Χωρίς κατηγορία

3-9-2013 ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Έρχεται στη Βουλή τον Οκτώβριο ένα νέο σχέδιο νόμου από το υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό να αντικαταστήσει και σαφώς να εκσυγχρονίσει το υπάρχον που ισχύει από το 1977.

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός κ. I. Μανιάτης με υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ομάδας Τεχνικής Βοήθειας της EE για την Ελλάδα (Task Force), βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πορεία και υλοποίηση του προγράμματος τεχνικής βοήθειας που εδώ και έναν χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με την Task Force παρέχουν στην Ελλάδα σχετικά με τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος και των επενδυτικών ευκαιριών. Στη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ανταλλαγή  απόψεων για την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, «επισημάνθηκε από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας η θεαματική πρόοδος που σημείωσε η χώρα μας, καθώς η Ελλάδα έχει ανέβει κατά 20 θέσεις στη σχετική κλίμακα “Doing Business” της World Bank».

Στη σύσκεψη, έγινε αναφορά στο θέμα των χρήσεων γης και της περιβαλλοντικής -επιχειρηματικής αδειοδότησης και συστήθηκε ο τρόπος που μπορούν να ενσωματωθούν και στη χώρα μας «καλές πρακτικές» που έχει συντάξει η Παγκόσμια Τράπεζα και έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Βρετανία και η Αυστρία. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα θα έχει έτοιμο έναν οδικό χάρτη για την αδειοδότηση, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά. Και οι δύο πλευρές επισήμαναν τη σημασία για τους επενδυτές να έχουν γρήγορη και εύκολη πληροφόρηση σχετικά με τα επενδυτικά σχήματα που τους ενδιαφέρουν. Για τον σκοπό αυτό, το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ότι προχωρά στην αναμόρφωση του υπάρχοντος πλαισίου με στόχο να παρέχεται και να διακινείται η πληροφορία που αφορά στη ρύθμιση του χώρου, στη χωροταξία, στο περιβάλλον, στην πολεοδομία και άλλη πληροφόρηση από μία μόνο μονάδα παροχής πληροφοριών (one shop stop) για όλα τα θέματα που αφορούν στο υπουργείο. «Πρέπει να χτίσουμε την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, μετά την κρίση. Κι αυτό περνά μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα βάζει τάξη στον χώρο, θα κωδικοποιεί την πληροφορία και θα την παρέχει άμεσα σε πολίτη και επενδυτή χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες. Ξεκαθαρίζουμε τους κανόνες με στόχο το ξεδίπλωμα της δυναμικής και υγιούς επιχειρηματικότητας. Όλο αυτά διευκολύνουν τον επενδυτή που επιδιώκει να έρθει στην Ελλάδα, ανοίγοντας δουλειές, φέρνοντας ανάπτυξη», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μανιάτης.

Μακάρι να γίνει κάτι! Αλλά εμείς είμαστε δυστυχώς θεατές στο ίδιο έργο.