Χωρίς κατηγορία

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ Η ΗΛΕΚΤΩΡ

 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ Η ΗΛΕΚΤΩΡ

 

Χορός….δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγάλο φαγοπότι

Την ώρα που τρέχουν διαγωνισμοί  (ΣΔΥΤ) για την παραχώρηση  της επεξεργασίας απορριμμάτων σε ιδιώτες ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ιωάννης Σγουρός διευκολύνει με κάθε δυνατό τρόπο την εταιρία Ηλέκτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα ενισχύοντας καταχρηστικά τη ‘’δεσπόζουσα’’ θέση στον ρόλο του… απορριμματοσυλλέκτη.

Στην υπόθεση εκτός από τον καυγά των εργολάβων για την πίτα των σκουπιδιών παρατηρούνται και περίεργες μεθοδεύσεις όπως αναιρέσεις διαγωνισμών ή απευθείας αναθέσεις και λεόντειες συμβάσεις βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον. Το τελευταίο συμβάν ήταν η ξαφνική ανατροπή απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για την διενέργεια διαγωνισμών λειτουργίας δύο μονάδων, του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης  και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) και του Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών Αποβλήτων που βρίσκονται στην Φυλή.

Τις δύο συγκεκριμένες μονάδες τις εκμεταλλεύεται εδώ και δύο χρόνια η εταιρία Ηλέκτωρ κάνοντας γενναιόδωρες συμβάσεις και σπατάλες μέσα σε περίοδο κρίσης και ενώ τώρα πλησιάζει η λήξη τους ξαφνικά αθετούν ειλημμένες αποφάσεις και γίνεται απευθείας ανάθεση στον γνωστό πλέον εργολάβο.

Στις 24 Μαίου 2013 η εκτελεστική επιτροπή του συνδέσμου ενέκρινε ομόφωνα εισήγηση του Κύριου Σγουρού για δημοπράτηση τευχών διαγωνισμού για τις δύο προαναφερόμενες μονάδες. Στην περίπτωση της ΕΜΑΚ η έγκαιρη έναρξη  της σύνταξης των τευχών θα δώσει χρόνο στην υπηρεσία να βελτιστοποιήσει το οικονομικό και τεχνικό αντικείμενο της δημοπρατούσας σύμβασης  με όσο μεγαλύτερο όφελος για τον ΕΔΣΝΑ. Στην περίπτωση  του Αποτεφρωτήρα  το τιμολόγιο της σύμβασης καθορίστηκε το 2006 με τα οικονομικά δεδομένα εκείνης της εποχής χωρίς οικονομική κρίση. Και στις δύο περιπτώσεις οι διαγωνισμοί θα γινόντουσαν για το δημόσιο συμφέρον όμως μέσα σε λίγες βδομάδες και ενώ είχαν δοθεί οι σχετικές εγκρίσεις ο Σγουρός με αστείους ισχυρισμούς ανακάλυψε πως είναι προτιμότερο να συνεχιστεί η εκμετάλλευση από την εταιρία Ηλέκτωρ για ακόμη τρία χρόνια.

 

Και άλλη σύμπτωση μάλλον, αφού ο πρώην σύζυγος της Φώφης Γεννηματά Αλέξανδρος Νπέκας , ο  οποίος είναι στέλεχος της εταιρίας  και συνεργάτης  του Λεωνίδα Μπόμπολα έχει άριστες σχέσεις με τον Κύριο Τσουκάτο που είναι σύμβουλος του περιφεριάρχη και δυστυχώς υπόδικος με εγγύηση των 100.000 ευρώ. Τέτοιους συμβούλους έχει ο κ. Σγουρός

Η εγκατάσταση του ΕΜΑΚ στοίχισε 85.000.000 ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο  και η λειτουργία του κοστίζει πάνω από 100 ευρώ ανά τόνο. Σίγουρα το κόστος διαχείρισης θα έπρεπε να είναι μικρότερο από το ήμισυ.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν  ότι τα σχέδια των νέων διαγωνισμών θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές κατά 40%. Κερδισμένοι θα βγαίναμε και στην ποιότητα των προϊόντων και θα προβλέπονταν σοβαρά πρόστιμα σε μη τήρηση.

Όμως ο Κύριος Σγουρος και η εταιρία Ηλέκτωρ διαπραγματεύτηκαν υπό αδιαφανείς συνθήκες  και χωρίς υποψία ανταγωνισμού. Η διαπραγμάτευση αυτή έφερε την δέσμευση του ΕΔΣΝΑ ότι δεν θα αργεί τις πληρωμές στον ανάδοχο έτσι ο Μπόμπολας θα εισπράξει 108.000.000 ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Επίσης θα υπάρξει πλήρη απαξίωση στις πληρωμένες από τους πολίτες εγκαταστάσεις  αφού δεν υπάρχει δέσμευση για ανακαίνιση όπως θα υπήρχε στον μελλοντικό ανάδοχο.

Τέλος ο αποτεφρωτήρας θα καταλήξει στο περιθώριο καθώς δεν γίνεται να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες που προσφέρουν 600 ευρώ ανά τόνο στα νοσοκομεία και ο κ. Μπόμπολας 1.700 ευρώ ανά τόνο.

Η εταιρία επί προεδρίας του κ. Σγουρού απέσπασε αλυσίδα επεκτάσεων συμβάσεων χωρίς καν ανταγωνισμό.