Χωρίς κατηγορία

3-9-2013 ΎΠΟΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Περίεργες συμπτώσεις στον διαγωνισμό της διαχείρισης των  απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Η «νίκη» της Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, η οποία είναι ο προσωρινός ανάδοχος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της χώρας.

Οι καταγγελίες τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με πιθανή “εύνοια-του κατασκευαστικού ομίλου λόγω των σχέσεων συνεργασίας που είχε με την τεχνική εταιρία ΚΑΣΤΑΤ, συμφερόντων της οικογένειας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη ένα χρόνο νωρίτερα, ανάβουν φωτιές. Για “πόλεμο λάσπης και λαϊκισμό των άκρων» κάνει λόγο ο τελευταίος. Με επιστολή τους προς τους
αρμόδιους υπουργούς (Ανταγωνιστικότητος, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών), οι οποίοι είχαν παραβρεθεί και στην εκδήλωση της Περιφέρειας, όταν ορίστηκε ο ανάδοχος, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν αιχμές σχετικά με το κατά πόσο αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η Τέρνα κέρδισε τον μειοδοτικό διανωνισμό για την κατασκευή και την διαχείριση των τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή, όταν πριν από έναν χρόνο μόλις, ήταν η ίδια που είχε δώσει έργα στην τεχνική εταιρία της οικογένειας Τατούλη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, το 2012 η εταιρία ΗΛΙΟΧΩΡΑ, θυγατρική του ομίλου Τέρνα και η κατασκευαστική εταιρία ΚΑΣΤΑΤ της οικογένειας Τατούλη συνδέονταν με υπεργολαβική σχέση. Η πρώτη είχε αναλάβει τις εργασίες για το οδικό έργο Αστρους- Τρίπολης, (ολοκλήρωση εργασιών στο οδικό τμήμα Κουμπίλα Λουλούδι, ύψους 5,3 εκατ. ευρώ), με έκπτωση μόλις 5,5% και μετά ανέθεσε υπεργολαβικά στην δεύτερη το 40% περίπου του έργου. Μάλιστα, στην επιστολή τους, οι τρεις βουλευτές κάνουν λόγο και για μια έκπτωση “αστεία- που δόθηκε από την εταιρία του Γιώργου Περιστέρη για το συγκεκριμένο project, όταν, όπως υποστηρίζουν, οι μέσες εκπτώσεις σε τέτοιου μεγέθους έργα, συνήθως υπερβαίνουν το 30%.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και τα οποία τίθενται και στην επιστολή είναι πολλά: γιατί η Ηλιοχώρα, μια εταιρία ισχυρή στον χώρο των κατασκευών, η οποία αναλαμβάνει έργα ακόμη και στο εξωτερικό, είχε τόσο μεγάλη ανάγκη και ανέθεσε στην ΚΑΣΤΑΤ σχεδόν το μισό έργο; Και κατά πόσο οι αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν την συνεργασία που είχαν το 2012 οι δύο εταιρίες και το ότι στο ΔΣ της ΚΑΣΤΑΤ αντιπρόεδρος είναι η κα Χριστελένη Τατούλη, κόρη του Περιφερειάρχη και πρόεδρος ο κ. Βασίλης Τατούλης με βάση το ΦΕΚ 11516 (1 Νοεμβρίου 2011);

Οι υπεργολαβίες, όπως φαίνεται, είναι σύνηθες φαινόμενο και καθόλου μεμπτό, όπως υποστηρίζουν κατασκευαστικοί κύκλοι. Όμως, όταν συμβεί να έχει προηγηθεί μια υπεργολαβία και εν συνεχεία να βγαίνει η εταιρία (Τέρνα έναν χρόνο αργότερα νικήτρια στον διαγωνισμό για τα απορρίμματα, δημιουργούνται υποψίες σχετικά με το αν υπάρχει πραγματική διαφάνεια και διαύγεια.

Οξεία ήταν πάντως, η αντίδραση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη στις καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για “φθηνά κόλπα που αναγκάζουν τους πολίτες να μείνουν με το κεφάλι χωμένο στη μιζέρια» καθώς επίσης το ότι δεν τους νοιάζει το δημόσιο συμφέρον, αλλά πως θα εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Υποστήριξε δε ακόμα, ότι «το παρακράτος και η μαφία των εργολάβων των σκουπιδιών δεν έχουν καμία θέση στην Πελοπόννησο». Βέβαια, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πως στις δηλώσεις Τατούλη δεν υπήρξε καμία αναφορά στο θέμα της ΚΑΣΤΑΤ και των σχέσεών της με την Τέρνα πριν από έναν χρόνο.

Πίσω από την υπόθεση του έργου της Πελοποννήσου πολλοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» μία μόνο από τις πολλές “εχθροπραξίες- που πρόκειται να ακολουθήσουν και για τους υπόλοιπους διαγωνισμούς των απορριμμάτων, αφού η μοιρασιά είναι “χρυσή- και συνολικά αγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ. Το έργο της Πελοποννήσου είναι ένα σημαντικό project και μάλιστα με πολύ συμφέροντες όρους, αφού θεωρείται το πρώτο ΣΔΙΤ στο οποίο η χρηματοδότηση γίνεται κατά 50% από κονδύλια του ΕΣΠΑ (65 εκ. ευρώ) και το υπόλοιπο (67 εκ. ευρώ) με κεφάλαια του αναδόχου, ενώ η σύμβαση έχει διάρκεια 27 έτη.

Το συγκεκριμένο έργο διεκδίκησαν εκτός από την Τέρνα και η Άκτωρ- Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα και η κοινοπραξία J&P Άβαξ (Δάκης Ιωάννου)- Μεσόγειος (Λάτσης- Λασκαρίδης). Ο Περιστέρης, ο οποίος πριν από μερικές μέρες κατέθεσε και την εγγυητική επιστολή ύψους 1,2 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, τώρα «τρέχει» με αντίπαλο τον χρόνο, καθώς πρέπει χωροθετήσει άμεσα τις μονάδες και να εξασφαλίσει τις σχετικές περιβαλλοντικές άδειες γιατί διαφορετικά, αν δεν τα καταφέρει μέσα σε ορισμένο deadline τότε κηρύσσεται έκπτωτος και το έργο «πηγαίνει» στον δεύτερο υποψήφιο. Η «πίτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων αγγίζει τα 2,1 δισ. ευρώ συνολικά και η μάχη των γιγάντων της ενέργειας αναμένεται να κορυφωθεί και στους επόμενους διαγωνισμούς. Κορυφαία όλων είναι εκείνη για τα απορρίμματα της Αττικής, όπου ο διαγωνισμός έχει «σπάσει» σε δύο: σε εκείνον για το έργο της Δυτικής Αττικής- Φυλής και σε αυτόν της ΝΑ Αττικής – Κερατέας. Στον πρώτο έρχονται αντιμέτωπες οι εταιρίες Ακτωρ, η Archirodon Group σε κοινοπραξία με την Intrakat του Σ. Κόκκαλη και την Envitec, η METKA (του ομίλου Μυτιληναίου) μαζί με τον Χρ. Δ. Κωνσταντινίδη, η Τέρνα Ενεργειακή μαζί με την ΔΕΗ και η J&P Άβαξ με την Μεσόγειο. Στον δεύτερο εκτός από τους παραπάνω, συμμετέχει επιπλέον και η Novaera Hellas του Ομίλου Κοπελούζου. Αλλά και οι υπόλοιποι 11 διαγωνισμοί ΣΔΓΤ βρίσκονται σε εξέλιξη, με πιο ώριμους εκείνους της Αιτωλοακαρνανίας, των Σερρών, της Ηλείας και της Δυτικής Μακεδονίας. Ακολουθεί εκείνος της Ηπείρου ενώ στην Κέρκυρα αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού. Στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Κρήτη το έργο είναι υπό σχεδιασμό, ενώ στην Δυτική Μακεδονία οι κοινοπραξίες που διεκδικούν το έργο βρίσκονται στα δικαστήρια.

 

Σκουπίδια= Χρυσός. Και αυτά όλα σε βάρος του ελληνικού λαού που τώρα το 46% βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.