Καταγγελίες-καταναλωτης Καταναλωτής

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΑ ΦΤΩΧΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

Οι παρεμβάσεις μας, ξυπνούν, έστω και για λίγο, την κρατική μηχανή.

Χρειάστηκαν δύο ολόκληρες εβδομάδες από την παρουσίαση  της εκπομπής «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη  στο ΚΟΝΤΡΑ CHANNEL, για να κινηθεί η κρατική μηχανή και να δεί το μέγεθος της αδικίας που συντελείται σε βάρος των φτωχών νοικοκυριών που είτε θα κάνουν είτε κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα στο σκοτάδι επειδή η ΔΕΗ τους έκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για λογαριασμούς που υπήρξε αδυναμία να πληρωθούν και δεν πληρώθηκαν.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είχε αναφέρει στην εκπομπή αυτή  χαρακτηριστικά :

«Όσον αφορά τη ΔΕΗ, την έχουμε χωρίσει σε δύο κομμάτια:

Το πρώτο κομμάτι είναι ότι εδώ και 11 χρόνια  μας κλέβει το τέλος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας,. Γι αυτό, κάνουμε από το Μάρτιο συνεχώς αγωγές, από τις οποίες έχουν κερδηθεί οι δύο, είκοσι άτομα η κάθε μία. Πήραν οι άνθρωποι αυτοί, 115 χιλιάδες ευρώ στη μία αγωγή και 180.000 ευρώ στην άλλη και προχωράμε έχοντας 3.500 αιτήσεις μέχρι τώρα.

Η προθεσμία έχει λήξει αλλά από 1η Δεκεμβρίου μέχρι και 5η Δεκεμβρίου, επανερχόμαστε και θα δεχτούμε μέχρι 500 αιτήσεις. Οι αιτήσεις είναι δωρεάν για όλα τα μέλη του ΠΑΚΟΕ.

Το δεύτερο κομμάτι της ΔΕΗ που είναι και το τραγικότερο και αναφέρθηκε προχθές οτι 360.000 οικογένειες στην Αττική, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και θα κάνουν Χριστούγεννα στο σκοτάδι.

Εμείς λοιπόν σε συνεργασία με 5 δήμους της Αττικής,  Κερατσίνι, Πέραμα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα και Πειραιάς και ζητάμε να μετακυλήσει το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ, που έχει κλέψει η ΔΕΗ από τον Ελληνικό λαό, στις οικογένειες αυτές, ούτως ώστε να τους ξανανοιχτεί η παροχή του ρεύματος.

Περιμένουμε να δούμε τι θα πεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς χρειάζονται ακόμη διευκρινίσεις για τον αριθμό των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα, αν είναι περισσότεροι.»

 

 

Η κυβέρνηση ανεγνώρισε το μέγα αυτό θέμα και το Σάββατο 7/12, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με την κυρίως υπεύθυνη ΔΕΗ, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη, με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Ασ. Παπαγεωργίου, μελών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με ιδιαίτερη παρουσία των δήμων όπου παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις φτωχές οικογένειες ασθενών ή ανέργων που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης

Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών ομάδων δράσης σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες θα εντοπίζουν και παρεμβαίνουν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο.

 

Όπως δήλωσε ο υπουργός δεν παραγνωρίζονται  τα χρέη και τα κόστη προς τη ΔΕΗ, «όμως βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη της επιχείρησης».

 

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι προχωρούν όλες οι ενέργειες που θα επιτρέψουν να δοθεί έκπτωση μέχρι 70% ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις κοινωνικές δομές της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια, παντοπωλεία και φαρμακεία.

 

Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτέλεσε  συνέχεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7/12 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και στον απόηχο μιας σειράς πρόσφατων περιστατικών σε νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Εκεί έγινε και αναφορά στο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, όπου μία 13χρονη έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού και μία τετραμελής οικογένεια κινδύνεψε να καεί όταν ξέσπασε φωτιά στη μονοκατοικία που διέμενε.

 

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις από το ΥΠΕΚΑ, να μη γλυτώσουν τη διακοπή του ηλ. Ρεύματος όσα νοικοκυριά δεν έχουν προλάβει μέχρι 1ης Νοεμβρίου να μπούν στο καθεστώς του κοινωνικού τιμολογίου, ή να βεβαιώσουν αδυναμία πληρωμής υποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα στους οικείους δήμους.