Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Βόλου, από 100.000 χημικές ουσίες που υπάρχουν στην αγορά, οι 30.000 παράγονται σε ποσότητες άνω του ενός τόνου ετησίως και από αυτές μόνο οι 2.700 έχουν μελετηθεί επαρκώς οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα.

Η ανεξέλεγκτη παραγωγή  χημικών ουσιών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον και απορροφώνται από το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μακροχρόνιες βλάβες, από απλές αλλεργίες έως και παθήσεις του αναπνευστικού, του νευρικού, του ενδοκρινολογικού, του αναπαραγωγικού συστήματος, κ.α.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των καταναλωτών  τα «όρια ασφαλείας» των χημικών ουσιών που επικαλούνται οι επιχειρήσεις καθορίστηκαν – σε πολλές περιπτώσεις- αυθαίρετα ή μέσω διαπλοκής.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές συμβουλές για προϊόντα καθημερινής χρήσης που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

-Δεν αγοράζουμε καθαριστικά που έχουν «αντιμικροβιακή» δράση ή περιέχουν χλώριο γιατί μπορεί να περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις, φωσφορικά άλατα, βενζόλιο, αντιμικροβιακό triclosan και μικροβιοκτόνες φαινόλες.

-Τα καινούρια χαλιά, τα φρεσκοβαμμένα έπιπλα και τις ταπετσαρίες τις αφήνουμε να αεριστούν για μέρες πριν τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες. Επίσης προσοχή στα έπιπλα με καπλαμάδες γιατί περιέχουν φορμαλδεΰδη, μελαμίνη που περιέχει αρσενικό, καθώς μικροβιοκτόνες, φαινόλες και συντηρητικά.

-Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που αγοράζουμε να μην περιέχουν βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας(Β.Ε.Φ.) ή να φέρνουν το οικολογικό σήμα eco-label της Ε.Ε.

-Αερίζουμε συχνά την κρεβατοκάμαρα μας, γιατί τα στρώματα μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη και βαρέα μέταλλα.

-Όλα τα καλλυντικά  και είδη ομορφιάς περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες, για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε βιολογικά καλλυντικά.

-Πάνω από 300 διαφορετικά χημικά συστατικά χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των αρωμάτων. Από αυτά, περίπου 100 είναι αλλεργιογόνα. Αποφεύγουμε την έκθεση μικρών παιδιών σε αρωματισμένα προϊόντα.

-Αποφυγή οικιακών εντομοκτόνων, λόγω κινδύνου τοξικών ουσιών. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα, κλείνουμε τις χαραμάδες, αερίζου7με καλά τα ντουλάπια και χρησιμοποιούμε φυτά που απωθούν τα έντομα.

-Οι μπογιές και τα βερνίκια περιέχουν διαλύτες, όταν λοιπόν χρησιμοποιούμε διαλυτικά ή σπρέι ανοίγουμε τα παράθυρα. Οι παλιές βαφές μπορεί να περιέχουν μόλυβδο. Δεν καίμε στο τζάκι ή τη σόμπα βαμμένα ή βερνικωμένα ξύλα ή συμπιεσμένα υποκατάστατα ξύλου.

Προσοχή όμως χρειάζεται και στα τρόφιμα. Οι καλλιέργειες τροφίμων ψεκάζονται με εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα, τα οποία έχουν μακροπρόθεσμες  τοξικές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Πλένουμε τις φυσικές τροφές και τα χέρια μας σχολαστικά πριν από το φαγητό. Προτιμούμε βιολογικά προϊόντα.

-Διαφανείς μεμβράνες τροφίμων, φελιζόλ, μπουκάλια, μπιμπερό,κ.α. μπορεί να μεταφέρουν στα τρόφιμα χημικές τοξικές ουσίες. Αγοράζουμε ποτά ή αναψυκτικά ,κ.α. σε γυάλινες φιάλες. Δεν ξαναχρησιμοποιούμε τις πλαστικές συσκευασίες.

-Αποφεύγουμε τα έτοιμα γεύματα και τις επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες περιέχουν συνθετικές χημικές ουσίες, αρωματικά και συντηρητικά. Τα light περιέχουν ασπαρτάμη τοξική ουσία. Τα αντικολλητικά σκεύη ελευθερώνουν 15 τοξικές ουσίες από τη θέρμανση τεφλόν.

-Προσοχή στα πλαστικά παιχνίδια, τη γραφική ύλη και τους μαρκαδόρους που αγοράζουμε για τα παιδιά, μπορεί να περιέχουν διάφορες τοξικές ουσίες.

-Τα φάρμακα περιέχουν κυρίως χημικές ουσίες. Το 70% των ανθρώπων παίρνουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού. Το 20% από αυτούς εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

-Τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των βιομηχανιών δημιουργούν χημικούς ρύπους. Το συχνό μπάνιο είναι απαραίτητο διότι το δέρμα μας είναι διαπερατό από τους ρύπους. Οι εργαζόμενοι που είναι εκτεθειμένοι σε επιβλαβείς ουσίες πρέπει να τηρούν τους ενδεδειγμένους κανόνες ασφαλείας.

Μερικές προτάσεις σε πολιτεία και Ε.Ε. είναι οι ακόλουθες:

-Να εκτιμηθεί άμεσα η ασφάλεια όλων των χημικών στην αγορά.

-Να υπάρχει ετικέτα προειδοποίησης για τα χημικά που υπάρχουν στα προϊόντα.

– Απόσυρση των τοξικών, σταθερών επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον μέχρι το 2020.

-Απαγόρευση χρήσης χημικών ουσιών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

-Έλεγχος στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

-Απαγόρευση των αεροψεκασμών.

 

 

Όλα αυτά το ΠΑΚΟΕ τα έχει επισημάνει εδώ και είκοσι (20) χρόνια και κανείς δεν έδωσε σημασία. Άραγε ο ΕΦΕΤ, ο ΕΟΦ και όλοι οι οργανισμοί και η Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή, τι κάνουν;