Περιβαλλον

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΙ ΜΕΛΙΣΕΣ

Τεράστιες απώλειες σμηνών από μελίσσια, σημειώνονται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο με το σύνδρομο της εξαφάνισης που εμφανίστηκε πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2006, να απειλεί με τελειωτικό χτύπημα το μέλι και τη μέλισσα.

Πάνω από 10. Εκ. κυψέλες έχουν χαθεί μέχρι σήμερα, με υπαίτιο τον ίδιο τον άνθρωπο, δηλαδή εκείνον, που ωφελείται περισσότερο από τη ζωή της μέλισσας.

Και μη φανταστείτε ότι η μέλισσα προσφέρει μόνο το μέλι. Μήλα, αμύγδαλα, ντομάτες, σπαράγγι, κρεμμύδια, τίποτα δεν θα υπήρχε χωρίς αυτές καθώς μεταφέρουν γύρη και επικονιάζουν τα φυτά.

Μόνο μέσα στο 2010 οι απώλειες των κυψελών στην Ευρώπη, έφτασαν στον απίστευτο αριθμό του 30% του συνόλου κατά τη χειμερινή περίοδο, χωρίς να έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να αντικατασταθεί επαρκώς ο αριθμός των σμηνών που χάθηκαν.

Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων είναι εκείνη που δίνει ένα τελειωτικό πλήγμα στη μελισσοκομία και κατά συνέπεια επηρεάζει με απίστευτα αρνητικό τρόπο την ανθοφορία και την παραγωγή των καρποφόρων δέντρων αλλά και την παραγωγή των φρούτων και των λαχανικών παγκοσμίως.

Ο κίνδυνος της απώλειας των σμηνών της μέλισσας απειλεί σοβαρότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την Ελλάδα, καθώς είμαστε δεύτεροι σε μελισσοκομία παραγωγή μελιού μετά την Ισπανία.