Αστικα Αποβλητα Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Στερεα Αποβλητα

Εφιάλτης η διατροφή των ψαριών με πλαστικά

caretta-carettaΗ Malaspina είναι μία από τις μεγαλύτερες αποστολές για την καταγραφή των σκουπιδιών που καταλήγουν στους ωκεανούς και έχει οργανωθεί από το Ισπανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας.

Σύμφωνα με τη έρευνα που έγινε, με δεκάδες χιλιάδες δείγματα νερού από τον Ινδικό, Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό, από την επιφάνεια έως 6.000 μέτρα βάθος, εντοπίστηκαν 100 φορές λιγότερα πλαστικά από ότι αναμενόταν.

Η είδηση δεν είναι καλή, όπως θα πίστευε κανείς, διότι είναι πιθανό τα πλαστικά να καταναλώνονται από τα ψάρια και να καταλήγουν στο στομάχι μας.

Κομμάτια πλαστικού βρέθηκαν σε όλες τις περιοχές που εξετάσθηκαν, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να παρατηρήθηκαν στις πλωτές “σκουπιδόμαζες”, όπως η ονομαστή «μεγάλη σκουπιδόμαζα» του Βορείου Ειρηνικού.

Από το 1970 η Αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, έχει εκτιμήσει ότι το 0,1% των πλαστικών σκουπιδιών πρέπει να καταλήγει στην θάλασσα. Μελέτες είχαν δείξει ότι ακόμη και οι πάγοι της Αρκτικής περιέχουν μικροσωματίδια πλαστικού.

Η συνολική ποσότητα πλαστικών στους ωκεανούς εκτιμάται στους 40.000 τόνους παγκοσμίως, ποσότητα που θεωρείται μικρή, αν σκεφθεί κανείς ότι ετησίως παράγονται 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, η μεγαλύτερη ποσότητα των οποίων καταλήγει στις χωματερές και κάποιες ποσότητες, παρασύρονται σε ποτάμια και καταλήγουν στις θάλασσες.

Ο Κάρλος Ντουάρτε, επικεφαλής της έρευνας, υποψιάζεται ότι τα πλαστικά τρώγονται από θαλάσσιους οργανισμούς. Η ηλιακή ενέργεια διασπά τα μεγάλα πλαστικά σκουπίδια σε όλο και μικρότερα κομμάτια, τόσο μικρά όσο η μπουκιά μικρών ψαριών.

Τα σωματίδια πλαστικού απορροφούν και συγκρατούν χημικούς ρύπους, όπως το DDT και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, οι οποίοι θα κατέληγαν στον οργανισμό των ψαριών που τρώνε τα πλαστικά. Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται τοξικές ενώσεις να περνούν στην τροφική αλυσίδα και να καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιό βαθμό μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Και άλλη φορά έχουμε αναφερθεί σε αυτόν τον εφιάλτη της διατροφής πολλών …..   από τις πλαστικές σακούλες και άλλα πλαστικά.

Η αλυσίδα της διατροφής μας καταγράφηκε από μία έρευνα του ΠΑΚΟΕ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του pakoe.gr αλλά και διαβιβάστηκε «αρμοδίως», εν τούτοις «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».