xwmateri1Δεν είναι μόνον ο ήλιος και η θάλασσα αυτό που χαρακτηρίζει τα ελληνικά νησιά.Τα σκουπίδια είναι μια κοινή «πληγή», καθώς έως σήμερα οι αρμόδιοι δεν έχουν κατορθώσει να τα διαχειριστούν σωστά. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η  ΜΚΟ « Sails for Science », που ασχολείται με την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών, διοργάνωσαν στη Σάμο διεθνές συνέδριο με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιωτικά συμπλέγματα. Επιστήμονες από όλη την υφήλιο αλλά και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης πολλών ελληνικών νησιών έδωσαν το «παρόν», μοιράστηκαν ανησυχίες, αλλά έθεσαν και στόχους για τη βελτίωση. Ειδική μέριμνα επέδειξαν για τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα και για τα χρησιμοποιημένα φαρμακευτικά σκευάσματα και έδωσαν παραδείγματα τρόπων ανακύκλωσης, που επιτυχημένα, άλλες χώρες χρησιμοποιούν.

Στο προσεχές, μάλιστα, μέλλον αναμένεται να ανακοινωθεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ μιας γερμανικής πόλης και των νησιών Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων σε θέματα περιβάλλοντος, τουρισμού και πολιτισμού. Ιδιαίτερη υποστήριξη θα δοθεί στη διαχείριση των μη ανακυκλώσιμων αποβλήτων, δεδομένου ότι από το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τους ΧΥΤΑ, θα κληθούμε επομένως να στραφούμε στην παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα ή στην ανταλλακτική οικονομία.

Τέλος πρέπει να σημειωθούν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των κατοίκων της Τήνου. Από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με τα δώδεκα μέλη έκανε όλα τα προπαρασκευαστικά βήματα: όρισε το καταστατικό της, συνέταξε επιχειρησιακό σχέδιο, αναζήτησε χορηγούς και ενημέρωσε την τοπική κοινωνία. Τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς ξεκίνησε τη χωροθέτηση κέντρου περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών έκτασης 250 τ.μ. στα περίχωρα της Χώρας της Τήνου. Η συνολική δαπάνη έφτασε χάρη στις πολλαπλές χορηγίες μόλις τις 20.000 ευρώ, ενώ δημιούργησε μία μόνιμη και μία εποχική θέση εργασίας. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και ενδεικτικά της «στράτευσης» των Τηνιακών. Έως το τέλος του Αυγούστου 2014 συνελέγησαν 14 τόνοι χαρτιού, 15 τόνοι γυαλιού, 13.000 αλουμινένια κουτάκια, 4 τόνοι πλαστικές σακούλες, 160.000 πλαστικά μπουκάλια και 20 τόνοι τηγανέλαιο. Τα ανακυκλώσιμα υλικά διαχωρίζονται ανά κατηγορία και αποστέλλονται στην Αθήνα σε μονάδες ανακύκλωσης και σε βιομηχανία χάρτου. Όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε με οργάνωση και σωστή στρατηγική.

 

Μπράβο και από το ΠΑΚΟΕ στην προσπάθεια της δωδεκάδας Τήνου. Βάζετε ‘’γκολ’’ σε όλους αυτούς που αισχροκερδούν στον δήθεν ‘’βωμό’’ της ανακύκλωσης. Κύριοι της ΕΕΑΑ τ’ ακούτε; Από το πολύ χρήμα όμως έχουν βουλώσει τα αυτιά σας, παρά τις καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ.