Εν μέσω θέρους η επιτροπή αδειοδοτήσεων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις μυδοκαλλιέργειες
Στην αναμονή για τις αδειοδοτήσεις μυδοκαλλιέργειας είναι οι παραγωγοί στη Δυτική Θεσσαλονίκη καθώς η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας αναζητά τρόπους να υπερπηδήσει εμπόδια και να καταφέρει να δώσει τις πρώτες άδειες μέχρι τον Αύγουστο.
Για το λόγο αυτό, συστάθηκε επιτροπή υπό τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεοφάνη Παπά με τη συμμετοχή του Διευθυντή Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ Θωμά Αλεξανδρόπουλου με στόχο να οριστούν σαφώς τα κριτήρια για τις ΠΟΑΥ, τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Η περιφέρεια ευελπιστεί η έγκριση των αδειών να αναθερμάνει οικονομικά την περιοχή του Θερμαϊκού, όπου αλιεύονται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι μυδιών και οστρακοειδών και στέλνονται σε ποσοστό 90% με εξαγωγές στο εξωτερικό.
Παρόλα αυτά σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν από τις καλλιέργειες τέτοιους είδους καθώς είναι κρίσιμες οι συνθήκες που αφορούν τόσο την εκτροφή των οστρακοειδών όσο και τη διαχείριση των υπολειμμάτων που προκύπτουν από τη διαδικασία.
Σχετικά με το δεύτερο ο κ. Παππάς σχολίασε ότι τα υπολειπόμενα κελύφη θα διατίθενται προσωρινά στον ΧΥΤΑ Πιερίας ενώ αναμένεται η τροποποίηση της ΕΠΟ του ΧΥΤΑ Μαυροράχης για να παραλαμβάνονται από αυτόν. Εξετάζεται όμως και η αδρανοποίηση τους μέσω της διαδικασίας της καύσης, καθώς δεν αποτελούν επικίνδυνα ζωικά απόβλητα.
Η ορθή διαχείριση ολόκληρου του κύκλου ζωής του προϊόντος των οστρακοειδών απαιτείται να είναι περιβαλλοντικά ορθή πριν την οποιαδήποτε αδειοδότηση σε παραγωγούς ώστε να μην προκύψουν ζητήματα ανομίας στο προσεχές μέλλον.
ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΩΝ. ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ