Από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και τον περασμένο μήνα, από τις 860 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που έχουν καταχωρηθεί στα αρχεία των Ληξιαρχείων Βόλου και Ν. Ιωνίας, στις 215, ποσοστό 25%, αναγράφεται μία λέξη: καρκίνος! Το τοπικό ποσοστό θανάτων από καρκίνο είναι μάλιστα διπλάσιο σε σχέση με το παγκόσμιο ποσοστό που είναι της τάξης του 13%, όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ και υπερδιπλάσιο(!) του εθνικού ποσοστού θνησιμότητας από καρκίνο. Στρες, ποιότητα φαγητού που θυσιάζεται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας αλλά και η περίεργη… συγκατοίκηση στο Βόλο, πολιτών και εργοστασίων, φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών καρκίνου στην περιοχή και κατ’ επέκταση στην αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με τον ογκολόγο γιατρό του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου, Γιώργο Ρήγα.
Καρκίνοι το 25% των θανάτων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, από τις 860 συνολικά ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, οι 215 αφορούν σε περιστατικά καρκίνου. Το 25% δηλαδή των θανάτων προκλήθηκαν από καρκίνο. Το 57,6% των θυμάτων της επάρατου νόσου είναι άνδρες (83 περιστατικά) και το 42% γυναίκες (61 περιστατικά).
Αντίστοιχα, στο Ληξιαρχείο Ν. Ιωνίας, από το σύνολο των 287 πράξεων θανάτου, οι 71 οφείλονται σε καρκίνο (25%). Και πάλι οι άνδρες αποτελούν τα περισσότερα θύματα του καρκίνου με ποσοστό 64% (συνολικά 46 περιστατικά), ενώ οι γυναίκες είναι το 35% των θυμάτων (25 περιστατικά).
Πέφτουν οι ηλικίες. Η πληθώρα των θανάτων από καρκίνο δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που σοκάρει. Η νόσος «χτυπά» σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Το 7%των θανάτων από καρκίνο αφορά σε ηλικίες κάτω των 50 ετών! Στο Βόλο οι θάνατοι από καρκίνο αφορούν σε ποσοστό 96% πάνω από την ηλικία των 50 ετών. Το 4% όμως είναι θύματα της επάρατου νόσου μικρότερης ηλικίας. Ενώ στη Ν. Ιωνία, τα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, ανεβαίνουν περισσότερο. Αφορούν στο 9% του συνόλου των θανάτων.
Διπλάσια ποσοστά. Ακόμη πιο σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι οι θάνατοι από καρκίνο σε Βόλο και Ν. Ιωνία κυμαίνονται πάνω από το διπλάσιο μέσο όρο των αντίστοιχων θανάτων παγκοσμίως και σε εθνικό επίπεδο.
Περιβάλλον και τρόπος ζωής. Σύμφωνα με τον ογκολόγο του Νοσοκομείου Βόλου, Γιώργο Ρήγα εξηγεί ότι, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των καρκίνων. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καταναλώνουμε φαγητά χαμηλής ποιότητας, που επηρεάζουν τον οργανισμό και την υγεία μας. Την ίδια ώρα, το στρες έχει επιπτώσεις στον οργανισμό. Ακόμη και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, έχει αντίκτυπο στο νερό που πίνουμε και στα ψάρια και άλλα παράγωγα που καταναλώνουμε. Είναι ό,τι τρώμε καθαρό; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε τι αναπνέουμε. Η συνύπαρξη εργοστασίων και κατοικημένων περιοχών δεν είναι αθώα. Δεν υπάρχει καμία λογική να υπάρχουν σπίτια δίπλα από εργοστάσια, έστω κι αν ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη μολύνουν την ατμόσφαιρα.
Όταν το ΠΑΚΟΕ, με έρευνα που πραγματοποίησε στον Βόλο πριν εξι χρόνια, επεσήμανε τις πηγές ρύπανσης και κατάγγειλε στους αρμόδιους την ρύπανση που προκαλεί η σημερινή Γαλλική Lafarge, τότε όλοι έβγαζαν την ουρά τους απ‘ έξω. Μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Σκοτεινίωτης, ήταν δικηγόρος υπεράσπισης του αντινομάρχη Ντίτορα γιατί τον είχαμε μηνύσει για την αδράνεια του και την διαπλοκή του με την εταιρεία. Καρκίνος λοιπόν. Από πού αλλού; Από το τσιμεντάδικο.
Κύριε εισαγγελέα Βόλου. Βγάλτε από το συρτάρι σας την διογκωμένη δικογραφία του 2008. Καιρός είναι.