Χωρίς κατηγορία

22-7-2013 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ

ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ

Το ΠΑΚΟΕ στον δεκάλογο του λουόμενου αναφέρεται στο προαναφερόμενο φαινόμενο και μάλιστα τονίζει ότι μπορούμε και να τις ψαρέψουμε στην παλάμη μας.

Η ρύπανση εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος και βιολογικών καθαρισμών είναι πολύ χειρότερο φαινόμενο από τις τσούχτρες.

Υπερβολική χαρακτηρίζουν την οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας για μέδουσες στην Ελλάδα. Ο θαλάσσιος βιολόγος του Πανεπιστημίου του Σαλέντο στην νότια Ιταλία εξηγεί πως ότι σε οποιαδήποτε θάλασσα στον κόσμο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και συμπληρώνει ότι στην περιοχή της Μεσογείου είμαστε πολύ τυχεροί καθώς δεν υπάρχουν θανατηφόρες τσούχτρες.

Οι μέδουσες δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, υπήρχαν ανέκαθεν και παρατηρείται κάθε χρόνο. Η περιοδικότητα οφείλεται στον αναπαραγωγικό τους κύκλο. Με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας ευνοείται η εμφάνιση των μεδουσών εξηγεί η ωκεανολόγος – βιολόγος Σουλτάνα Ζερβουδάκη. Επίσης συμπληρώνει ότι η οδηγία των Βρετανών είναι υπερβολική επειδή  έχουμε χαμηλό ποσοστό μεδουσών και είμαστε προνομιακή χώρα σε αυτό το θέμα, αλλά πίσω από αυτά κρύβονται δυσφημιστικοί  πολιτικοί λόγοι για την χώρα μας.

Έχουν αναφερθεί περιστατικά στο Γαλαξίδι που ψαράδες  είχαν ζημιές στα δίχτυα τους και το δείγμα είναι προς ανάλυση και στα Τσουκαλεικα παραπονέθηκαν για ζελατινώδες πλάσμα που προκαλεί ερεθισμούς. Στην Ελλάδα υπάρχει η μέδουσα κοτυλόριζα που είναι κλασική στον Κορινθιακό κόλπο.

Το ινστιτούτο Θαλάσσιας προστασίας ‘’αρχιπέλαγος’’ συμμετέχει  στο δίκτυο παρατήρησης μεδουσών και η υπεύθυνη επιστημονικής έρευνας αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές από ψαράδες ή πολίτες οπότε η ταξιδιωτική οδηγία είναι υπερβολική. Αν δούμε μία μέδουσα δεν είναι πρόβλημα είναι ένα όμορφο πλάσμα αν δούμε όμως ένα κοπάδι θα πρέπει να το αναφέρουμε. Ένα σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ότι και εμείς με την υπεραλίευση συμβάλουμε στην έξαρση των μεδουσών.

Ο καθηγητής Stefano Piraino τονίζει ότι υπάρχουν άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα όπως η Ιταλία που στο νησί Λαμπεντούζα οι τουρίστες μπορούν να κολυμπήσουν μόνο για μία βδομάδα.

Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Καταλονία εντοπίστηκε φέτος κοπάδι με δηλητηριώδη μέδουσες  κατά μήκος της ακτής της Καταλονίας και της Βαλένθια. Άλλες ακτές που έχουν πληγεί είναι στην Σαρδηνία, τη Σικελία, τη Μάλτα, και στις παραλίες του Ισραήλ και του Λιβάνου.