Παραπλανητική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κρέατος
Η εμπιστοσύνη πλέον των Ελλήνων καταναλωτών στα αλλαντικά έχει πάει περίπατο. Μετά από καταγγελίες, ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ελέγχους σε προϊόντα αλλαντοβιομηχανιών όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη χρωστικής Ε120 η οποία σύμφωνα και με την πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ., κανονισμός αρ.1129/2011, απαγορεύει την χρήση της στα συγκεκριμένα προϊόντα που ελέγχθηκαν από τον ΕΦΕΤ σύμφωνα και με το δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 30/07/2103.
Η Ε120 ουσιαστικά είναι ζουμί από κόκκινα σκαθάρια. Δηλαδή πρόκειται για σκόνη από αποξηραμένα βρασμένα κόκκινα σκαθάρια, η προέλευση της οποίας απαγορεύεται να αναφέρεται στις ετικέτες των προϊόντων. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες δημιουργεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και σοκ αναφυλαξίας σε ευαίσθητα άτομα, ενώ έχει κατηγορηθεί για πρόκληση υπερκινητικότητας σε παιδιά. Η κύρια χρήση της Ε120 είναι ο χρωματισμός χιλιάδων προϊόντων. Το πορφυρό κέλυφος, τα φτερά και τα αυγά του θηλυκού εντόμου κοχενίλλη δίνουν ένα λαμπερό χρώμα σε χιλιάδες τρόφιμα, ποτά καλλυντικά και φάρμακα. Το προϊόν της χημικής κατεργασίας των εντόμων που ονομάζεται καρμίνιο είναι αυτό που προκαλεί τις παρενέργειες όπως η αναφυλαξία. Η ύπαρξη του είναι παρά πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί. Μέχρι τώρα αναφερόταν ως πρόσθετο χρώμα χωρίς λεπτομέρειες. Όμως από το 2011 και μετά ο FDA υποχρεώνει τις εταιρίες να αναφέρουν ρητά τη λέξη καρμίνιο.
Τα προϊόντα στα οποία βρέθηκε η Ε120 σύμφωνα με το δελτίου τύπου 94/31-7-2013 του ΕΦΕΤ είναι τα εξής: 1)«Χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, βάρους περίπου 1kg το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΝΤΕΡΗ Ο.Ε.» για λογαριασμό της επιχείρησης «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ» με αριθμό παρτίδας και ανάλωση:
lot 040713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 14.10.2013,
lot 040613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 04.09.2013,
lot 070613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 11.09.2013,
lot 180613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.09.2013,
lot 270613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 06.10.2013,
lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 09.10.2013,
lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 10.10.2013,
2)«Μπέικον Catering φέτες Snack», Creta Farm, βάρους1,5 kg, L01318502, «Μπέικον φιλικό», Creta Farm, βάρους 100 gr, L01320006 με ανάλωση μέχρι 16.12.2013, «Μπριζόλα καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2€), L01317606 με ανάλωση μέχρι 23.09.2013, «Ζαμπόν μπούτι», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2€) GR, L01316328 με ανάλωση μέχρι 10.09.2013, «Μπέικον ρολό σε φέτες», Creta Farm, βάρους 160 gr, L01317406, με ανάλωση μέχρι 21.09.2013, «Μπριζόλα Καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160gr, L01318406, L01319106, L01317006, L0131760, τα οποία παράγονται από την εταιρεία CRETA FARM A.E..
3)«Γαλοπούλα Βραστή» ΠΑΣΣΙΑΣ, βάρους 180 gr, L77288, L77667, L77316, «Γαλοπούλα Καπνιστή», ΠΑΣΣΙΑΣ,, βάρους 180 gr, L77386, L77516, L77459, τα οποία παράγονται από την εταιρεία ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε
Ο ΣΕΒΕΚ με πρόσφατη ανακοίνωσή του 03/08/2013 και τίτλο «Η χρωστική Ε120 δεν είναι επικίνδυνη ή επιβλαβής» προσπαθεί να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό αναφέροντας ότι σύμφωνα με την νέα νομοθεσία της ΕΕ για τα πρόσθετα τρόφιμα επιτρέπεται η Ε120. Πράγμα το οποίο είναι αληθές για ορισμένα προϊόντα κρέατος όπως το σύγκοπο αλλά όχι για αυτά που ελέγχθηκαν από τον ΕΦΕΤ στα οποία η χρήση της Ε120 απαγορεύεται ρητώς.
Μην ξεχνάμε πως στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε την νοθεία με το αλογίσιο κρέας
Πέρα από την Ε120 που εντοπίστηκε σε προϊόντα αλαντοβιομηχανιών ο ΕΦΕΤ εντόπισε και άλογο και μάλιστα ντοπαρισμένο. Γεγονός το οποίο προκάλεσε προβλήματα και συγκρούσεις μεταξύ των εταιριών. Αναφορικά με την διαχείριση της κρίσης από την πλευρά των εταιριών η Νίκας και η Υφαντής για πρώτη φορά αποφάσισαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόλις είδαν τα νούμερα της καταστροφής που υπέστησαν. Αμέσως μόλις ο ΕΦΕΤ διέγνωσε άλογο εντός των προϊόντων (παριζάκι) της εταιρείας Νίκας, η επιχείρηση κινήθηκε επιθετικά αμφισβητώντας τις μελέτες του ΕΦΕΤ. Το αποτέλεσμα ήταν η Νίκας διαρκώς να ακούγεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ως η αποκλειστική υπεύθυνη για τη χρήση αλόγιστου κρέατος στα αλλαντικά της. Σύντομα λοιπόν οι καταναλωτές ξέχασαν πως σύμφωνα με τους ελέγχους και στην Υφαντής είχαν ανιχνευτεί μεγάλες ποσότητες αλόγου, αλλά και στη βορειοελλαδίτικη εταιρεία Πασσιάς. Αποτέλεσμα αυτής της ολέθριας επιχειρηματικής επιλογής ήταν η Νικάς να δει τους τζίρους της να καταποντίζονται έως και κατά 6ο%. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως τέτοιο είναι το αποτύπωμα του προβλήματος για τη βιομηχανία με έδρα στον Άγιο Στέφανο ώστε ο τζίρος της από 66,3 εκατ. ευρώ το 2012 πιθανότατα θα κλείσει λίγο πιο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ το 2013. Παράλληλα οι τράπεζες, μαθαίνοντας τα άσχημα αυτά νέα, φοβούνται για τον δανεισμό που έχουν παράσχει στη βιομηχανία και ο οποίος σε σύνολο φτάνει στα 53 εκατ. ευρώ, με συνολικές υποχρεώσεις στα 93,45 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια οι πληγές αυτές άνοιξαν την συζήτηση για την εξαγορά της Νίκας από την Υφαντής. Οι αδελφοί Υφαντή, με τη σειρά τους, ακολούθησαν μια πολύ πιο έξυπνη τακτική μόλις η εταιρεία τους βρέθηκε να έχει πρόβλημα με τις πρώτες ύλες της. Πιστοί στο δόγμα «η σιωπή είναι χρυσός», οι κύριοι Αλέξιος και Χαράλαμπος Υφαντής κατόρθωσαν να σωθούν και τελικά η εταιρεία να απολέσει μεν μέρος των πωλήσεών της, όχι όμως στην καταστροφική έκταση της Νίκας. Με σφιχτή διαχείριση στα οικονομικά εδώ και χρόνια και ύστερα από μια μακρά και πολύ θετική καμπάνια με το γνωστό σλόγκαν «Αρκεί το παριζάκι μου να είναι Υφαντής», η οικογενειακή επιχείρηση κατανόησε πως η πτώση της Νίκας ήταν για την ίδια μια πρώτης τάξης ευκαιρία. Έτσι ξεκίνησε το «φλερτ» για την εξαγορά της εταιρείας σε μια περίοδο όπου οι αδελφοί Υφαντή ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τη μεγάλη άνοδο της Greta Farms των αδελφών Δομαζάκη, η οποία όμως δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι θα έρθει μετά την διαπίστωση ύπαρξης της χρωστικής Ε120 στα προϊόντα της. Και αυτό διοτι το ζήτημα της ύπαρξης αυτής της χρωστικής στα προϊόντα των παραπάνω εταιρίων αλλά και άλλων όπως η Πασσιάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Συνεπώς τα κρούσματα με την χρήση της χρωστικής Ε120 και του αλογίσιου κρέατος στα αλλαντικά πέρα από τις κόντρες που έχουν προκαλέσει μεταξύ των εταιριών πρέπει να αφυπνίσουν το καταναλωτικό κοινό και τις αρμόδιες αρχές για αυστηρότερους ελέγχους ώστε να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των εταιριών.
«Δεκάδες κιλά αλλοιωμένα τρόφιμα βρέθηκαν στην Αμφιλοχία»
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν πριν λίγες μέρες από μεικτά κλιμάκια των αρμοδίων υπηρεσιών τns Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην Αμφιλοχία. Τα κλιμάκια αποτελούνταν από υπάλληλους των υπηρεσιών Εμπορίου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής και είναι αξιοσημείωτη η σοβαρότητα και το μέγεθος των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν, αφού κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες κιλά τροφίμων ενώ επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες επαγγελματίες. Συγκεκριμένα σε δυο γνωστές επιχειρήσεις εστίασης τns Αμφιλοχίας, κατασχέθηκαν δεκάδες κιλά με ακατάλληλα και αλλοιωμένα τρόφιμα, όπως ψάρια, λαχανικά, μπιφτέκια και κοτόπουλα. Η κατάσταση των τροφίμων ήταν επιεικώς απαράδεκτη, όπως και οι συνθήκες συντήρησης τους. Σύμφωνα με σχόλιο του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη κ. Αγγελόπουλου οι έλεγχοι θα ενταθούν παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και ζητείται και η συνδρομή των πολιτών για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αλλαγή νοοτροπίας σε κάποιους επαγγελματίες.
ΕΦΕΤ: Αποδομείται συνεχώς και εμείς καταγγέλλουμε πάλι συνεχώς. Πότε θα μας σώσει από τους καιροσκόπους και κερδοσκόπους της αγοράς που μένουν ανεξέλεγκτοι; Δυστυχώς πρέπει να αυτοπροστατευτούμε.