καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια Οικολογία Οτα Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ

Σε μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της βορείου Ελλάδας, με ακτογραμμή μήκους 5 χλμ., η οποία είναι και η μεγαλύτερη αμμώδη παραλία της χώρας μας, μπήκε «πωλητήριο» την περασμένη εβδομάδα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η συγκεκριμένη παραλία, που βρίσκεται στη Νέα Πέραμο Καβάλας, έχει χαρακτηριστεί από τις ωραιότερες και πιο εξωτικές της Ελλάδας, έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Αποτελείται από μια αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών με τρεις κολπίσκους, οι οποίοι χωρίζονται με βράχια και απέναντι υπάρχει μια βραχονησίδα γνωστή ως Φιδονήσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση προς αυτήν είναι εύκολη από όλη τη βόρειο Ελλάδα, ενώ αποτελεί τουριστικό προορισμό για αρκετούς τουρίστες. Πίσω από τις ακρογιαλιές, εκτείνεται η αρχαιολογική ζώνη της Περάμου, που έχει χαρακτηριστεί ως Β’ Αρχαιολογικός Χώρος. Στο σημείο αυτό βρισκόταν η βυζαντινή πόλη γνωστή ως Ανακτορούπολη από τον 10ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ., ενώ πλήθος ευρημάτων έρχονται στο φως με κάθε ανασκαφή, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το βυζαντινό κάστρο σώζεται σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα.

3-likio-ampelokipi34Με βάση όλη αυτή την κληρονομιά που έχουν από τα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι της Νέας Περάμου αντιδρούν –και όχι άδικα- στην εκχώρηση της περιοχής των Αμμολόφων στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως «εθνικό ξεπούλημα» για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά και καταπάτηση της αρχαιολογικής ζώνης, καθώς στην αγγελία του ΤΑΙΠΕΔ αναγράφεται: «Για πώληση με σκοπό τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών».

Οι κάτοικοι μάλιστα, έχουν αναρτήσει και σχετικό ψήφισμα στο Διαδίκτυο, με τίτλο «Ελληνική κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ: Λέμε «όχι» στο Ξεπούλημα των Αμμολόφων Καβάλας», με το οποίο έχουν συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες 3.100 υπογραφές.

Τέλος, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται επίσης από την ευρύτερη περιοχή, η παραλία του Ακροπόταμου, μια έκταση στην Αγία Μαρίνα Παγγαίου, η Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, ένα ξενοδοχείο στο Παληό, μια σειρά παραθεριστικών κατοικιών στην παραλία Ορφανίου και πιο πρόσφατη, οι πηγές του Παραδείσου στους Τοξότες. Σε περίπτωση που αγοραστούν οι εκτάσεις αυτές από ιδιώτες, θα έχουν το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης για τα επόμενα 50 χρόνια, σε παραλία και αιγιαλό.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΣΙΤΗ ΤΟ ΠΙΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ, ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ. ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΞΙΟΖΗΛΕΥΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΤΙ «ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ» ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ Θ’ΑΝΑΚΟΠΕΙ.