Άμεσα ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να προχωρήσει σε σχεδιασμό για την ταφή των απορριμμάτων, αφού η προθεσμία της τρίμηνης παράτασης λειτουργίας του έργου λήγει στις 8 Απριλίου.

Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης, έπειτα από παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος τόνισε την επιτακτική ανάγκη για άμεση λύση.

Ο Μάρκος Μπόλαρης κατήγγειλε την απουσία εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων και υπογράμμισε πως είμαστε 40 χρόνια πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος εξέφρασε την άποψη πως το μοντέλο των ΧΥΤΑ αποδείχτηκε και στην πράξη αποτυχημένο!

Αντίθετα ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης παραδέχτηκε πως τα προβλήματα που υπάρχουν είναι  σοβαρά, αλλά αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα. « Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να τα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στις δύο κυψέλες που έχουν κλείσει, την άμεση κατασκευή μονάδας για τη συλλογή του βιοαερίου από αυτές τις κυψέλες και την άμεση κατασκευή λιμνοδεξαμενής για τη συλλογή των  διασταλλαζόντων. Επίσης η εκπρόσωπος των κατοίκων της Ασσήρου Στέλλα Δημητριάδου τόνισε την κακή λειτουργία των ΧΥΤΑ και τις επιβλαβείς επιδράσεις του στους πολίτες.

Την αγανάκτηση τους εξέφρασαν και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής. Μάλιστα ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Λαγκαδά Χρήστος Χατζηπαραδείσης έκανε έκκληση να καταστεί άμεσα και ένα σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός ενδεχόμενου ατυχήματος.