ΚΑΔΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΑΚΙΑ – ΕΣΤΙΕΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Περιόδους απεργιών στην καθαριότητα θυμίζουν πλέον οι 3.000 κάδοι απορριμμάτων χωρίς καπάκια στον Δήμο Αθηναίων προκαλώντας ανυπόφορες καταστάσεις σε πολλές συνοικίες. Η ελλιπής συντήρηση, η απόσυρση μεγάλου αριθμού κάδων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγαλύτερου όγκου σκουπιδιών στους εναπομείναντες κάδους, καθώς και οι ακόμα ανεβασμένες θερμοκρασίες συντελούν στην παραγωγή έντονης δυσοσμίας και φιλοξενίας κουνουπιών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Ανδρέα Βαρελά, η προμηθεύτρια εταιρεία δεν παράγει πλέον το συγκεκριμένο ανταλλακτικό ενώ πιθανοί εγχώριοι προμηθευτές αντιμετωπίζουν προβλήματα  που θα τους εμπόδιζαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για προμήθεια. Ωστόσο ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζει ένα διαγωνισμό ενώ περιμένει έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Προμηθειών για 8.000 κάδους απορριμμάτων.

 

ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Απαντήσεις ζητά η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Επιτροπής σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μοναδικό σύστημα ανακύκλωσης στη χώρα, τους μπλε κάδους. Η έλλειψη μπλε κάδων σε ορισμένους δήμους καθώς και το ανοιχτό καπάκι τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, δίπλα από τους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων αποτελούν κάποια από τα προβλήματα. Ωστόσο, την κύρια πηγή ζητημάτων αποτελεί η ανάμειξη οργανικών απορριμμάτων με τα ανακυκλώσιμα υλικά, είτε από λάθος του πολίτη είτε κατά τη συλλογή τους από τα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία ζύγισης των ανακυκλώσιμων υλικών στα ΚΔΑΥ που αποστέλλονται στην Επιτροπή να είναι λανθασμένα και το κόστος διαλογής των υλικών να αυξάνεται καθώς είναι αναγκαία η μέθοδος της χειροδιαλογής. Τέλος, πρόβλημα προκαλούν και οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα ΚΔΑΥ, αφού δεν έχουν προβλέψει τη συλλογή αποβλήτων συσκευασίας από βιομηχανίες και εμπορικά καταστήματα σε ξεχωριστούς χώρους.

 

Είναι η περίφημη συμφωνία με την ΕΕΑΑ που έχουμε καταγγείλει ως παράνομη και καταχρηστική για τους κατοίκους της Αθήνας. Το ΠΑΚΟΕ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι χιλιάδες μονάδες μόλυνσης με αποδέκτες τους ταλαίπωρους κατοίκους της πρωτεύουσας, βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας.