Έκθετη είναι η κυβέρνηση μετά την απάντηση του επιτρόπου Περιβάλλοντος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονου για το αρχικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο προωθούσε την ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση αιγιαλού και παραλίας.
Καθυστερημένα ο επίτροπος Περιβάλλοντος και αφού έχει κατεδαφιστεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, ναι μεν λέει ότι η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στη χάραξη της εθνικής νομοθεσίας, στη συνέχεια προσθέτει, όμως πως περιμένει ότι κάθε νέος νόμος θα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο Κ. Χρυσόγονος στην ερώτησή του υπογράμμιζε ότι ο αιγιαλός ως στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος προστατεύεται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αλλά και από την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, και ρωτούσε τα εξής: γιατί επιβάλλεται στην Ελλάδα να θεσπίσει βεβιασμένα και αποσπασματικά νομοθεσία αντίθετη με τη στρατηγική ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων περιοχών και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Επιτροπή για να αποτρέψει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές ζημίες στον ελληνικό αιγιαλό και να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία των οικοσυστημάτων;
Αυτά και άλλα τραγικά θα διαβάζουμε συνεχώς. Η πραγματικότητα είναι όμως δραματική. Από έρευνα του ΠΑΚΟΕ στα 80 χιλιόμετρα αυτογραμμής από το Παλαιό Φάληρο ως την Σαρωνίδα, μόλις 3,5 είναι προσβάσιμα στον λαό. Για ποια προστασία του αιγιαλού μιλάτε και γράφετε κύριοι. Συγχαρητήρια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στο ΣτΕ για την στάση τους.