Χωρίς κατηγορία

28-8-2013 ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ «ΦΑΓΑΝΕ» ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Οι προγραμματισμένοι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών καθυστέρησαν εβδομάδες να ξεκινήσουν φέτος στις περισσότερες περιοχές της χώρας, λόγω όπως ήταν αναμενόμενο του γραφειοκρατικού κολλήματος. Τα αρμόδια στελέχη επιμένουν ότι  παρά την καθυστέρηση οι ψεκασμοί πρόλαβαν τα κουνούπια στο στάδιο της προνύμφης. Το πρόβλημα είναι ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας εντοπίζονται μολυσμένα κουνούπια και οι περιφέρειες επικαλούνται μη αρμοδιότητα καθώς και το «γλιτώσαμε τα χειρότερα»! Παρά τις δυσκολίες και τα λάθη φαίνεται ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πράγματι έγιναν αξιόλογες προσπάθειες για την έγκαιρη καταπολέμηση του φαινομένου που σαφώς αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη διατέθηκε το υψηλότερο ποσό μεταξύ των περιφερειών  για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, το οποίο σύμφωνα με τον γεν. διευθυντή της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Λουκά Γεωργίου φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ. «Η περιφέρεια πρώτη απ’ όλες προκήρυξε δημόσιο ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό τον Δεκέμβριο του 2012 για διετές πρόγραμμα, με στόχο τη μείωση της όχλησης και τον περιορισμό των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές» όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Γεωργίου. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος έγινε συνάντηση ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους επιστήμονες για να βρεθούν λύσεις από κοινού, «δεδομένου ότι στην απέναντι όχθη (δηλαδή του Εβρου) 450.000 στρέμματα ορυζώνων αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών που με ΒΑ και ανατολικούς ανέμους μεταφέρονται στην Ελλάδα», επιση­μαίνει. Διαφορετική, φαίνεται να  είναι η εικόνα στην Περιφέρεια Δυτικής Mακεδονίας, όπου φέτος το έργο για των ψεκασμών δεν προκηρύχθηκε καν, εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών. «Προσπαθήσαμε να πραγματοποιήσουμε κάποιο πρόγραμμα σε συνεργασία με τους 12 δήμους της περιφέρειάς μας, καθώς εμείς δε μπορούσαμε να διαθέσουμε χρήματα. Στείλαμε επιστολές σε όλα και μόνο οι
δύο μας απάντησαν. Ο ένας δεν μπορούσε να βοηθήσει επίσης λόγω οικονομικών προβλημάτων και ο άλλο για λόγους περιβαλλοντικούς (σ.σ.: πρόκειται για τον Δήμο Πρεσπών, του οποίου οι υγροβιότοποι είναι ενταγμένοι στο Natura)», δήλωσε ο Φιλώτας Ταλίδης, αντιπεριφερειάρχης.

Στην περιφέρεια των Ιονίων νήσων δόθηκαν «περίπου 80.000 ευρώ για ψεκασμούς, ενώ ζητήσαμε από τους πολίτες να μας ειδοποιούν να επεμβαίνουμε εκτάκτως όπου χρειάζεται», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης. Περί τα  250.000 ευρώ δόθηκαν για ψεκασμούς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Ωστόσο στην Αττική, φέτoς υπήρξαν πολλά παράπονα για τα κουνούπια, ενώ διατέθηκαν 750.000 ευρώ, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη για οικονομικά θέματα Λιλίκα Βασιλάκου. Η ίδια δήλωσε πως το πρόγραμμα αν και καθυστέρησε κατά έναν μήνα εξαιτίας αλλαγών στις διαδικασίες, που ζητήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών  διεξήχθη επιτυχώς. «Για το 2013 ήδη έχουν προβλεφθεί χρήματα, ο διαγωνισμός θα γίνει  Νοέμβριο και οι ψεκασμοί στα μέσα Μαρτίου», είπε η αντιπεριφερειάρχης.

Το ΠΑΚΟΕ καταγγέλλει την αποπροσανατολιστική αυτή τακτική και επιμένει στη θέση που κατά καιρούς έχει καταθέσει από το 2005 στο υπουργείο τότε Γεωργίας να συντονιστούν οι υπηρεσίες του ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Δε μπορεί με απευθείας ανάθεση έργου να δίδονται στον «ΑΚΤΟΡΑ» ποσά πάνω από 100 εκατομμύρια και για πενήντα χιλιάδες να καθυστερούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού ενώ ταυτόχρονα ο «γίγαντας» του Νείλου να πηγαίνει στα νεκροταφεία και στα νοσοκομεία στους συνανθρώπους μας.