Μεγάλο κύκλωμα συμφερόντων που δρα στον χώρο της διαχείρισης των αποβλήτων, με διασυνδέσεις στους εποπτικούς οργανισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και είναι υπεύθυνο για τη κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εδώ και καιρό, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης( ΕΟΑΝ) όχι μόνο δεν έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να σπάσουν τα κυκλώματα, αλλά, επιπλέον, με τις ενέργειές του δείχνει να είναι εγκλωβισμένος στους μηχανισμούς που παρανομούν στον τομέα της ανακύκλωσης.

Τόσο η ευθύνη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη όσο και του υπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη είναι μεγάλες, από τη στιγμή που, εδώ και μεγάλο διάστημα, ο ΕΟΑΝ:

 

  • Δεν έχει ελέγξει συγκεκριμένες εταιρίες που μολύνουν, παρά τα πολλά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ.
  • Δεν έχει ασχοληθεί με καταγγελίες για εταιρίες που παραβιάζουν το νόμο για τη διαχείριση αποβλήτων.
  • Δεν έχει πάρει μέτρα για καταγγελίες περί διασυνδέσεων, μελών του οργανισμού με εταιρίες.
  • Δεν έχει απαντήσει σε καταγγελίες για πρώην στελέχη του κόμματος που έχουν λόγο στις αποφάσεις του οργανισμού.

 

Παρά το γεγονός ότι απόβλητα όπως μπαταρίες αυτοκινήτων είναι άκρως επικίνδυνα, η εντεταλμένη κρατική υπηρεσία ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) δεν φροντίζει να εξασφαλιστεί η διεκπεραίωση της δύσκολης διαχείρισής τους. Και όχι μόνο…

Η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, κυρία Καραβασίλη, αναφέρει: «Όλοι εμείς γνωρίζουμε ότι δίπλα σε ένα σύστημα που πάει να στηθεί και να δουλέψει σωστά, υπάρχει ένα κύκλωμα παράνομο, βρώμικο, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί και είναι γνωστό τοις πάσι. Κανείς δεν το κατονομάζει γιατί η πολιτεία σε διάφορες μορφές της (τοπική, περιφερειακή αυτοδιοίκηση) είναι μέσα σε αυτό (…) Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πια, ονομαστικά – και οι αρμόδιες αρχές και η αστυνομία και οι εισαγγελείς – τις επιχειρήσεις και τους παρανομούντες που παραλαμβάνουν συσσωρευτές χωρίς παραστατικά. Η παραλαβή συσσωρευτών χωρίς παραστατικά είναι σοβαρό θέμα γιατί σημαίνει ότι δεν δηλώνονται, άρα δεν γνωρίζουμε την πλήρη εικόνα των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται. Παράλληλα, πολλές φορές επιλέγουν να ρίξουν το οξύ στα σκουπίδια ή σε χωράφια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις ποσότητες του επικίνδυνου αποβλήτου των συσσωρευτών συλλέγεται νόμιμα (με παραστατικά που καταγράφουν την ποσότητα των αποβλήτων). Η μεγάλη ποσότητα είτε δε συλλέγεται καθόλου είτε δε συλλέγεται νόμιμα – γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Η τάξη μεγέθους των περιβαλλοντικών επιπτώσεων γίνεται σαφής αν κάποιος λάβει υπόψη του ότι ο ΣΥΔΕΣΥΣ, έχοντας πανελλαδική άδεια συλλέκτη, συλλέγει ετησίως 1.300 τόνους, επί του υπολογιζόμενου συνόλου 17.000 τόνων.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός που έχει αποκαλυφθεί στον Τύπο, Πού είναι το λεφτά; Τα 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (οι μπλε κάδοι σκουπιδιών) δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο, καθώς η Κομισιόν ζητά να μάθει πού πάνε τα λεφτά! Με πιο απλά λόγια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας καταβάλει για την υλοποίηση ενός προγράμματος ανακύκλωσης απορριμμάτων περισσότερα από 260 εκατ. ευρώ, διαπιστώνει αυτό που όλοι μας βλέπουμε καθημερινά στον δρόμο: Οι μπλε κάδοι είναι απλώς χρωματισμένοι κάδοι σκουπιδιών. Δηλαδή, το σύστημα δεν λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι έχει χρηματοδοτηθεί γενναία. Γιατί άραγε η αρμόδια υπηρεσία (ΕΟΑΝ) του ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει τόσο καιρό σε κάποιον έλεγχο της λειτουργίας του συστήματος; σύμφωνα με το οποίο δύο από τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και μέλη του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) του ΥΠΕΚΑ συμμετέχουν στην ομάδα έργου ιδιωτικής μελετητικής εταιρείας που διεκδικεί έργο 147.000 ευρώ από το ΥΠΕΚΑ. Δηλαδή, για να το… εμπεδώσουμε, δύο μέλη Οργανισμού του υπουργείου Περιβάλλοντος εμφανίζονται ταυτόχρονα ως συνεργάτες ιδιωτικής εταιρείας που συμμετέχει σε διαγωνισμό τον οποίο θα εγκρίνουν άλλα στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελλάδα Αύριο», ακόμη και η πρόεδρος του ΕΟΑΝ υπέγραψε ανάθεση δύο έργων σε offshore εταιρεία στην οποία και η ίδια (!) εμφανίζεται ως σύμβουλος.

Το ΠΑΚΟΕ από το 2012 είχε προτείνει να παρθούν ορισμένα μέτρα για τη διαφανή λειτουργία του κρατικού φορέα που αναφέραμε στο σχόλιο αυτό. Το μόνο που καταφέραμε να προκαλέσουμε ένα μέλος ώστε να μας “βρίσει” και στη συνέχεια να υπογράψει δήλωση μετάνοιας. Σας παραθέτουμε το κείμενο της δήλωσης και το ιστορικό. Οι λοβιτούρες είναι πολλές, εισαγγελέας δεν υπάρχει να παρέμβει;

Ιστορικό

Για πολλά χρόνια δυστυχώς πολλοί ιδιωτικοί φορείς καπηλεύτηκαν την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα της ανακύκλωσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της καπηλείας ήταν να μην λειτουργούν οι ΧΥΤΑ, να μην γίνεται σωστά η ανακύκλωση και η Ελλάδα να καταντήσει ένας μεγάλος σκουπιδότοπος. Θα μπορούσε όμως με μία σταθερή και σοβαρή πολιτική τα σκουπίδια να αποτελούν σοβαρό έσοδο για τους Δήμους και γενικότερα για το Ελληνικό κράτος.

Μερικοί μάλιστα ιδιωτικοί φορείς όπως η «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης», του κ. Κυρκίτσου χρόνια μέλος κρατικών φορέων που επηρεάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τα σκουπίδια όπως θα διαβάσετε παρακάτω, μόλις θέλησε το ΠΑΚΟΕ να σπάσει αυτό το κατεστημένο και να συμμετέχει και εκείνο με την τριαντατετράχρονη εμπειρία του σε θέματα περιβάλλοντος, ο κ. Κυρκίτσος αντέδρασε υβρίζοντας το ΠΑΚΟΕ.

Ελπίζουμε να τηρήσει τη δέσμευσή του και να αποστείλει σε όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που είχε στείλει την υβριστική επιστολή το 2009, τη δήλωση μεταμέλειάς του, η οποία παρατίθεται παρακάτω όπως και το ιστορικό της «διαμάχης» ΠΑΚΟΕ και Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. 

 

Με το ΠΔ 99/2008 (ΦΕΚ Α΄ 154/2008) εγκρίθηκε η συγκρότηση, διάρθρωση και λειτουργία, καθώς και ο Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προιόντων» (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.), στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος, συμμετέχει και ένα (1) μέλος που προτείνεται από τις οικολογικές οργανώσεις.

Μόλις λάβαμε γνώση του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος, έχοντας βαθειά γνώση και αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και εναλλακτικής διαχείρισης προιόντων, αποστείλαμε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων το υπ΄ αρ. πρωτ. 6155/9-12-2008 έγγραφο, με το οποίο προτείναμε να οριστεί μέλος του ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. ο κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος επί 34 συναπτά έτη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ με  διακριτικό τίτλο «ΠΑΚΟΕ».

Σε απάντησή του, το ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε το υπ΄ αριθ. πρωτ. οικ. 115133/12-01-2009 έγγραφό του, απευθυνόμενο προς έξι οικολογικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το ΠΑΚΟΕ και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, με το οποίο έγγραφο, μας κάλεσε να ορίσουμε από κοινού τον εκπρόσωπό μας και τον αναπληρωτή του, εντός 30 ημερών προκειμένου να συγκροτηθεί το ΔΣ του Οργανισμού.

Εν συνεχεία αποστείλαμε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και τις υπόλοιπες πέντε οικολογικές οργανώσεις το υπ΄ αρ. πρωτ. 6176/23-1-2009 έγγραφό μας, με το οποίο απευθύναμε πρόσκληση για συνάντηση στα γραφεία του ΠΑΚΟΕ για να συζητήσουμε την εκπροσώπηση των οικολογικών οργανώσεων στο ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π., στο οποίο ωστόσο δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Στις 3 και τις 7-02-2009 λάβαμε από κ. Φίλιππο Κυρκίτσο, πρόεδρο της ΟΕΑ, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( email) επιστολές, κοινοποιούμενες προς όλες τις ανωτέρω οικολογικές οργανώσεις, με τις οποίες μας πρότεινε να προταθεί ο ίδιος ως εκπρόσωπός μας στο ΔΣ του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. 

Στις 11-02-2009 λάβαμε γνώση μιας ηλεκτρονικής επιστολής που απέστειλε ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της «Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης» προς την Επταμελή Γραμματεία του πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), με την οποία, αφού ζητά τη στήριξή της για τον ορισμό του ιδίου ως εκπροσώπου των οικολογικών οργανώσεων, προβαίνει σε διάδοση ψευδέστατων, εντελώς αναληθών γεγονότων και συκοφαντικών ισχυρισμών για το ΠΑΚΟΕ, φωτογραφίζοντας μάλιστα τον πρόεδρό του, κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη κατά τρόπο που πλήττει άμεσα το κύρος, την τιμή και την υπόληψή μας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κυρκίτσος ισχυρίστηκε με την αποστολή του τα κάτωθι:

 

«…..Δυστυχώς το ΠΑΚΟς μέσω της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί κομματικά να προτείνει το διευθυντή του κ. Βασιλόπουλο ως εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων στον Οργανισμό. Για το λόγο αυτό οι υπόλοιπες 5 οργανώσεις θα πρέπει να έχουν κοινούς και κατάλληλους προτεινόμενους, ώστε να αποτρέψουμε το ΠΑΚΟΕ να μας εκπροσωπήσει…»

Οι ανωτέρω ισχυρισμών ως απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικοί και κακόβουλοι, θίγουν τη δράση του ΠΑΚΟΕ αλλά κυρίως πλήττουν την τιμή και την υπόληψη του προέδρου της προσωπικά κ. Παναγιώτη Χριστοδουλάκη, ως ιδρυτικού μέλους, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και νόμιμο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών, μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που επί 34 συναπτά έτη δίνει τους δικούς της κοινωνικού αγώνες με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και την προστασία του καταναλωτή, χωρίς ουδέποτε να ενταχθεί σε κανένα κομματικό μηχανισμό!!!

Επειδή η ανωτέρω συμπεριφορά είναι αξιόποινη και στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης, κατά τα άρθρα 362, 363 ΠΚ, κατατέθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, η από 15-02-2009 έγκληση του προέδρου του ΠΑΚΟΕ, κ. Χριστοδουλάκη κατά του κ. Κυρκίτσου, προέδρου της «Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης», η οποία θα εκδικαστεί την 13η Σεπτεμβρίου 2013.

Ενόψει της ανωτέρω εγκλήσεως, ο κ. Κυρκίτσος «Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης», μας κοινοποίησε επί λέξει τα κάτωθι:

Με αφορμή επιστολή που απέστειλα στις 11-02-2009 προς την Επταμελή Γραμματεία του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερα ότι:

 « ……...Δυστυχώς το ΠΑΚΟΕ μέσω της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί κομματικά να προτείνει το διευθυντή του κ. Βασιλόπουλο ως εκπρόσωπο των οικολογικών οργανώσεων στον Οργανισμό. Για το λόγο αυτό οι υπόλοιπες 5 οργανώσεις θα πρέπει να έχουν κοινούς και κατάλληλους προτεινόμενους, ώστε να αποτρέψουμε το ΠΑΚΟΕ να μας εκπροσωπήσει…», που εστάλη και σε άλλες οικολογικές οργανώσεις, χωρίς τη δική μου ευθύνη, δηλώνω τα παρακάτω:

Ουδέποτε είχα σκοπό να θίξω καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την τιμή και την υπόληψη του μηνυτή μου. Σε καμία περίπτωση δεν είχα πρόθεση να θίξω ούτε αυτόν προσωπικά, ούτε να πλήξω την υπόληψή του ως ιδρυτικού μέλους, προέδρου και εκπροσώπου του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών ερευνών και ως προσώπου εγνωσμένης εντιμότητας. Άλλωστε, όσα είπα για το ΠΑΚΟΕ αποδείχθηκαν αναληθή κι εκφράζω τη λύπη μου για αυτήν την άδικη, μειωτική και ανυπόστατη γνώμη. Η μακρόχρονη δράση και οι κοινωνικοί αγώνες του κ. Χριστοδουλάκη και του ΠΑΚΟΕ, επί τριάντα δύο χρόνια, έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και αναγνωρίζονται ιδιαίτερα γιατί είναι καθαροί και μακριά από οποιαδήποτε κομματική ταυτότητα.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είχα σκοπό να θίξω τον μηνυτή μου και το ΠΑΚΟΕ. Εκφράζω τη λύπη μου για τη ζημιά που τυχόν προκάλεσα. Δεσμεύομαι, δε, να επανορθώσω με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η δήλωσή μου αυτή να κατατεθεί στα σχετικά δικαστήρια, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές πράξεις ανάκλησης- αποδοχής της εγκλήσεως και παραίτησης από την αγωγή.

 

Ξαναεμφανίζεται ο … Καράμπελας που έχει κατακλέψει αποδεδειγμένα την περιφέρεια Πελοποννήσου κι όλα όσα γράφονται ρίχνουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Το ΠΑΚΟΕ επανειλημμένα έχει καταγγέλλει όλα όσα συμβαίνουν με τα σκουπίδια. Ηθικά και νομικά εκτεθειμένοι η Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Δήμος Καλαμάτας και η πολιτεία για την υπόθεση του εργολάβου – μεταφορέα απορριμμάτων Θεόδωρου Καράμπελα που πιάστηκε να θάβει τα σκουπίδια της Καλαμάτας στο προστατευόμενο Δρυόδασος της Φολόης! Παρά τις 27 δικογραφίες, τις 11 αυτόφωρες διαδικασίες για ρύπανση και τις 20 παραπομπές σε δίκες που εκκρεμούν, ο επιχειρηματίας πληρώνεται από το κράτος και συνεχίζει τις δραστηριότητές του. Ο δήμαρχος της Καλαμάτας υπέγραψε μαζί του και νέα σύμβαση την 1ηΑυγούστου με απευθείας ανάθεση. Το ΣΔΟΕ του έχει βεβαιώσει πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ για εικονικά και πλαστά τιμολόγια. Το θέμα έφτασε στη βουλή με ερώτηση της βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ  Έφης Γεωργοπούλου Σαλτάρη προς τέσσερα αρμόδια υπουργεία.

 

Εν τω μεταξύ προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων καθώς παραχωρήθηκε η χρήση δασικής έκτασης 49.742 τετ. μέτρων με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου. Η έκταση βρίσκεται στη θέση «Κάτω Βάθρες» ή «Γκούντα» της τοπικής κοινότητας Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Συμπτωματικά, στην περιοχή Φλόκα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας φαίνεται από δημοσιεύματα να δραστηριοποιείται ο εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας σε ότι αφορά τη ταφή σκουπιδιών.

 

Νέο μοντέλο ανάπτυξης με ανάδειξη προσωρινού αναδόχου στο διαγωνισμό για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου εξέπληξε τους πάντες. Το ετοίμασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και έφερε σε χρόνο ρεκόρ 60 εκατ. σε ιδιωτικά κεφάλαια, δεκάδες ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα και 600 θέσεις εργασίας.

 

Ο Δήμος Καρδίτσας προχωρά στην υπογειοποίηση κάδων. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προμήθεια 12 κάδων τριπλάσιας χωρητικότητας από τους υπάρχοντες και την εγκατάστασή τους σε 6 σημεία, προϋπολογισμού 169.740 ευρώ  και 2 γερανούς ανύψωσης για 2 απορριμματοφόρα προϋπολογισμού 68.800 ευρώ. Αυτό το έργο είναι και το δεύτερο που καταβάλει ο Δήμος στο Πράσινο ταμείο, προηγήθηκε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων.

Ο Αστικός Συνεταιρισμός MoikoNos προώθησε αποτελεσματικά την ανακύκλωση στο νησί, γεμίζοντας καρότσα 13.6 μέτρων με 16 τόνους ανακυκλώσιμου υλικού που έστειλαν στις μονάδες επεξεργασίας της Αθήνας, ανακουφίζοντας παράλληλα τον ΧΥΤΑ. Ο Συνεταιρισμός ορμώμενος από την επιτυχία αυτή καλεί για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.