Αστικα Αποβλητα Βιομηχανικα Αποβλητα -στερεα Επικινδυνα Αποβλητα Καταγγελίες - αποβλητα Στερεα Αποβλητα

ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

χωματερέςΕνώπιον του Ευρωδικαστηρίου θα βρεθεί πάλι η Ελλάδα, την Τρίτη 3 Ιουνίου, για την υπόθεση των παράνομων χωματερών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει την επιβολή προστίμου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα μας, 14 χρόνια μετά την αρχική προθεσμία και 9 χρόνια μετά την πρώτη καταδίκη της για τις χωματερές, δεν κατόρθωσε να δώσει οριστικό τέλος στην ανεξέλεγκτη ταφή απορριμμάτων.

Το πρόστιμο που είχε ζητήσει η Επιτροπή να επιβληθεί στην χώρα μας το Φεβρουάριο του 2013, ήταν 7.786 ευρώ την ημέρα για το διάστημα από την πρώτη καταδίκη μέχρι τη δεύτερη ή τη συμμόρφωσή της συν χρηματική ποινή 71.193 ευρώ για κάθε μέρα από τη δεύτερη καταδίκη έως την πλήρη συμμόρφωσή της.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί μέχρι να εκδοθεί η δεύτερη καταδικαστική απόφαση, τότε θα κληθεί να καταβάλει περίπου 28 εκατ. ευρώ. Η πρόκληση λοιπόν για τη χώρα μας είναι να έχουν κλείσει όλες οι χωματερές πριν από τη δεύτερη καταδίκη, οπότε το προαναφερθέν ποσό μπορεί να περιοριστεί, αλά όχι να εξαλειφθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα, στην οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο το 2000, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχει υποχρεωθεί να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο πέντε φορές. Μάλιστα, το 2005 είχε καταδικαστεί για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών.

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΟΠΩΣ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΓΟΥΡΟ.