aiolikoΣοβαρές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αυθαιρεσίες και παραλείψεις από το ΥΠΕΚΑ, στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή αιολικών πάρκων, καταλογίζει στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι παραβάσεις αφορούν αιολικά πάρκα που αδειοδοτήθηκαν και λειτουργούν ή επρόκειτο να εγκριθεί η λειτουργία τους, μέχρι το 2013 στην Εύβοια και την Κρήτη. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι περιπτώσεις της Εύβοιας και της Κρήτης, με την ανάπτυξη πλειάδας ανεξάρτητων έργων, των οποίων οι σωρευτικές επιπτώσεις στις περιοχές Natura 2000 δεν λαμβάνονται υπόψη, αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Αμφισβητούνται, η αδειοδότηση και η λειτουργία των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, καθώς θα έπρεπε να καταθέτουν νέες ολοκληρωμένες μελέτες περιβαλλοντικών όρων. Η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ υποχρεούνται να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ανάμεσα στις καταγγελίες που εξέτασε η Επιτροπή,  μία αφορούσε την υπάρχουσα και σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 42 αιολικών πάρκων από διάφορες εταιρείες στην Εύβοια, με τις ελληνικές αρχές να παραβιάζουν άρθρο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους οικότοπους και την άγρια πανίδα και  χλωρίδα, καθώς δεν έλαβαν υπόψη σε κανένα στάδιο της διαδικασίας τις σωρευτικές επιπτώσεις των διαφόρων έργων.

Όπως προέκυψε από έρευνα, από το σύνολο των 427 ανεμογεννητριών που προβλέπεται να εγκατασταθούν σε αυτά τα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα, οι 398 βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Για 12 αιολικά πάρκα στην Κρήτη η Επιτροπή διαπίστωσε παραβίαση της ίδιας ευρωπαϊκής οδηγίας, καθώς στα 51 ήδη υπάρχοντα και προβλεπόμενα αιολικά πάρκα στην Κρήτη υπάρχουν και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία 579 ανεμογεννήτριες συνολικά, εκ των οποίων οι 505 είναι εντός περιοχών Natura 2000.

Ομάδα «άμεσης δράσης» οργάνωσαν οι πολίτες στο Αποπηγάδι Χανίων, με στόχο την προστασία των βουνών της περιοχής από την επέλαση της «πράσινης ανάπτυξης». Πραγματικότητα πλέον αποτελεί ο συντονισμός όλης της Κρήτης εναντίον των «επενδυτών» που σφετερίζονται τις περιοχές του νησιού.

Κόλαφος για τις ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα για το ΥΠΕΚΑ είναι η προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με την οποία αδειοδοτήθηκε και λειτούργησε το αιολικό πάρκο της εταιρείας Damco Energy, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου. Κι αυτό, γιατί διαπιστώνει τρομερές παραλείψεις στη μελέτη. Το έργο της Damco Energy, που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 με Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών του όρων, εκτείνεται σε 33.385 εκτάρια και περιλαμβάνει 8 αιολικά πάρκα και συνολικά 78 ανεμογεννήτριε5 στο όρος Οχη στη νότια Εύβοια, όλεs μέσα σε περιοχή Natura 2000.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μελέτη της Damco δεν συνεκτιμά τα αιολικά πάρκα που υπάρχουν ήδη στην Εύβοια, παρόλο που αναφέρει ότι θα το πράξει, και ότι σε αυτή «δεν υπάρχει κανένα κεφάλαιο και καμία λεπτομερής ανάλυση για το πώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 40 αιολικά πάρκα στην ίδια περιοχή δεν αναμένεται να έχουν σωρευτικές επιπτώσεις στην περιοχή Natura». Παρόλο που τα αιολικά πάρκα λειτουργούν ως «φραγμοί» στις μετακινήσεις των πουλιών και η νότια Εύβοια βρίσκεται σε μεταναστευτική οδό για τα πουλιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γίνει δέκτης κα πολλών άλλων καταγγελιών και έχει ανοίξει τους σχετικούς φακέλους που αφορούν τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στη Σκύρο, στα νησιά Χίος , Λήμνος και Λέσβος.

 

Ευχόμαστε ως ΠΑΚΟΕ να δοθεί πλήρης διαφάνεια στο πράσινο ταμείο και να γίνεται ορθολογιστικά η διάθεση των κονδυλίων που διαθέτει. Έτσι και η πράσινη ανάπτυξη θα προγραμματιστεί όπως πρέπει, αλλά και τα ΛΕΦΤΑ μας θα πιάσουν τόπο. Έχει γραφτεί ότι πρόκειται άμεσα να ψηφισθεί η διαφάνεια των φορέων και η πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα Δημόσια Έγγραφα. Αυτό μάλλον θα λύσει το πρόβλημα.

 

Κατηγορίες: Περιβαλλον