Δεκάδες τόνοι με χρησιμοποιημένες  μπαταρίες εξάγονται στη Βουλγαρία μέσω του Προμαχώνα Σερρών. Ολόκληροι  λόφοι από επικίνδυνες σκωρίες  συσσωρεύονται σε…αυλές, ενώ φορτηγά που υποτίθεται ότι μεταφέρουν συσσωρευτές σε αδειοδοτημένους  χώρους βρίσκονται την ίδια ημέρα σε δύο διαφορετικά σημεία της χώρας. Μαφιόζικες τακτικές και παράνομο πλουτισμό έχει καταγγείλει το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης μπαταριών αυτοκινήτων ΣΥΔΕΣΥΣ. Οι κερδισμένοι της υπόθεσης είναι εταιρίες ανακύκλωσης συσσωρευτών που λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας όπως επίσης και οι μεταφορείς που αναλαμβάνουν την παραλαβή και την παράδοσή τους.

Η παράνομη διαχείριση των μπαταριών έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους λόγω των υπολειμμάτων μολύβδου που αφήνει, τα οποία είναι περιζήτητα. Όμως η κακή διαχείρισή τους έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Ενδεικτικά μία μπαταρία αυτοκινήτου έχει τη δυνατότητα να ρυπαίνει 1.200 λίτρα υπόγειων υδάτων. Υπάλληλοι από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής εντόπισαν στον Ασπρόπυργο πάνω από 4.500 τόνους επικίνδυνης σκωρίας που βρίσκονταν σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Οι ποσότητες των αποβλήτων που ήταν αποθηκευμένες εντός της εταιρείας, σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του κράτους ρύπαιναν το νερό γεώτρησης που βρισκόταν δίπλα από τον χώρο. Πολλά περιστατικά παράνομης εξαγωγής μπαταριών αυτοκινήτου έχουν εντοπίσει αστυνομικοί κυρίως στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Μεγάλες ευθύνες για την ασύλληπτη κακοδιαχείριση μεγάλου μέρους των μπαταριών έχουν και οι εταιρείες που ανέλαβαν την μεταφορά των συσσωρευτών και των αποβλήτων στους αδειοδοτημένους χώρους.

Ο ΣΥΔΕΣΥΣ έχει αναδείξει τις παρανομίες που γίνονται με την παράνομη μεταφορά και κακοδιαχείριση των συσσωρευτών με θύματα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι καταγγελλόμενοι έχουν ταυτοποιηθεί από τον ΣΥΔΕΣΥΣ και το ΥΠΕΚΑ δεν έχει αναλάβει καμιά πρωτοβουλία για να πατάξει το φαινόμενο. Συνεπώς το ΥΠΕΚΑ είναι υπεύθυνο διότι επιτρέπει εν γνώσει του αυτά τα φαινόμενα. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΔΕΣΥΣ ετοιμάζεται να προσβάλει δικαστικά την απόφαση μη ανανέωσης της άδειάς του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Από το 2000 το ΠΑΚΟΕ είχε καταγγείλει την απαράδεκτη αυτή ‘’δήθεν’’ αξιοποίηση του μολύβδου των μπαταριών. Αυτά γίνονται περισσότερο για την παραγωγή ‘’ σκαγιών’’ για να σκοτώνουν οι ‘’οικολόγοι’’ κυνηγοί τα ανήμπορα ν’ αντισταθούν ζωάκια.  Τέτοια αξιοποίηση συνοδευόμενη από την καταστροφή των εδαφών και των νερών που χρησιμοποιούμε, να μας λείπει κύριοι ανακυκλιστές των… μπαταριών.