top Διατροφή και Υγεια Καταναλωτής Τροφιμα

16-9-2013 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν και παράλογο, το μεγαλύτερο ποσοστό των τροφικών δηλητηριάσεων οφείλεται στο σπιτικό φαγητό, για αυτό το λόγο ο καταναλωτής πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων και οι οποίοι χωρίζονται σε πέντε στάδια:

ΑΓΟΡΕΣ

–          Αγορά τροφίμων, μη χτυπημένων και καλά συσκευασμένων, από καθαρά και οργανωμένα καταστήματα.

–          Έλεγχος στην ημερομηνία λήξης των προϊόντων και αγορά ποσότητας όχι μεγαλύτερης από αυτή που καταναλώνεται.

–          Πρώτα γίνεται η αγορά τροφίμων που δεν χρειάζονται ψυγείο ενώ αν κάνει πολύ ζέστη καλό είναι να υπάρχει ένα ψυγειάκι με παγοκύστες για τα τρόφιμα ευπαθή στη ζέστη.

–          Τοποθέτηση των ωμών κρεάτων, πουλερικών και ψαριών σε ξεχωριστές σακούλες από τα υπόλοιπα.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

–          Τοποθέτηση ωμών κρεάτων, πουλερικών και ψαριών σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία στο κάτω μέρος του ψυγείου, η θερμοκρασία του οποίου πρέπει να είναι κάτω από 4,5οC, αν προορίζονται για άμεσο μαγείρεμα, διαφορετικά αποθηκεύονται στην κατάψυξη, σε θερμοκρασία χαμηλότερης των -16οC και μακριά από τα παγάκια.

–          Κατανάλωση αυγών μέσα σε 3-5 εβδομάδες από την ημερομηνία αγοράς.

–          Τοποθέτηση των καινούριων προϊόντων πίσω από τα παλαιότερα, τα οποία πρέπει να καταναλωθούν πιο άμεσα.

–          Απόψυξη κατεψυγμένων τροφίμων στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπολ με παγωμένο νερό και όχι στον νιπτήρα της κουζίνας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

–          Πλύση χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι, πιάσιμο μαλλιών προς τα πίσω, απομάκρυνση δαχτυλιδιών και βραχιολιών.

–          Πλύσιμο όλων των φρέσκων προϊόντων, καθώς επίσης και τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια και άμεσο σαπούνισμα του νεροχύτη.

–          Χρήση διαφορετικών σκευών για τα κρεατικά απ’ ότι για τα υπόλοιπα τρόφιμα και καλό πλύσιμο μετά τη χρήση τους.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

–          Καλό μαγείρεμα, ειδικά στα κρέατα.

–          Το περίσσευμα του φαγητού να μπαίνει στο ψυγείο το αργότερο δύο ώρες μετά το μαγείρεμα.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

–          Συχνό πλύσιμο για το σφουγγαράκι κουζίνας με νερό και σαπούνι ή χλωρίνη και χρήση του μόνο για το πλύσιμο των σκευών.

–          Συχνό σαπούνισμα ψυγείου, του φούρνου και όσες επιφάνειες έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

–          Μη σκουπίζεται πιάτα και ποτήρια με μουλιασμένες πετσέτες.