της ανεργίας θα δοθεί μόνο με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, την εργατική λαϊκή εξουσία.

 

Καφαντάρη: Δεν απαντήθηκε η ερώτηση