Έτοιμοι να καταστρέψουν τα πάντα για την εκμετάλλευση κάθε μορίου ενέργειας. Ένα παιχνίδι στο οποίο η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δίνει γη και ύδωρ για να συμμετάσχει συμβαδίζοντας με τις πιο συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη, παίζοντας ταυτόχρονα «τα ρέστα της» στο παιχνίδι συκοφάντησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της παγκόσμιας επιταγής για μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου που καταστρέφουν το κλίμα του πλανήτη.
Το ΠΑΚΟΕ είναι ενάντιο σε κάθε εκμετάλλευση του υπογείου πλούτου της χώρας δίχως αποδεδειγμένα να είναι πραγματικά αειφόρα. Η Ελλάδα, που έχει πέσει «θύμα» της υστερίας των υδρογονανθράκων, εξετάζει την επικίνδυνη μέθοδο της υδραυλικής ρηγμάτωσης για την εξαγωγή σχιστολιθικού αερίου ενώ το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από το ΙΓΜΕ να ξεκινήσει χαρτογράφηση των πιθανών αποθεμάτων με ευρω. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνοδεύουν την άντληση του σχιστολιθικού αερίου είναι πολλά και γνωστά. Η τεχνική της λεγόμενης «υδραυλικής ρωγμάτωσης» βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους, ενώ απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού που φθάνουν και τα 4.000 κυβικά μέτρα για τη διάνοιξη μίας και μόνο πηγής και μέχρι και 14.000 κυβικά για την θραύση του σχιστόλιθου και την εξαγωγή του αερίου.
Με τη χρήση τεράστιων αντλιών που μπορούν να φτάσουν σε βάθος έως και 8 χιλιομέτρων, ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις στο υπέδαφος ούτως ώστε να το σπάσουν και να δημιουργήσουν ρήγματα στους βράχους. Στη συνέχεια «βομβαρδίζουν» τα ρήγματα με εκατομμύρια λίτρα νερού, ειδική άμμο και ειδικά μείγματα χημικών – ακόμα και με δηλητηριώδεις ουσίες – με στόχο να εξολοθρευτούν οι μικροοργανισμοί που εμποδίζουν την έξοδο του αερίου. Η τελική διαδικασία προβλέπει την άντληση του νερού, το οποίο περιέχει και το πολύτιμο αέριο.
Σε πρόσφατη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και επέλεξε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου επισημαίνοντας ότι κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα εκμεταλλευτεί τα τυχόν κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, παράλληλα υπογράμμισε ότι η χρήση τεραστίων ποσοτήτων νερού και χημικών – και μάλιστα υπό τεράστια πίεση – δημιουργεί τεράστιους κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους όταν το νερό που χρησιμοποιείται επιστρέψει από τα έγκατα της γης. Η ίδια δε η τεχνική της θραύσης του υπεδάφους είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί σεισμούς.
Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι κατά τη διαδικασία της εξόρυξης εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον «ισχυρά» αέρια του θερμοκηπίου – κάτι που το κάνει όχι απλά χειρότερο από το «συμβατικό» φυσικό αέριο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο και από τον άνθρακα.
Στις ΗΠΑ – τη χώρα που θεωρείται η ηγέτιδα του σχιστολιθικού αερίου και που κάθε μήνα προσθέτει στο ενεργειακό της ισοζύγιο 120 με 150 γεωτρήσεις υδραυλικής ρηγμάτωσης, με αποτέλεσμα ως χώρα να έχει ξεπεράσει τη Ρωσία σε παραγωγή φυσικού αερίου – το κίνημα αντί-φράκινγκ συνεχώς μεγαλώνει αφού οι επιπτώσεις της επικίνδυνης μεθόδου εξόρυξης έχουν φτάσει μέσα στα ίδια τα σπίτια των πολιτών. Χιλιάδες κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε γεωτρήσεις είδαν τις βρύσες των σπιτιών τους να παίρνουν φωτιά εξαιτίας του μεθανίου που έχει πλέον περάσει στο πόσιμο νερό!

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ήπειρο, την Πίνδο, αλλά και στην περιοχή του Θερμαϊκού, δυτικά της Θεσσαλονίκης.Η τρίτη μνημονιακή κυβέρνηση έχει συνταχθεί με τις πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης και έχει γαντζωθεί στο άρμα της λεγόμενης και «βρώμικης ενέργειας» εδώ και έναν χρόνο, όταν ξεκίνησε τη συντονισμένη επίθεση κατά των ΑΠΕ.

Το θέμα του σχιστολιθικού αερίου άρχισε επισήμως να μπαίνει αργά αλλά σταθερά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης από τα μέσα Απριλίου, όταν ο τότε υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος αλλά και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου έθεσαν το θέμα στις συνόδους των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντίστοιχα.Και οι δύο τότε διατύπωσαν τη θέση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου για μείωση των αεριών του θερμοκηπίου στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών ενεργοβόρων βιομηχανιών.
Μάλιστα, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ είχε θέσει στους ομολόγους του και το θέμα της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου, πλέκοντας το εγκώμιο της άκρως επικίνδυνης μεθόδου και ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τα ενθαρρυντικά προκαταρκτικά ευρήματα που υπάρχουν ως προς την ύπαρξη σχιστολιθικού αερίου στη Β. Ελλάδα.