Γιατί, αφού λεφτά υπάρχουν και αφού η νομοθεσία προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του εμίρη, η επένδυση δεν προχωρά και η τύχη του αγνοείται; Πού είναι ο εμίρης του Κατάρ; Πού είναι η πολυπόθητη επένδυση στο νησάκι Οξειά, που θα μετατραπεί σε νησί τέχνης και πολιτισμού και θα είναι σημείο αναφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο;

aigialos-003Τα πρώτα προβλήματα εντοπίστηκαν με εσωτερικές κόντρες που έφτασαν στις δικαστικές αίθουσες και μεταφράζονται στη διαμάχη του αρχιτεκτονικού γραφείου aa Associates του Στέλιου Αγιοστρατίτη και της εταιρείας λιβανέζικων συμφερόντων Pimara Α.Ε.,  που διαχειρίζεται το όλο σχέδιο για λογαριασμό του εμίρη. Πρόκειται για μια κόντρα με οικονομικό αντικείμενο αφού το αρχιτεκτονικό γραφείο υποστηρίζει ότι δεν εξοφλήθηκε για τις μελέτες που εκπόνησε και παρέδωσε. Το θέμα αυτό, όμως, που έτσι κι αλλιώς θα το λύσει το δικαστήριο, δεν έχει καμιά σχέση με την πορεία της επένδυσης που επί της ουσίας έχει μπλοκάρει.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι απαραίτητη, μια και δεν μπορεί – παρά το γεγονός ότι κάποιοι θα το ήθελαν – η επένδυση να γίνει χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς το νησί είναι προστατευόμενη περιοχή. Οι μελετητές πρέπει να κάνουν επί τόπου παρατήρηση, με έμφαση στον υδάτινο περιβάλλον και την ορνιθοπανίδα της περιοχής κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του χρόνου. Οι πληροφορίες λένε ότι έγινε μόνο η φάση της χειμωνιάτικης παρατήρησης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο που αρχικά άφηναν να διαρρεύσει οι επενδυτές, το «Oxia Art lsland» θα κοστίσει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται να διαθέτει ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, ένα ξενοδοχείο μπουτίκ, δυο τουριστικά χωριά, έναν οικισμό για τη φιλοξενία καλλιτεχνών, ένα συγκρότημα μπανγκαλόου παραθαλάσσιο, μπαρ, εστιατόρια, μαρίνα, ελικοδρόμιο και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η αγορά του νησιού από τον εμίρη του Κατάρ έγινε πριν από δυο χρόνια, άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου ο εμίρης να μπορέσει να αξιοποιήσει το νησάκι, υπήρξε ειδική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για το χωροταξικό του τουρισμού.

 

Πολλά ακουστήκαν ή γράφτηκαν για την επένδυση αυτή. Όμως στην πράξη μηδέν. Και πόσα άλλα τέτοια για άλλες επενδύσεις έχουν γραφτεί. Μένουν όμως στα χαρτιά. Στα χαρτιά και ο Εμίρης αγόρασε το νησί. Και μη χειρότερα.

 

Κατηγορίες: Περιβαλλον