καταγγελιες-πολιτικη-οικολογια

Ελαιώνας Σερρών : Πράσινη ενέργεια κι όχι πράσινα άλογα

Μόλις πριν από λίγες μέρες στο παλιό ελαιοτριβείο του Ελαιώνα Σερρών, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, οι κάτοικοι του χωριού, στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι και ελαιοπαραγωγοί, άκουσαν για πολλοστή φορά το δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη να τους μιλά για την πράσινη ανάπτυξη. Ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί ρωτούσαν να μάθουν για τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρώσουν, ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους.

Το πρόγραμμα «πράσινη κοινότητα» , όπως το λένε μεταξύ τους, προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση (ποσοστό 100%) για επεμβάσεις σε όσα κτίρια του χωριού χρειαστεί δημόσια και ιδιωτικά. Περιλαμβάνει τη θερμομόνωση των κτιρίων, αλλαγή κουφωμάτων, αντικατάσταση των ενεργοβόρων συστημάτων θέρμανσης, τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών κτλ.  Αυτό το έργο είναι το αντίστοιχο του «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» με τη διαφορά ΄τοι οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν καμία συμμετοχή στα έξοδα. Αφού καταγραφούν οι ανάγκες κάθε κτιρίου, οι εργασίες θα εκτελεστούν στο πλαίσιο ενιαίας εργολαβίας. Για να γίνουν οι παρεμβάσεις θα πρέπει τα κτίρια να είναι νόμιμα, δηλαδή να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες. Εμείς προτρέπουμε τους κατοίκους να αξιοποιήσουν τον νόμο για τα αυθαίρετα και να νομιμοποιήσουν τα ακίνητά τους, ώστε να τα εντάξουν στο πρόγραμμα. Δυστυχώς, οι δαπάνες για τη νομιμοποίηση δεν μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα. Περαιτέρω, σε όλα τα σπίτια του χωριού θα διανεμηθούν κάδοι κομποστοποίησης, ενώ θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τοπικού βιολογικού καθαρισμού για τα οικιακά λύματα. Εκτός από τις παρεμβάσεις στα κτίρια του Ελαιώνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πλέγμα έργων για το σύνολο του χωριού. την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από  βιοαέριο, ισχύος 250-280 kw. Ως καύσιμη ύλη θα χρησιμοποιηθούν ζωικά υπολείμματα, δηλαδή κοπριά από τις κτηνοτροφικές μονάδες του χωριού, καθώς και υπολείμματα από τις καλλιέργειες, όπως κλαδιά από τα ελαιόδεντρα, καλαμπόκι, αγριαγκινάρα κτλ. Μάλιστα, θα παρέχεται αμοιβή στους αγρότες για τα υπολείμματα! Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί, θα χρησιμοποιηθεί για τα δημόσια κτίρια και τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων, όπου θα εγκατασταθούν λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Ένα μέρος της ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού λεωφορείου, που θα συνδέει το χωριό με τις Σέρρες, αλλά και ηλεκτρικών φορτηγών που θα συλλέγουν τα υπολείμματα. Η προμήθεια των ηλεκτρικών σχημάτων χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού, το οποίο θα διατίθεται για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής και για τις εγκαταστάσεις θερμοκηπίων.

 

ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ «ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ».  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟ…ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ.

ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΕΡΡΩΝ ΟΤΙ, ΜΟΛΙΣ – ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΣΑΣ ΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ, ΤΟΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ…ΨΗΦΙΣΕΤΕ. ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ Κ. ΔΗΜΑΡΧΕ.