ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 101/21-03-2014

22 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΗΣ

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, με το οποίο έχει ήδη αρχίσει να είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, είναι η αδυναμία πρόσβασης μεγάλου μέρους του πληθυσμού της σε καθαρό νερό. Πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές έχουν εκφράσει, την τελευταία δεκαετία την ανησυχία τους σχετικά με την εμφάνιση των λεγόμενων «πολέμων του νερού» μετά το 2020, εξαιτίας ακριβώς αυτού του ζητήματος.

Η κατάσταση στον κόσμο και στην Ελλάδα

ü  To 1/3 της ανθρωπότητας με πρόσφατα στοιχεία είναι μόνιμα άρρωστο, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν το χρόνο από το νερό που πίνουν.

ü  Τελικά η συνολική ποσότητα νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών είναι μικρότερη από 200.000 km3 ,ποσοστό χαμηλότερο του 1% των συνολικών αποθεμάτων.

ü  Η κατανάλωση νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% το 2025 στις αναπτυσσόμενες χώρες και κατά 18% στις αναπτυγμένες χώρες.

ü  Στο 70% των ευρωπαϊκών πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, τα υπόγεια ύδατα καταναλώνονται και μολύνονται με ρυθμούς ταχύτερους από ότι αναπληρώνονται.

ü  Το 2025 εκτιμάται ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από έλλειψη νερού ικανού για ασφαλή κατανάλωση.

ü  Καθημερινά, 2.500.000.000 τόνοι ανθρωπίνων αποβλήτων διατίθενται σε υδάτινους  φορείς.

ü  Οι μισοί υγροβιότοποι του πλανήτη έχουν εξαφανισθεί από το 1900.

ü  Μεταξύ  1991 και 2010 περισσότεροι από 1, 5 (ενάμιση) εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, εκ των οποίων το 90% συνδεόταν με το νερό.

ü  Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούνται 20-50 λίτρα  καθαρού νερού ημερησίως για την κάλυψη των βασικών αναγκών (πόση, μαγείρεμα, καθάρισμα) κάθε ανθρώπου.

ü  Περισσότεροι από 1 (ένα) δισεκατομμύριο  άνθρωποι παγκοσμίως (ποσοστό μεγαλύτερο του 17%) δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το ποσό καθαρού νερού. Σε αυτά προστίθενται και 200.000.000 της Κίνας που πρόσφατα δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα.

ü  Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διάρροια είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Περίπου το 92% των θανάτων από διάρροια οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων καθαρισμού και εξυγίανσης του  πόσιμου νερού.

ü  Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί παθαίνει εξαιτίας της ελλιπούς υγιεινής του νερού.

ü  Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, μπορεί από μόνο του να μειώσει την εμφάνιση περιστατικών διάρροιας κατά 47%. 

ü  Στο 25% περίπου της συνολικής καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως εφαρμόζονται τεχνητοί τρόποι άρδευσης. Το εναπομείναν 75% εκμεταλλεύεται το νερό της βροχής.

ü  Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η ποσότητα του χιονιού των Ιμαλάιων, το οποίο παρέχει τεράστιες ποσότητες νερού γεωργικής χρήσης στην Ασία, εκτιμάται ότι θα ελαττωθεί κατά 30% το 2030

ü  Η ημερήσια απαίτηση σε πόσιμο νερό είναι 2-4 λίτρα ανά άτομο. Η παραγωγή, όμως, της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας τροφής χρειάζεται την κατανάλωση 2.500 έως 7.000 λίτρων νερού.

ü  Η οδηγία 2000/60 δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές γα την εμπορευματοποίηση του νερού, απελευθερώνοντας το από την κρατική προστασία των περιβαλλοντικών υπηρεσιών μεταξύ αυτών η άρδευση και η αποχέτευση.                                                                                              Μόνο το 2007 ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά των υδάτινων πόρων ξεπερνούσε τα 40 δις δολάρια ενώ το 2010 ξεπέρασε το 1,5 (ενάμιση) τρις, όπου το 92% το εκπροσωπούν 10 μονοπωλιακοί όμιλοι.

ü  Η Ελλάδα είναι δεύτερη στο σύνολο των Μεσογειακών χωρών πίσω από την Πορτογαλία, με 5.560 κμ ανά κάτοικο διαθεσίμων υδάτων, ενώ η συνολική κατανάλωση δεν ξεπερνά το 12,5% των εσωτερικών υδάτων.

ü  Τα υδροηλεκτρικά έργα δεν έχουν ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες με βάση την κοινοτική οδηγία για τις ΑΠΕ, μιας και η απόσβεσή τους είναι  μακροχρόνια, ενώ η καύση SRF( σκουπιδιών) είναι επιλέξιμη ως ΑΠΕ.

ü  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, κάθε έτος, μπορεί να αποδοθούν στην κατανάλωση κακής ποιότητας νερού.

ü  Εκτιμάται ότι 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται πρόσβασης σε νερό ικανοποιητικής εξυγίανσης.

ü  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει την ζωή του εξαιτίας της ρύπανσης- μόλυνσης του νερού.

ü  Για το 92% των περιστατικών διάρροιας παγκοσμίως ευθύνεται η κακή ποιότητα του νερού. Σε παγκόσμια κλίμακα, η διάρροια μια από τις πιο συνήθεις αιτίες θανάτου.

ü  Κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, το ήμισυ περίπου των νοσοκομειακών κλινών παγκοσμίως, απασχολεί περιστατικά ασθενών που υποφέρουν από ασθένειες σχετικές με την κακή ποιότητα του νερού.

Και στην Ελλάδα

ü  2 εκατομμύρια Έλληνες πίνουν επικίνδυνο νερό για την υγεία τους. Έρευνες του ΠΑΚΟΕ και άλλων φορέων έδειξαν ότι το αρσενικό, το εξασθενές χρώμιο, παράγωγα χλωρίου, σίδηρος, αμμώνιο, νιτρώδη άλατα και άλλα επικίνδυνα χημικά συστατικά βρίσκονται στο νερό «ανθρώπινης κατανάλωσης» πολλών Δήμων και ο εκάστοτε «αρμόδιος» δεν δίνει καμία σημασία. Συγκεκριμένα σε σαράντα πέντε  (45) περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, δεκαοκτώ  (18) της Δυτικής Ελλάδας, δώδεκα  (12) της Ανατολικής Ελλάδος, είκοσι δύο  (22) της Στερεάς Ελλάδας, τριάντα πέντε  (35) της Πελοποννήσου και σε είκοσι πέντε  (25) νησιά, το νερό για την ανθρώπινη κατανάλωση θεωρείται ακατάλληλο και επικίνδυνο για την χρήση αυτή. Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποιώντας μετρήσεις σε πολλές περιοχές ανέδειξε το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα το επικίνδυνο νερό στον Βόλο, Χίο, Αλμυρό, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Χαλκίδα, Ωροπός, Κορωπί, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο κ.α.

ü  Παρατάθηκε για ένα χρόνο η αδειδότηση στην ΛΑΡΚΟ για τα απόβλητά της που ρυπαίνουν με καρκινογόνες ουσίες τους υδροφορείς.

ü  Τα ποτάμια της χώρας από μέτρια ως κακή η κατάσταση  τους σε ποσοστό 60,7%

ü  15% της επικράτειας έχει χωριστεί σε ζώνες νιτρορύπανσης (Κάμπος Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Θεσσαλικός Κάμπος, Κωπαΐδα, λεκάνη Στρυμόνα, Εβρος)

ü  Πέρα όμως από τα επικίνδυνα συστατικά που φτάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας βιομηχανικών και αγροτικών χρήσεων, στην Ελλάδα υπάρχει εντονότατο πρόβλημα με το, σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο και πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, ενός υλικού απαγορευμένου πια και κατηγορούμενο για καρκινογενέσεις. Το δίκτυο αυτό φτάνει τα 7000 χλμ και είναι κυρίως κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες (περίπου το 50%) και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

ü  Πέρα από την χημική ρύπανση υπάρχει και η μικροβιακή μόλυνση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, οι μικροβιακές αναλύσεις είναι περίπου 8.000 το χρόνο, που είναι πολύ λίγες για το συνολικά διανεμόμενο νερό (360 εκατομμύρια κυβικά μέτρα). Το ΠΑΚΟΕ μετά από μετρήσεις ανέδειξε έντονα προβλήματα μικροβιακής μόλυνση του νερού, ειδικά στα σημεία όπου γίνεται ανάμιξη νερού κάποιας πηγής που εκμεταλλεύεται ιδιώτης με νερό της ΕΥΔΑΠ. Οφείλουμε όμως να δεχθούμε ότι συγκριτικά με άλλες χώρες και πόλεις το νερό της ΕΥΔΑΠ υπερτερεί.

ü  Και τα εμφιαλωμένα νερά όμως είναι αμφιβόλου ποιότητας και πολλές φορές καθίστανται επικίνδυνα, με υψηλές συγκεντρώσεις μικροβίων, κολοβακτηριδίων και σκληρότητας. Το Γενικό Χημείο του Κράτους από το 1995 μέχρι το 2012 είχε πραγματοποιήσει αναλύσεις σε 1950 δείγματα, περίπου 180 το χρόνο.  Δηλαδή, χίλια εννιακόσια πενήντα  δείγματα σε εννιακόσια εκατομμύρια  λίτρα νερού.

      Αξιόπιστο το ένα δείγμα στα 2,5  εκατομμύριο μπουκάλια νερού;

ü      Τα δε φίλτρα που υποτίθεται ότι λύνουν τα προβλήματα , σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν μεγαλύτερο (ιδιαίτερα σε μικρόβια)

ü  Σχεδόν 2.600 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο αναλογούν στην κατανάλωση κάθε κατοίκου της Ελλάδας, όταν ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.320 κυβικά μέτρα.

ü  Η τιμή αυτή καθιστά την Ελλάδα δεύτερη (!!!!!!) στη σχετική κατάταξη παγκοσμίως πίσω μόνο από τα Η.Π.Α.

ü  Το 86% του νερού που καταναλώνεται σήμερα στην Ελλάδα αφορά την άδρευση, το 11% την ύδρευση, και το 3% καλύπτει ανάγκες της βιομηχανίας.

ü  Το 60% του νερού που αντλείται στην Ελλάδα από λίμνες, και ποτάμια χάνεται λόγω απωλειών από το δίκτυο μεταφοράς του.

Δράσεις του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. την πενταετία  2008-2013 σχετικές με την ποιότητα των νερών.

v  Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση για την ποιότητα και υγιεινή του νερού του δικτύου ύδρευσης σε 48 σχολεία της Αττικής.

v  Δημοσίευση άρθρων σχετικών με την επίπτωση από την ρύπανση των θαλασσών στη διατροφική αλυσίδα και , τελικά, στην υγεία των ανθρώπων

v  Υδρολογική ανάλυση χημικών και βιολογικών παραμέτρων δειγμάτων νερού από τον Πηνειό.

v  Δειγματοληψία πόσιμου νερού από την πόλη της Λάρισας και ανάλυση των φυσικοχημικών του παραμέτρων, Τρίπολης, Κατερίνης και άλλες δέκα πόλεις.

v  Δειγματοληψία νερού από τον Ασωπό και άλλα σημεία της περιοχής.

v  Δειγματοληψία νερού από 240 παραλίες της Αττικής για τη διαπίστωση της καταλληλότητας τους για κολύμβηση.

v  Έρευνα σχετικά με την ποιότητα των εμφιαλωμένων νερών.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του νερού στο Βουρκάρι, τα Μέγαρα και την Σαλαμίνα για τη διαπίστωση της καταλληλότητας του για κολύμβηση.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του νερού της παράκτιας ζώνης του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του Παγασητικού.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του νερού σε 11 παραλίες στην ευρύτερη παράκτια ζώνη της Χαλκίδας.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι  του νερού της ευρύτερης περιοχής του Ρίο για τη διαπίστωση της αποτελεσματικής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων.

v  Χημική και μικροβιολογική ανάλυση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στη Νέα Μάκρη.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας νερού στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας νερού στον Βαρνάβα Αττικής.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Κορίνθου.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας νερού (θαλασσινού και πόσιμου) στις περιοχές: Πέραμα, Μέγαρα, Αλεποχώρι, Ψάθα, Πόρτο Γερμενό.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας νερού (θαλασσινού και πόσιμου) στην Αίγινα.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας νερού (θαλασσινού και πόσιμου) στην Σαλαμίνα.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας νερού (θαλασσινού και πόσιμου) στα Μέθανα.

v  Καταγραφή πηγών ρύπανσης του Σαρωνικού με 26 επιτόπιες δειγματοληψίες.

v  Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ποιότητας νερού στα Ιωάννινα.

v  Μετρήσεις συνεχείς κολοβακτηριδίων και εξασθενούς χρωμίου στον Ωροπό, Δήλεσι, Οινόφυτα, Χαλκίδα.

v  Μετρήσεις νερών γεωτρήσεων και αποχετεύσεων στην Λευκάδα.

v  Μετρήσεις αποβλήτων στον Λατζιμά Ρεθύμνου  στην Κρήτη.

 

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ :

 

ü  Συχνότερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους

ü  Σωστή επεξεργασία του νερού όπου δεν πραγματοποιείται

ü  Σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων από την Πολιτεία

ü  Οικονομία στην κατανάλωση νερού από τους πολίτες

ü  Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου

ü  Μεγαλύτερες πιέσεις στους «αρμόδιους» και κυβερνώντες της χώρας για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων

ü  Να λειτουργήσουν επιτέλους το Εθνικό Συμβούλιο Διαχείρισης Νερού καθώς και τα αντίστοιχα περιφερειακά.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ