Το υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκε σε δράση το τελευταίο διάστημα επιβάλλοντας συνολικά 13 πρόστιμα έπειτα από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Κωνσταντίνος Τριάντης, ο οποίος προΐσταται της ΕΥΕΠ, υπέγραψε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 403.750 ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε 13 μονάδες. Στο δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ αναφέρονται οι παραβάσεις που σημειώθηκαν με κυριότερες τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε θέματα διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών, αστικών και άλλων αποβλήτων, υπερβάσεις τιμών εκπομπών, παράνομη διάνοιξη δρόμου και άλλα. Μεταξύ των μονάδων περιλαμβάνονται μία επιχείρηση Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, δύο επιχειρήσεις σκραπ, μία επιχείρηση διαχείρισης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΕΚ), μία υγειονομική μονάδα, ένα ελαιουργείο, μία κεραμοποιία, μία βιομηχανία αλλαντικών, μία τεχνική εταιρεία, πέντε δήμοι και ένας σύνδεσμος διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Χαρακτηριστικά, στα νέα πλαίσια ελέγχου του Υπουργείου, επιβλήθηκε πρόστιμο 27.550 ευρώ σε ιδιωτικό ιατρείο στο Μαρούσι για ανεπαρκή σήμανση επικινδύνων αποβλήτων ενώ 13.500 ευρώ πρόκειται να καταβάλλει ο Δήμος Αθηναίων για τη μη έκδοση περιβαλλοντικής άδειας στο πάρκο αναψυχής που ετοιμάζει δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στους Αμπελόκηπους. Τα υψηλότερα πρόστιμα όπως ήταν αναμενόμενο καταλογίστηκαν στις περιπτώσεις Δήμων και Συνδέσμων Διαχείρισης Αποβλήτων οι οποίοι όπως είναι γνωστό παραβιάζουν κατά κόρον διεθνείς και εθνικές νομοθεσίες πραγματοποιώντας ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων κάθε είδους στις χωματερές. Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν σοβαρές παραβάσεις στον Σύνδεσμο Ζακύνθου επιβάλλοντας πρόστιμο 105.850 ευρώ, στο Δήμο Νάξου με 42.500 ευρώ και στο Δήμο Νεμέας με 36.400 ευρώ. Λιγότερο ακριβά πλήρωσαν τους ΧΑΔΑ ο Δήμος Πύργου με 22.000 ευρώ, ο Δήμος Ωρωπού με 4.500 ευρώ και ο Δήμος Αχαρνών με 750 ευρώ.
Η υπηρεσία περιβάλλοντος είναι γεγονός ότι υποστελεχώνεται, παρότι τέτοιου είδους ανομίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον σε ολόκληρη τη χώρα, τόσο από δημόσιους φορείς όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και το κυριότερο, τα πρόστιμα είναι αναγκαίο να μεταφραστούν σε υποδομές ώστε οι κατά τα άλλα υπερχρεωμένοι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων στον οποίο ακόμα επικρατεί πραγματικός Μεσαίωνας.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΕΙ. ΟΜΩΣ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ. Σ’ ΑΥΤΟΝ ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ;