Χωρίς κατηγορία

28-8-2013 ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 10 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Με πολλά διατροφικά σκάνδαλα έχει έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα και συνεχίζει να έρχεται καθημερινά. Σκάνδαλα και απάτες που στοιχίζουν ζωές και προκαλούν τεράστια προβλήματα υγείας στους πληθυσμούς. 10 από αυτά τα σκάνδαλα και τις απάτες παρουσιάζονται παρακάτω:

1981: Τοξικό λάδι

Περισσότεροι από εξακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1981, στην Ισπανία, λόγω μίας «άγνωστης» ασθένειας που προκαλούσε μόλυνση των πνευμόνων και τα κοινά αντιβιοτικά δε μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν. Αιτία; Το δηλητηριώδες βιομηχανικής χρήσης κραμβέλαιο (αντίστοιχο του λαδιού για κινητήρα) που ένας κατασκευαστής είχε πουλήσει σε πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι το πούλησαν σαν να ήταν εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων για την τοξικότητα του λαδιού καθώς και η ανταλλαγή του κραμβέλαιου με πραγματικό ελαιόλαδο. Ο ασυνείδητος προμηθευτής μετά από 2 χρόνια αφέθηκε ελεύθερος.

1981: Ζαχαρόνερο αντί για χυμό μήλου

20% φθηνότερη από τον κανονικό χυμό μήλου ήταν η συνταγή της εταιρείας τροφίμων Beech-Nut που έφτιαξε ένα ποτό με σκοπό αποκλειστικά το κέρδος. Το ποτό αυτό ήταν απλά χρωματιστό νερό με ζάχαρη και σιρόπι για τη γεύση. Για 14 μήνες, το 1981, διανεμήθηκε το προϊόν αυτό σε διάφορες χώρες με την επιγραφή «100% χυμός μήλου» πριν αποκαλυφθεί η απάτη και η εταιρεία υποχρεωθεί να δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις. Οι χρωστικές όπως αυτή του κεντρικού της Χιλής έχει θεωρηθεί επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία όπως τότε είχε καταγγείλει το ΠΑΚΟΕ, που δυστυχώς ακόμη προστίθεται στο RED BULL.

1993: Δημητριακά δηλητήριο

Στα πλαίσια της προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να αξιοποιηθεί η πυρηνική ενέργεια το MIT (Massachusetts Institute of Technology) και η εταιρεία τροφίμων Quaker Oats  άρχισαν ένα πρόγραμμα διατροφής μαθητών προσφέροντας τους για πρωινό δημητριακά. Οι μαθητές από το Walter Ε. Fernald State School τρεφόντουσαν για σημαντικό διάστημα με δημητριακό που είχαν δεχθεί μικρές ποσότητες ακτινοβολίας με σκοπό την διεξαγωγή συμπερασμάτων για την επίδραση τους στα παιδιά. Μάλιστα για να πείσουν τους μαθητές να φάνε το “δηλητήριο”, τους δελέαζαν με δώρα όπως εισιτήρια για αγώνες μπέιζμπολ. Αν και το σκάνδαλο αποχαρακτηρίστηκε το 1993 εντούτοις το ΜΓΤ σε μια ειλικρινή προσπάθεια μεταμέλειας εξέφρασε τη λύπη του
και παραδέχθηκε ότι «κατάλληλες διαδικασίες για συναίνεση δεν τηρήθηκαν” στο πείραμα. Οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά είναι εγκληματική πράξη να λειτουργούν ως πειραματόζωα και μάλιστα σε υψηλού επιπέδου ερευνητικά κέντρα. Ως πότε οι άνθρωποι θα μαθαίνουν για την τύχη τους εκ των υστέρων;

 1994: Χρώμα Μολύβδου στην Πάπρικα

Διπλό κέρδος είχαν κάποιοι επιτήδειοι, στην Ουγγαρία, το 1994, που πρόσθεσαν στην πάπρικα χρώμα που περιείχε μόλυβδου τόσο για να κάνουν πιο έντονο το χρώμα της όσο και για να αυξήσουν το βάρος της. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι καταναλωτές να χάσουν τη ζωή τους.  Σε δειγματοληπτικό έλεγχο οι αρχές ανακάλυψαν ότι το 5,8% της πάπρικας στην περιοχή ήταν μολυσμένη με μόλυβδο. Από τότε η κυβέρνηση ελέγχει την παραγωγή της πάπρικας με τις αυστηρότερες μεθόδους. Πάντοτε δυστυχώς οι «κυβερνήσεις» λειτουργούν σαν πυροσβέστες. Επικίνδυνη αυτή η ταυτότητα.

 2002: Ψεύτικο πιπέρι

Τη δημιουργία ψεύτικων πιπεριών επινόησε ένας έμπορος στην επαρχία Guangdong της Κίνας. Το λευκό πιπέρι ήταν φτιαγμένο από αλεύρι ενώ το μαύρο από λάσπη! Το πρόβλημα ήταν η επιμονή του εμπόρου στο ότι δεν έκανε κάτι κακό αφού τα μπαχαρικά του δε «σκότωσαν κανέναν»!!! Σε έξι μήνες ο θρασύτατος έμπορος ήταν… ελεύθερος!

 2003: Τον αρουραίο που…. αυθαίρετα βάφτισαν… αρνί

Τα ίδια θρεπτικά συστατικά του κρέατος των αμνοεριφίων  «ανακάλυψαν» κινέζοι παραγωγοί ότι περιέχονται στο κρέας των αρουραίων. Η διαδικασία ήταν απλή: εμβάπτιση του κρέατος είτε ποντικού, είτε αλεπούς είτε άλλων ζώων, σε ζελατίνη, κόκκινη χρωστική ουσία και νιτρικά άλατα ώστε να πωληθούν ως κρέας αρνιού. Σύντομα οι υποψίες Κινέζων αξιωματούχων οδήγησαν σε εκτενείς έρευνες με σκοπό να σταματήσει το παράνομο αυτό εμπόριο. Ωστόσο τα ποντίκια αποτελούν μέρος της διατροφής στην χώρα και θα μπορούσε να είχε πωληθεί καθεαυτό ως αρουραίος. Το ΠΑΚΟΕ  ως τότε είχε καταγγείλει το γεγονός γιατί διανεμήθηκαν στη χώρα μας μεγάλες ποσότητες από την Κίνα κιμά από δήθεν αρνιά. Το γεγονός ότι δεν το εμφανίζουν ως αρουραίο είναι οι η τιμή του αρνιού είναι πενταπλάσια του αρουραίου.

2005: Φωσφορίζον κρέας

«Λάμπει στο σκοτάδι» λίγο έλειπε να γράφει η χοιρινή μπριζόλα στα ψυγεία των Αυστραλών καταναλωτών, το 2005, αφού όπως παρατήρησαν το κρέας που βρίσκονταν στο ψυγείο, όντως έλαμπε στο σκοτάδι.  Όπως ήταν αναμενόμενο οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν. Ευτυχώς οι αρχές εξέδωσαν γρήγορα ανακοίνωση ότι η παράξενη λάμψη του κρέατος οφειλόταν σε αβλαβή βακτήρια και συγκεκριμένα στα Pseudomonas fluorescens, τα οποία έχουν την ικανότητα να φωσφορίζουν χωρίς ωστόσο να προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Η μεγάλη δε συγκέντρωσή τους υποδηλώνει πως η διαδικασία αποθήκευσης του κρέατος δεν έγινε στην κατάλληλη θερμοκρασία πράγμα που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη άλλων επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία, πλέον, βακτηρίων. Κατά πόσο τώρα οι «ψευδομονάδες» μπορούν να συνυπάρχουν στο κρέας μας θυμίζει το ίδιο με τα εμφιαλωμένα νερά.

2007: Αυγά- Απάτη

1500 αυγά σε μία μέρα! Για μία ακόμα φορά η κινέζικη βιομηχανία τροφίμων κατάφερε να δημιουργήσει ένα μίγμα από ρητίνη, άμυλο, πηκτικά μέσα και χρωστικές ουσίες που μέσα από ένα καλούπι να «γεννηθεί» ένα αυγό!  Έπειτα το προϊόν αυτό που μοιάζει με αυγό βυθίζεται  σε ένα μίγμα από κερί παραφίνης, σκόνη γύψου και ανθρακικό ασβέστιο για να δημιουργηθεί το κέλυφος. Όπως ήταν αναμενόμενο τα αυγά αυτά είναι εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους, όμορφα στην όψη, έχουν χαμηλό κόστος αλλά δεν έχουν καμία θρεπτική αξία.

2011: Μοσχαρίσιο κρέας «εμπλουτισμένο» με ραδιενέργεια

Περισσότερα από 500 βοοειδή βρέθηκαν με ψηλά ποσοστά σε ραδιενεργό καίσιο στην Ιαπωνία. Τα ζώα είχαν τραφεί με ζωοτροφές από το άμεσο περιβάλλον της Fukushima μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου του 2011. Το όριο για το ραδιενεργό καίσιο σε ζωοτροφές είναι 300 μονάδες μπεκερέλ ανά χιλιόγραμμο, ενώ στη συγκεκριμένη ζωοτροφή βρέθηκε ότι το απίστευτο ποσό των 97000 μονάδων. Το αντίστοιχο ποσοστό ραδιενέργεια στο κρέας δεν έφτασε στα ίδια επίπεδα, ώστε οι Αρχές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον κόσμο. Οι μακροπρόθεσμες, βέβαια, επιπτώσεις της κατάποσης ραδιενεργού καισίου από τον άνθρωπο είναι εντελώς άγνωστες με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε το τι θα συμβεί στο μέλλον… Όταν το Μάρτιο του 2011 το ΠΑΚΟΕ είχε προβληματισθεί κατά πόσο το ραδιενεργό νερό της Φουκουσίμα θα ερχόταν και στην Ελλάδα τότε οι «εγκέφαλοι» του Δημόκριτου και ιδιαίτερα ο «σύμβουλος» κος Κατσαρός, διαβεβαίωνε ότι αυτό αποκλείεται. Όταν όμως μετά από μερες ως και οι Ιταλοί και οι Γάλλοι επιβεβαίωναν τις ανησυχίες του ΠΑΚΟΕ τότε οι «εγκέφαλοι» το βούλωναν και δεν είναι μόνο αυτό. Πάρα πολλά προϊόντα έρχονται από την Ιαπωνία. Με αυτά τι γίνεται κύριοι του «Δημόκριτου»;

2011: Καρπούζια-Βόμβες

Εκρήξεις με καρπουζένια θραύσματα παρατηρήθηκαν στην επαρχία Jiangtsu στην Κίνα το 2011 όταν αγρότες της περιοχής χρησιμοποίησαν μία χημική ουσία με σκοπό να ενισχύσουν τις καλλιέργειές τους. Το πρόβλημα ήταν ότι αγνόησαν το γεγονός ότι τα καρπούζια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε τέτοια θέματα ανάπτυξης με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται τόσο γρήγορα που τα καρπούζια να εκραγούν. Αποτέλεσμα; Αντί του κέρδους από μεγάλα όλο χυμό καρπούζια να χάσουν την παραγωγή τους αλλά και να ρεζιλευτούν αφού το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο στην Κίνα παρουσίασε την περίπτωσή τους με περιπαικτικό τρόπο. Η Κίνα πρωτεργάτης στις αντιγραφές και στις απάτες. Δυστυχώς το αίνιγμα με την Cosco  στη χώρα μας δε γνωρίζουμε που θα οδηγήσει μιας και οι μεταφορές προιόντων από Κίνα είναι ανεξέλεγκτες. Πρόσφατα καταγγείλαμε την εισαγωγή από Κίνα ψωμιού κατεψυγμένης σόγιας μεταλλαγμένης. Τι έγινε; Ακόμη δε ξέουμε. Πέρασαν οκτώ μήνες. Κύριε υπουργέ εμπορίου τι κάνετε;