Αν έχουμε σπίτι σε περιοχή που δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα (κάτι αρκετά συχνό στην επαρχία αλλά και σε περιοχές εντός Αττικής) τότε θα πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας σύστημα αποχέτευσης (βόθρος).

Οι βόθροι διακρίνΑποχέτευση-σύγχρονες λύσειςονται σε τρεις κατηγορίες: τους στεγανούς, τους απορροφητικούς, και τους βιολογικούς.

Οι στεγανοί βόθροι δυστυχώς γεμίζουν γρήγορα και χρειάζεται βυτιοφόρο για να αδειάσουν. Αυτό είναι και το βασικό μειονέκτημά τους, μιας και το κόστος για το ειδικό όχημα είναι υπολογίσιμο.

Οι απορροφητικοί βόθροι αφήνουν τα λύματα να τα απορροφήσει το υπέδαφος, οπότε δεν χρειάζεται συχνό άδειασμα.

Η πλέον σύγχρονη λύση είναι ο βιολογικός βόθρος. Πρόκειται στην ουσία για ένα οικιακό σύστημα βιολογικού καθαρισμού, με εύκολη εγκατάσταση, το οποίο καθαρίζει τα λύματα, και το νερό που έχει ανακυκλωθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα του κήπου, των δέντρων κλπ. Για μια τετραμελή οικογένεια μια μονάδα 1.200 λίτρων είναι ικανοποιητική. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε να καθαρίζουμε τα λούκια και τα φρεάτια της πολυκατοικίας ή του σπιτιού μας, για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να μας επιφυλάσσει ο χειμώνας με τις έντονες βροχοπτώσεις.

Χρόνια ακούμε για τους βιολογικούς βόθρους. Αλλά όταν το Π.Α.Κ.Ο.Ε το 2001 και το 2003 έκανε ελέγχους σε δέκα από αυτούς, διαπιστώθηκε ότι δυστυχώς ήταν «μαϊμού» δηλαδή αναποτελεσματικοί. Και το χειρότερο οι κατασκευαστές ζητούν αρκετά χρήματα γι’ αυτήν την… μαϊμουδένια πατέντα.