Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ

Αυτό το έχουμε «βροντοφωνάξει» εδώ και τριάντα χρόνια. Οι έρευνες που αναφέρονται  δεν κομίζουν «γλαύκα» στην Αθήνα. Απλά επιβεβαιώνουν τις έρευνες του 1982 του ΠΑΚΟΕ.

Δύο καινούργιες μεγάλες επιστημονικές έρευνες έρχονται να μας δείξουν τις σοβαρές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία μας. Ο αέρας στις πόλεις περιέχει σωματίδια και χημικές ουσίες από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, την λειτουργία των βιομηχανιών και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων και καρδιοπάθειες.

Η πρώτη μελέτη με επικεφαλή τον Όλε Ραάσου-Νίλσεν του Κέντρου Ερευνών της Δανικής Εταιρίας Καρκίνου, δείχνει ότι η μακροχρόνια έκθεση ενός ανθρώπου σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, αδενοκαρκίνωμα, η οποία εμφανίζεται και σε μη καπνιστές. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιο κατώφλι και ότι ισχύει όσο περισσότερο τόσο το χειρότερο και όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο.

Η δεύτερη μελέτη με επικεφαλή τον Νίκολας Μίλτς από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δείχνει ότι και η βραχύχρονη έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιολογικό πρόβλημα ή πρόωρο θάνατο λόγω καρδιοπάθειας.