Ξαναεμφανίζεται ο … Καράμπελας που έχει κατακλέψει αποδεδειγμένα την περιφέρεια Πελοποννήσου κι όλα όσα γράφονται ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει καταγγέλλει όλα όσα συμβαίνουν με τα σκουπίδια. Ηθικά και νομικά εκτεθειμένοι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Δήμος Καλαμάτας και η πολιτεία για την υπόθεση του εργολάβου – μεταφορέα απορριμμάτων Θεόδωρου Καράμπελα που πιάστηκε να θάβει τα σκουπίδια της Καλαμάτας στο προστατευόμενο Δρυόδασος της Φολόης! Παρά τις 27 δικογραφίες, τις 11 αυτόφωρες διαδικασίες για ρύπανση και τις 20 παραπομπές σε δίκες που εκκρεμούν, ο επιχειρηματίας πληρώνεται από το κράτος και συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Ο δήμαρχος της Καλαμάτας υπέγραψε μαζί του και νέα σύμβαση την 1ηΑυγούστου με απευθείας ανάθεση. Το ΣΔΟΕ του έχει βεβαιώσει πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ για εικονικά και πλαστά τιμολόγια. Το θέμα έφτασε στη βουλή με ερώτηση της βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ  Έφης Γεωργοπούλου Σαλτάρη προς τέσσερα αρμόδια υπουργεία.

 

Εν τω μεταξύ προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων καθώς παραχωρήθηκε η χρήση δασικής έκτασης 49.742 τετ. μέτρων με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου. Η έκταση βρίσκεται στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» της τοπικής κοινότητας Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Συμπτωματικά, στην περιοχή Φλόκα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας φαίνεται από δημοσιεύματα να δραστηριοποιείται ο εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας σε ότι αφορά τη ταφή σκουπιδιών.

 

Νέο μοντέλο ανάπτυξης με ανάδειξη προσωρινού αναδόχου στο διαγωνισμό για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου εξέπληξε τους πάντες. Το ετοίμασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και έφερε σε χρόνο ρεκόρ 60 εκατ. σε ιδιωτικά κεφάλαια, δεκάδες ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα και 600 θέσεις εργασίας.

 

Ο Δήμος Καρδίτσας προχωρά στην υπογειοποίηση κάδων. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προμήθεια 12 κάδων τριπλάσιας χωρητικότητας από τους υπάρχοντες και την εγκατάστασή τους σε 6 σημεία, προϋπολογισμού 169.740 ευρώ  και 2 γερανούς ανύψωσης για 2 απορριμματοφόρα προϋπολογισμού 68.800 ευρώ. Αυτό το έργο είναι και το δεύτερο που καταβάλει ο Δήμος στο Πράσινο ταμείο, προηγήθηκε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων.

Ο Αστικός Συνεταιρισμός MoikoNos προώθησε αποτελεσματικά την ανακύκλωση στο νησί, γεμίζοντας καρότσα 13.6 μέτρων με 16 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού που έστειλαν στις μονάδες επεξεργασίας της Αθήνας, ανακουφίζοντας παράλληλα τον ΧΥΤΑ. Ο Συνεταιρισμός ορμώμενος από την επιτυχία αυτή καλεί για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.