Το τεράστιο μέγεθος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της Ασώπειας λεκάνης από εξασθενές χρώμιο, αποκαλύπτει έρευνα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Ασώπειας Λεκάνης στα Οινόφυτα.

Το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην σχετική έρευνα, έλαβε δείγματα από 12 γεωτρήσεις στην περιοχή Οινοφύτων, στο Σχηματάρι και από 4 γεωτρήσεις και 1 πηγή στον Αυλώνα.

Με μέσο γνωστό μέγεθος ρύπανσης υδροφόρου ορίζοντα στην Ελλάδα τα 100 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου, ανά λίτρο νερού, στην Ασώπεια λεκάνη και ιδιαίτερα μέσα στους χώρους των εγκαταστάσεων μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής, όπως η PEPSI, η NESTLE , η ΕΛΒΑΛ και η ΑΡΜΟΣ, μετρήθηκαν ποσοστά που έφτασαν στο τερατώδες μέγεθος των 7270 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ «ΦΟΡΕΙΣ» ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ,  ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ. ΤΟ ΠΑ.Κ.Ο.Ε ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΤΟΝΙΣΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΑΛΛΑ…»ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ».