Πολική αρκούδα πέθανε από ασιτία στην Αρκτική Ζώνη της Νορβηγίας, έχοντας διανύσει πάνω από 500 χλμ. για αναζήτηση τροφής σε μια περιοχή όπου έχουν λειώσει οι πάγοι. Εκτός από ένα συναίσθημα λύπης, ο θάνατος της προκάλεσε και ανησυχία στους ειδικούς. Και αυτό γιατί η άτυχη αρκούδα έπεσε θύμα της κλιματικής αλλαγής. Οι πάγοι που έλειωσαν της στέρησαν τη δυνατότητα να κυνηγήσει φώκιες για να χορτάσει την πείνα της και να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο ο όγκος του πάγου έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Παλαιότερα η αρκούδα είχε εντοπιστεί στο νότιο τμήμα του Σβάλμπαρντ, ένα νησί στο αρχιπέλαγος της Αρκτικής, και φαινόταν υγιής. Στην περιοχή εκείνη είχε ζήσει όλη της τη ζωή ώσπου υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει για να αναζητήσει τροφή. Το γεγονός ότι το πτώμα της βρέθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού, 250 ολόκληρα χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή όπου ζούσε, θεωρείται εξαιρετικά ασυνήθιστο από τους ειδικούς. Οι ίδιοι εικάζουν ότι ακολούθησε την ακτογραμμή των φιόρδ, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα διήνυσε διπλή ή και τριπλή απόσταση. Οι πολικές αρκούδες τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με φώκιες και οι πάγοι τούς είναι απολύτως αναγκαίοι για να συλλάβουν το θήραμά τους.

Τα θερμά νερά «εισέβαλαν» στα φιόρδ τη διετία 2005-2006 και από τότε η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι τα φιόρδ δεν παγώνουν όσο θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να στερούνται οι αρκούδες την επιφάνεια του πάγου που είναι τόσο πολύτιμη για την επιβίωσή τους. Ακριβώς το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στον Κόλπο του Χάντσον στον Καναδά, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων που πλέον δεν ξεπερνάει παγκοσμίως τα 20.000-25.000 άτομα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα λευκά θηλαστικά έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια βάρος. Η αρκούδα που βρέθηκε νεκρή είναι η τελευταία απόδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ένα εκατομμύριο κλιματικοί μετανάστες το 2012 εκ των οποίων το 1/5 πέθαναν από ασιτία. Στα γράμματα των ειδήσεων πέρασαν. Ε και λοιπόν; Η ζωή τραβά τον ..ανήφορο για τους “σάπιους” και όλα καλά…