Ένα πόρισμα 26 σελίδων του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας Δ. Λαμπρίδη για την επένδυση σε κοίτασμα ζεόλιθου στη Θράκη επανέφερε στην επιφάνεια ένα θέμα που ταλαιπωρεί επί μία δεκαετία την τοπική κοινωνία. Η υπόθεση έχει φέρει σε αντιπαράθεση το υπουργείο Περιβάλλοντος με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, έχουν κατατεθεί μηνύσεις, αναμείχθηκαν το ΙΓΜΕ και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, έχει γίνει συζήτηση στη Βουλή και έχει εμπλακεί σε διάφορα στάδια και η Δικαιοσύνη. Άκρη ωστόσο δεν έχει βρεθεί, η ενδιαφερόμενη εταιρεία βρίσκεται σε μια μετέωρη κατάσταση, η επένδυση δεν προχωρεί ούτε με απευθείας μίσθωση ούτε με διεθνή διαγωνισμό και κανένας δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό. Τις επόμενες ημέρες λήγει η προθεσμία εντός της οποίας καλείται να απαντήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νέο αίτημα της επισπεύδουσας εταιρείας να πάρει άδεια για εκμετάλλευση του κοιτάσματος το οποίο κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Τέλος στο σίριαλ πάντως δεν αναμένεται να δοθεί, αλλά ούτε και απάντηση στο ερώτημα πώς θα καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση ενός εξαιρετικά κερδοφόρου κοιτάσματος ορυκτού ζεόλιθου στη Θράκη, που θεωρείται κορυφαίας ποιότητας παγκοσμίως.
Το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας αναμένεται σήμερα να πει «όχι» σε αίτημα για μεταλλευτικές έρευνες. Στο στόχαστρο της εταιρίας Χρυσωρυχεία Θράκης μπαίνει ξανά η Μαρώνεια στη Ροδόπη, μετά το νέο αίτημά της για άδεια μεταλλευτικών ερευνών, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών.
Το θέμα αφορά τη λήψη απόφασης περί χορήγησης ή μη άδειας μεταλλευτικών ερευνών στην περιοχή ανάμεσα στην Κρωβύλη, τους Προσκυνητές και τη Διώνη, στις αναδασώσεις του Ισμάρου, κοντά στη σπηλιά του Κύκλωπα.
Η εταιρία έκανε και πέρυσι ανάλογο αίτημα προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να δεσμεύσει περί τα 10.000 στρέμματα για μεταλλευτικές έρευνες. Η περιοχή αναστατώθηκε και με πρωτοβουλία του τοπικού δημοτικού συμβουλίου είχε γίνει τότε λαϊκή συνέλευση και ο κόσμος εμφανίστηκε αντίθετος σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς.
Γιατί επανέρχονται «Δεν έχει αλλάξει τίποτα από πέρυσι μέχρι σήμερα που να μας κάνει να αλλάξουμε την άποψή μας» σημειώνει στη «δημοκρατία».
σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας – Σαπών Μιχάλη Μοσχίδη, η εταιρία επανέρχεται στο αίτημά της, γιατί μόνο με την αίτηση, ακόμα κι αν δεν γίνει δεκτή, αποκλείει οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο από το να καταθέσει το ενδιαφέρον του και να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη περιοχή τα επόμενα χρόνια.
«Φαντάζομαι σκέφτονται ότι, αν προχωρήσει η επένδυση στο Πέραμα του Έβρου, οε μερικά χρόνια από τώρα θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο ένα άλλο πεδίο δράσης» τονίζει ο κ. Μοσχίδης. «Η περιοχή έχει μετάλλευμα, ο ορυκτός της πλούτος είναι σημαντικός» τονίζει. Επί της δικής του προεδρίας στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν ληφθεί τρεις αρνητικές αποφάσεις για τη χορήγηση τέτοιων αδειών τόσο στη Χρυσωρυχεία Θράκης όσο και στη Μεταλλευτική Θράκης, σε παρακείμενη περιοχή. Στη δε τρέχουσα θητεία της δημοτικής Αρχής, οι σχετικές αρνητικές αποφάσεις είναι έξι. O ίδιος είναι αρνητικός, αφού θεωρεί ότι δεν έχει πειστεί ότι μια μεταλλευτική επένδυση στην περιοχή θα γίνει με ασφαλή τρόπο.
Το ΠΑΚΟΕ είναι σύμφωνο με στην εκμετάλλευση του υπόγειου πλούτου της χώρας, αλλά προέχει ο σεβασμός στο περιβάλλον και η σωστή αποκατάσταση του, ύστερα από μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αλλά χωρίς τα προηγούμενα είναι αντίθετο σε τέτοιου είδους εκμετάλευση.