Οικολογία Περιβαλλον

13-8-2013 ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΕΛΑΦΙΩΝ

Εδώ δεν άφησαν ήσυχους τους …συνταξιούχους, τα ελάφια θα σώσουν; Δύο ηλικιωμένους Έλληνες ηλικίας 70 και 82 ετών συνέλαβε η Αστυνομία στη Ρόδο, για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και θήρας, έπειτα από πληροφορίες ότι οι δύο άνδρες επιδίδονταν σε λαθροθηρία των ελαφιών Ντάμα-Ντάμα, σήμα κατατεθέν του νησιού. Οι αστυνομικοί εντόπισαν μεταξύ άλλων σε έρευνα στην οικία τους, τέσσερις αυτοσχέδιες παγίδες που έστηναν οι λαθροθήρες στα άτυχα ελάφια, φυσίγγια πολεμικού όπλου και φυσίγγια κυνηγετικού όπλου και 11 κέρατα που είχαν αφαιρεθεί από τα ζώα.
Το πλατόνι ή αλλιώς Ντάμα-Ντάμα, όπως λέγεται το συγκεκριμένο είδος ελαφιών, ζει σε δάση, σε ζεύγη ή σε αγέλες, και τρέφεται με φυτά, κλαδιά από θάμνους και δέντρα, καρπούς, φρούτα και μανιτάρια. Στη Ρόδο ζει στη νότια περιοχή του νησιού. Το θηλυκό, το οποίο δεν έχει κέρατα, γεννά την άνοιξη ένα ή δύο μικρά, και όπως λένε όσοι γνωρίζουν τη συμπεριφορά του ζώου, αν τυχόν σκοτωθεί το ένα μέλος του ζεύγους, το άλλο μπορεί να πεθάνει από… θλίψη.
Εδώ και αρκετά χρόνια ο αριθμός τους μειώνεται εξαιτίας της λαθροθηρίας, ενώ σημαντικό πλήγμα δέχτηκε ο πληθυσμός τους στις πυρκαγιές του 1987 και του 1992, όταν αρκετά ελάφια απανθρακώθηκαν.