Η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το «βραχνά» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την λειτουργία των 1.125 παράνομων χωματερών, αφού δεν έχει ακόμα δοθεί λύση παρά την καταδίκη της χώρας και την επιβολή προστίμων διαχείρισης τα οποία πρέπει να καταβληθούν. Στις αρχές του χρόνου με νομοθετική ρύθμιση αυτά τα πρόστιμα «πάγωσαν» και καλούνται οι πολίτες να επιβαρυνθούν μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών.
Παρότι σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» οι 13 Περιφέρειες της χώρας θα έπρεπε να έχουν δημιουργήσει τον δικό τους Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στις περισσότερες περιπτώσεις, διατηρείται το παλιό μοντέλο όπου υφίσταται φορείς Νόμων και όχι Περιφερειών, με συνέπεια να μην υπάρχει ένας συνολικότερος σχεδιασμός.
Οξύτερο είναι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην νησιωτική χώρα καθώς το κόστος της δημιουργίας μονάδων είναι υψηλό.
Για την εξομάλυνση του συγκεκριμένου προβλήματος έχουν δρομολογηθεί συνολικά 13 έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Εκτός από τα 4 έργα που έχουν δρομολογηθεί στην Αττική και τα οποία αναμένουν τις αποφάσεις των Αυτοδιοικητικών Αρχών για να προχωρήσουν, η καθυστέρηση χαρακτηρίζει την πορεία των έργων και σε άλλες 9 περιφέρειες όπως Αιτωλοακαρνανία, Αν. Μακεδονία και Θράκη, Αχαΐα, Δ. Μακεδονία, Ήπειρο, Ηλεία, Κέρκυρα, Πελοπόννησο και Σέρρες.
Πάντως εξαιτίας των έργων που έχουν δρομολογηθεί και του σταδιακού κλεισίματος των χωματερών, το χρηματικό πρόστιμο αναμένεται να μειωθεί κατά το ένα τρίτο έως το τέλος του 2015, ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
Τα πρόστιμα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, που εξαιτίας της αδιαφορίας των κυβερνώντων, αλλά και των ΟΤΑ, φτάσαμε σ’ αυτό το χάλι.
Επιτέλους, ας ξεπεραστούν τα μεγαλοσυμφέροντα και ας δείτε κύριοι της εξουσίας το συμφέρον των πολιτών της χώρας.