Καταναλωτής Οικολογία Περιβαλλον Πολιτική Οικολογια Προϊόντα Τεχνολογια -αποβλητα

65, 4 ΕΚΑΤ. ΤΟΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

 

Στα 65, 4 εκατομμύρια τόνους  παγκοσμίως έχει υπολογιστεί ο συνολικός όγκος ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικών συσκευών που θα καταλήξουν στις  χωματερές   το 2017 , ποσοστό μεγαλύτερο κατά 33 % σε σχέση με τον απολογισμό του 2012, που αποδίδεται στον ολοένα και μικρότερο κύκλο ζωής των παραπάνω συσκευών με αποτέλεσμα να καταλήγουν γρηγορότερα στα …σκουπίδια. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 2012 η συνολική παραγωγή και διάθεση ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού έφτανε τα 19,86 κιλά ανά Έλληνα με τα 14, 8  από αυτά να καταλήγουν σε σκουπιδότοπους ,κάτι που σημαίνει πως κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια τα ¾ σχεδόν των συσκευών που αγοράζουμε.  Τονίζεται πως η ευρωπαική νομοθεσία επιτάσσει την ανακύκλωση αυτών των συσκευών σε πιστοποιημένες μονάδες ,ενώ οι Ευρωπαικές χώρες στην πραγματικότητα ανακυκλώνουν μόλις το 1/3 με τα υπόλοιπα 2/3 να  καταλήγουν  είτε σε χώρους υγειονομικής ταφής είτε να εξάγονται  παράνομα σε αφρικανικές και ασιατικές χώρες.

ΚΑΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ. ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΑΜΟΥΘ, ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΤΩΡΑ,ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ- ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΕΤΣΙ ΠΑΛΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΥΤΗ.

ΤΟ ΠΑ.Κ.Ο.Ε ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ –ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ. ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ».