Οικολογία

ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ “LAFARGE”

Εποπτικό φορέα προτείνει το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Να ελέγχεται η τσιμεντοβιομηχανία Lafarge για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος, από τοπικό φορέα του  Βόλου, προτείνει το ΤΕΕ Μαγνησίας.

Με πρότυπο τον Φορέα Εθελοντικής Συνεργασίας για την Πρόληψη της Ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, το ΤΕΕ Μαγνησίας, ζητά να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, προκειμένου να επιβληθεί η χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στο εργοστάσιο της Lafarge στο 5ο χιλ. Βόλου-Αγριάς.

Οι αλλαγές που προτείνονται, αφορούν στις τροποποιήσεις στις λιμενικές εγκαταστάσεις, τον τρόπο φόρτωσης  και μίξης των συστατικών του τσιμέντου, τη μεταφορά της πρώτης ύλης του καυσίμου (πετ κωκ), αλλά και στη χρήση των παραπροϊόντων από άλλες διαδικασίες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην  εύρεση νέων εναλλακτικών καυσίμων, πέρα της βιομάζας από αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες θα περιορίσουν την  απόρριψη υλικών για υγειονομική ταφή, και θα ενισχύσουν τη διαδικασία ανακύκλωσης της παραγόμενης λάσπης από τους ΧΥΤΑ.

Ο νέος φορέας θα πρέπει να ελέγχει αν τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος, αν έχουν γίνει οι ανακατασκευές που να διασφαλίζουν  τον περιορισμό των επικίνδυνων αποβλήτων, να ελέγχει αν υπάρχουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά για τα απορρίμματα που θα χρησιμοποιηθούν αλλού για πρώτες ύλες , και να διαπιστώνει αν οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από το εργοστάσιο δεν ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας.

ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ  Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ  -ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ – ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΟ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΑΠΑΕΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ (ΔΙΟΞΙΝΕΣ, ΒΕΝΖΟΠΥΡΕΝΙΑ Κ.Α.) ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗΣ. ΕΔΩ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η LAFARGE ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ.

ΤΟ ΠΑΚΟΕ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΠΤΑ (7) ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΒΟΛΙΟΤΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΒΟΛΟ ΔΕΚΑ (10)  ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΓΡΑΨΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΟ.

ΑΛΛΑ ΩΣ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ . ΑΥΤΗ ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΩΣ ΦΘΗΝΑ, ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.