ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 94/31-7-2013

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Πριν είκοσι (20) μέρες, είχαμε καταγγείλει τις παράνομες πράξεις της CRETA-FARM και διαπιστώθηκε από τον ΕΦΕΤ ότι δεν είναι μόνο οι περιβαλλοντικές-χωροταξικές παρανομίες, αλλά και οι ποιοτικές.

Έτσι σύμφωνα με το Δ/Τ του ΕΦΕΤ της 30/7/2013 όπως αναφέρεται πιο κάτω:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ανάκληση προϊόντων

 

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο εξέτασης καταγγελίας, διαπίστωσαν την ύπαρξη μη ασφαλών προϊόντων τα οποία περιέχουν τη χρωστική Ε120 (κοχενίλη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), πρόσθετο μη επιτρεπόμενο στα συγκεκριμένα είδη τροφίμων.

Πρόκειται για τα εξής προϊόντα:

  1. 1.   «Χοιρινή ωμοπλάτη για πίτσα σε φέτες» Aro, βάρους περίπου 1kg το οποίο παράγεται από την εταιρεία «ΑΦΟΙ ΠΑΝΤΕΡΗ Ο.Ε.» για λογαριασμό της επιχείρησης «ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ & ΚΑΡΥ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ» με αριθμό παρτίδας και ανάλωση:
  • lot 040713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 14.10.2013,
  • lot 040613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 04.09.2013,
  • lot 070613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 11.09.2013,
  • lot 180613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 18.09.2013,
  • lot 270613 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 06.10.2013,
  • lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 09.10.2013,
  • lot 020713 με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 10.10.2013,

ΣΕΛ 1

  1. 2.   «Μπέικον Catering φέτες Snack», Creta Farm, βάρους 1,5 kg, L01318502, «Μπέικον φιλικό», Creta Farm, βάρους 100 gr, L01320006 με ανάλωση μέχρι 16.12.2013, «Μπριζόλα καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2€), L01317606 με ανάλωση μέχρι 23.09.2013, «Ζαμπόν μπούτι», Creta Farm, βάρους 160 gr, (2€) GR, L01316328 με ανάλωση μέχρι 10.09.2013, «Μπέικον ρολό σε φέτες», Creta Farm, βάρους 160 gr, L01317406, με ανάλωση μέχρι 21.09.2013, «Μπριζόλα Καπνιστή», Creta Farm, βάρους 160gr, L01318406, L01319106, L01317006, L0131760, τα οποία παράγονται από την εταιρεία CRETA FARM A.E..
  2. 3.   «Γαλοπούλα Βραστή» ΠΑΣΣΙΑΣ, βάρους 180 gr, L77288, L77667, L77316, «Γαλοπούλα Καπνιστή», ΠΑΣΣΙΑΣ,, βάρους 180 gr, L77386, L77516, L77459, τα οποία παράγονται από την εταιρεία ΠΑΣΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

 

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τις επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.

 

Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Οι πληροφορίες του ΠΑΚΟΕ είναι ότι:

 

  1. Ε120 (κοχενίλη) Δυσανεξία στα τρόφιμα. Η HACSG συνιστά να αποφεύγεται ιδιαίτερα από άτομα υπερκινητικά, ασθματικά και από όσους πάσχουν από ρινίτιδα, κνίδωση ή έχουν ευαισθησία στην ασπιρίνη. Έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

 

 

ΣΕΛ 2

  1. Μας ταΐζουν ζουμί από κόκκινα σκαθάρια!

Τρώμε εν αγνοία μας έντομα; Ναι, μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια, ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα προσθετικά (συντηρητικά, βελτιωτικά, χρωστικές) των τυποποιημένων τροφίμων, τα λεγόμενα «Ε», αλλά που να γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από την χρωστική Ε120 που δίνει ελκυστικό κόκκινο χρώμα σε τροφές, καλλυντικά και φάρμακα… Χρειάζεται γερή φαντασία για να μαντέψουμε ότι πρόκειται για σκόνη από αποξηραμένα, βρασμένα κόκκινα σκαθάρια, καθώς η προέλευση της απαγορεύεται να αναγράφεται στις ετικέτες. Είναι επιβλαβής για την υγεία; Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δημιουργεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και σοκ αναφυλαξίας σε ευαίσθητα άτομα, ενώ έχει κατηγορηθεί για πρόκληση υπερκινητικότητας σε παιδιά.

3.Χρωματίζει χιλιάδες προϊόντα

Το πορφυρό κέλυφος, τα φτερά και τα αυγά του θηλυκού εντόμου κοχενίλλη δίνουν ένα λαμπερό, κόκκινο χρώμα σε χιλιάδες τρόφιμα, ποτά, καλλυντικά και φάρμακα. Συχνά χρωματίζουν ένα λαχταριστό παγωτό φράουλα, έναν ροζ χυμό γρέιπ φρουτ, μια κόκκινη γρανίτα, ένα κατακόκκινο προκλητικό κραγιόν, ένα καινούριο μοβ σαμπουάν, απολαυστικές βάφλες με σιρόπι κεράσι, γιαούρτια με κόκκινα φρούτα, ροζ λουκάνικα, κόκκινες κάψουλες. Το προϊόν της χημικής κατεργασίας των εντόμων ονομάζεται καρμίνιο. Μελέτες του τμήματος Αλλεργίας του Πανεπιστημίου του Michigan αποκάλυψαν ότι οι περιπτώσεις αναφυλαξίας που προέρχονται από το καρμίνιο είναι αξιοσημείωτες. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η σκανθαρούχα χρωστική προξένησε

 

ΣΕΛ 3

σε κάποιους ανθρώπους αναφυλαξία (ορτικάρια), δερματικές ενοχλήσεις (κνησμό, ερύθημα), πονοκέφαλο, άσθμα, ναυτία, πρήξιμο των ματιών ή της γλώσσας ταχυκαρδία, υπόταση, αγγειοοίδημα και διάρροια.

 

4.Κρύβεται με πολλά ονόματα

Ο μακρύς κατάλογος των προϊόντων στα οποία προστίθεται το καρμίνιο περιλαμβάνει παγωτά, γρανίτες, γιαούρτια χυμούς, ποτά, γλυκά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες , τσίχλες, γέμιση φρούτου σε τυποποιημένα τρόφιμα, σιρόπια, μαρμελάδες, κομπόστες, γαλακτοκομικά με φράουλα, κοκτέιλ φρούτων, παιδικές τροφές, τυριά τσένταρ, αποξηραμένα ψάρια, σάλτσες ντομάτας, επιδόρπια με ζελατίνη (ζελέ), κερασάκια ζαχαροπλαστικής (μαρασκίνο), προϊόντα με αστακό και καβούρι, λικέρ , ξίδια, πουτίγκες, χαβιάρι, επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα), βιταμίνες, φάρμακα, αλοιφές, παστίλιες για τον βήχα, προϊόντα μαλλιών, και περιποίησης του δέρματος, σκιές ματιών, ρουζ, πούδρες, κραγιόν λιπ γκλος βερνίκια νυχιών. Το χρώμα που προσφέρει ποικίλει από έντονο ροζ, πορτοκαλί, και βαθύ κόκκινο έως σκούρο μοβ. Στις ετικέτες συναντάται επίσης με το όνομα CI Natural red no4, Carmine, Crimson Lake, Cochineal, Carminic acid, CI 75470. Όμως , όπως ισχυρίζεται το ινστιτούτο Βελονισμού του Michigan, ο χρωματισμός των τροφίμων και των καλλυντικών συχνά αποτελεί προστατευμένο εμπορικό μυστικό των εταιριών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβεβαίωση της ύπαρξης καρμινίου σε ένα προϊόν.

5.Η παγίδα του ανώνυμου σκαθαριού

Μέχρι τώρα, το καρμίνιο αναφερόταν στις ετικέτες σαν πρόσθετο χρώμα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Όμως, από τις 5 Ιανουαρίου 2011 η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποχρεώνει τις εταιρίες που χρησιμοποιούν σκόνη σκαθαριού στα προϊόντα τους να αναγράφουν καθαρά την

 

ΣΕΛ 4

λέξη «καρμίνιο». Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα για την επισήμανση της προέλευσης της χρωστικής ουσίας. Έτσι το σκαθάρι θα συνεχίσει να καταλήγει ανώνυμο στο στομάχι ή το δέρμα των καταναλωτών. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν θέλουν ή δεν τους επιτρέπει η θρησκεία τους να τρώνε ζωικά προϊόντα (και δη έντομα); Αυτοί, μαζί με τους καταναλωτές, στερούνται το δικαίωμα γνώσης και άρα, επιλογής.

6. Πατρίδα του η Λατινική Αμερική

Κύριος προμηθευτής του καρμινίου είναι το Περού, διαθέτοντας είτε έτοιμη σκόνη είτε αποξηραμένα σκαθάρια με το κιλό, για να φτιάξει ο καθένας το δικό του χρώμα. Τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους  συλλέγονται με παραδοσιακό τρόπο από τους κάκτους της ερήμου των Άνδεων, αποξηραίνονται, βράζονται και φιλτράρονται , για να αποδώσουν το καρμινικό οξύ, τη δηλητηριώδη ουσία που παράγει το σκαθάρι για να απωθεί τους εχθρούς του. Τα έντομα ζουν επίσης στην Βολιβία , την Χιλή, τα κανάρια νησιά και το Μεξικό. Το καρμίνιο αποτελεί την πιο γνωστή από τις διάφορες χρωστικές που παράγονται από έντομα, ενώ η χρήση του απαγορεύεται στη Σαουδική Αραβία.

7. Και τώρα τι κάνουμε;

Και ενώ αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές , ποια είναι η λύση σήμερα για όσους/ες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να χρωματίζεται το γιαούρτι τους με χυμό από έντομα ή να βάφουν τα χείλη τους με ζουμί από σκαθάρια; Μάλλον να διαγράψουν από τη ζωή τους τα τυποποιημένα, ψεύτικα χρωματισμένα προϊόντα.

 

Το ΠΑΚΟΕ θα προβεί σε μηνυτήριες αναφορές και σε αγωγές ενάντια σε αυτές τις εταιρίες που ο ΕΦΕΤ καταγγέλλει και θα προσφύγει στον εισαγγελέα.

 

 

 

 

ΣΕΛ 5