σκουπίδια Στάδιο Ειρήνης ΦιλίαςΟ περιβάλλων χώρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας  αλλά και το ευρύτερο φαληρικό μέτωπο μέχρι το κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο, που το 2004 ήταν στολίδια των Ολυμπιακών Αγώνων τώρα είναι σκουπιδότοποι. Η εγκατάλειψη τους, σε συνδυασμό με τόνους σκουπιδιών αλλά και την αφαίρεση μεταλλικών αντικειμένων από διάφορους επιτήδειους καθώς και η εγκατάσταση Ρομά δημιουργούν εικόνες φρίκης.  Το ΠΑΚΟΕ βρέθηκε στην περιοχή και κατέγραψε εικόνες που προκαλούν φρίκη και απαξιώνουν τα τόσο ωραία σημεία της Αττικής, πόσο μάλιστα όταν λίγα μέτρα πιο δίπλα προχωράει με γρήγορους ρυθμούς η ανέγερση του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» που περιλαμβάνει τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη νέα Λυρική Σκηνή. Κάθε λογής σκουπίδια από μπαταρίες αυτοκινήτων μέχρι ρούχα, βιβλία, χειρουργικά γάντια, έπιπλα αλλά και οικοδομικά μπάζα και κάθε λογής απορρίμματα έχουν κατακλίσει την περιοχή. Τα καλλωπιστικά φυτά που είχαν τοποθετηθεί το 2004 έχουν εγκαταλειφθεί και μαραζώσει, και την θέση τους έχουν πάρει αγριόχορτα. Αλλά και το οδόστρωμα είναι γεμάτο τρύπες αφού λείπουν τα φρεάτια αλλά και τα πλέγματα που χωρίζουν την έκταση από την λεωφόρο Ποσειδώνος, έχουν ξηλωθεί.

Ο Γρηγόρης Δούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), στην οποία έχει περάσει η διαχείριση των Ολυμπιακών Ακινήτων εξηγεί πως η φύλαξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί, αφού η έκταση  είναι τεράστια και πως η αντικατάσταση των αντικειμένων που εκλάπησαν αποτελεί μία αέναη διαδικασία αφού είναι θέμα ημερών να κλαπούν ξανά. Ακόμη  αναφέρει πως στον χώρο εμφανίζονται ομάδες Ρομά που έπειτα από παρέμβαση  της αστυνομίας αποχωρούν, αλλά αφήνουν πίσω τους πολλά απορρίμματα. Τέλος ο κ. Δούνης εξηγεί πως από το Στάδιο  Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο σε έκταση 750 στρέμματα βρίσκεται σε προγραμματισμό σύμφωνα με σχέδια της Κυβέρνησης, η ανάπλαση του χώρου και η δημιουργία του σε μητροπολιτικό πάρκο, που σύμφωνα με το αρχικό πλάνο θα συνέπιπτε με την ανέγερση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Βέβαια τα σχέδια για την ανάπλαση βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά.

Αλλά το παράδοξο της υπόθεσης είναι οι διάφοροι ψαράδες που πηγαίνουν κάθε απόγευμα και ψαρεύουν στις εκβολές του Κηφισού. Όπως λένε οι ψαράδες, τα ρηχά νερά του Κηφισού που συναντούνται με της θάλασσας  λειτουργούν σαν ιχθυοτροφείο με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται εκεί πολλά ψάρια. Όσον αφορά τη μόλυνση από τον σκουπιδότοπο και τα αστικά απόβλητα, οι ψαράδες αναφέρουν πως δεν τους προβληματίζει ιδιαίτερα και αστειευόμενοι λένε «μήπως αυτά που αγοράζουμε ξέρουμε από πού προέρχονται;»

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΑΚΡΙΒΑ ΥΛΙΚΑ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ..ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΔΕΛΤΑ. Ο ΧΩΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΆΡΑΓΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ; ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ (120) ΕΡΓΑ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ; ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΜΩΣ ΤΙΠΟΤΕ.