Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων το 45% των κατεργασμένων τροφίμων, ποτών, φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη έχουν ίχνη παρασιτοκτόνων και μάλιστα το 27,3% από αυτά παρουσίασαν ίχνη παρασιτοκτόνων ουσιών περισσότερων από μιας ουσίας. Όμως, όπως ισχυρίζεται η EFSA, μόνο το 1,5% των δειγμάτων ξεπερνά τα νομίμως αποδεκτά όρια.
Σε όλα αυτά η μη κυβερνητική οργάνωση FAN, από τη μια κατηγορεί την EFSA ότι δεν χρησιμοποιεί τις ενδεδειγμένες επιστημονικά μεθόδους για την εκτίμηση της τοξικότητας των δειγμάτων και από την άλλη πως τα όρια συναγερμού που έχουν τεθεί από τους ισχύοντες νόμους είναι αδικαιολόγητα υψηλά. Επισημαίνει επίσης πως πάνω από το 90% των Αμερικανικών προϊόντων περιέχουν παράγοντες τοξικών στοιχείων , ακόμη και DDT, το οποίο έχει καταργηθεί από το 1972!
Όλα αυτά πολύ κατατοπιστικά. Παραγνωρίζεται όμως ότι τα παρασιτοκτόνα είναι τοξικότατα φυτοφάρμακα και ο χρόνος ημιζωής τους μπορεί να φτάσει και τα δέκα χρόνια.
Έτσι το φαινόμενο δρα αθροιστικά και όχι μεμονωμένα για κάθε δόση κατάποσης ή εισπνοής.