Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εφαρμογή της διάταξης του αγορανομικού κώδικα, ο οποίος επιτρέπει πλέον την πώληση ληγμένων προϊόντων στα καταστήματα της χώρας σε χαμηλότερες τιμές , τα οποία πρόκειται για μη ευαλλοίωτα προϊόντα και θα διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα με πινακίδα η οποία θα αναγράφει « ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» . Ο χρόνος διάθεσης αυτών των προϊόντων δε μπορεί να υπερβαίνει:

–          Την μία εβδομάδα στην περίπτωση που η ελάχιστη διατηρησιμότητα αναγράφεται με ημέρα και μήνα

–          Τον ένα μήνα στην περίπτωση που η ελάχιστη διατηρησιμότητα αναγράφεται με μήνα και έτος

–          Τους τρεις μήνες στην περίπτωση που η ελάχιστη διατηρησιμότητα αναγράφεται μόνο με έτος.

 

Για οποιαδήποτε παράβαση θα υπάρχει και η αντίστοιχη επιβολή προστίμου.

 

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ)

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΙΣΠ για ζητήματα δημόσιας υγείας καθώς υποστηρίζουν πως τα ληγμένα προϊόντα ενδέχεται να καταλήξουν σε σχολεία και νοσοκομεία καθώς και σε πολλούς υπαίθριους χώρους και επισημαίνει πως ουδέποτε υπήρξε διάλογος με τον γ.γ Εμπορίου παρ’ όλο που είχε ζητηθεί από τον σύλλογο και υπήρξε διαβεβαίωση από τον κ. Κομνηνό πως θα ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (Π.ΟΜ.Ε.Κ)  «Η Παρέμβαση» και Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Την αντίθεσή της στο διαχωρισμό των προϊόντων δηλώνει η Π.ΟΜ.Ε.Κ «Η Παρέμβαση» υποστηρίζοντας πως έτσι δημιουργούνται ράφια φτωχών και εύπορων και οι καταναλωτές χωρίζονται σε οικονομικές ομάδες καθώς και την ανησυχία της για το πόσο επικίνδυνα και θρεπτικά μπορεί να είναι αυτά τα τρόφιμα.

ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ υποστηρίζει πως η χώρα θα μετατραπεί σε χωματερή προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας κ οι καταναλωτές σε πολίτες ‘τσαλακωμένης’ αξιοπρέπειας. Επίσης αμφισβητεί την  δυνατότητα ελέγχου για την αποφυγή διάθεσης των προϊόντων σε κέντρα μαζικής εστίασης και επισημαίνει πως η κύρια ωφελημένη από αυτή τη διάταξη είναι η βιομηχανία τροφίμων.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Αρνητική είναι και η αντίδραση των μεγαλύτερων αλυσίδων σουπερ μάρκετ καθώς φοβούνται την υποβάθμιση της φήμης τους.

 

 

Τρόφιμα «περασμένης διαθεσιμότητας» σε κοινωνίες που έχουν χάσει από την αξιοπρέπειά τους μέχρι και την εμπιστοσύνη τους σ’ ένα σάπιο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, είναι ριψοκίνδυνο να επιβάλεις.  Το ΠΑΚΟΕ είναι κάθετα αντίθετο με αυτή την «διαταγή» και ελπίζει να γίνει ανενεργή όπως συνέβη εδώ και τόσα χρόνια που νομιμοποιήθηκε.