Χωρίς κατηγορία

15-7-2013 ΘΑ ‘’ΠΝΙΓΕΙ’’ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΘΑ ‘’ΠΝΙΓΕΙ’’ Η ΕΛΛΑΔΑ

Το 1985 με μία ημερίδα το ΠΑΚΟΕ είχε ανακοινώσει τις δραματικές επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και είχε επισημάνει τους τεράστιους κινδύνους για την εξέλιξη αυτών. 27χρόνια μετά δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.

Στην Ελλάδα δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή όπως δείχνουν πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Ακόμα και 2 μέτρα θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας τις επόμενες δεκαετίες.

Με βάση τα νεότερα σενάρια και τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το κλίμα, στο τέλος του αιώνα η Ελλάδα θα έχει μικρότερη έκταση γιατί η θάλασσα θα καταπιεί την μισή πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας, τις ακτές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου  και της Αιτωλοακαρνανίας, τον κάμπο της Άρτας και της Πρέβεζας αλλά και η Νατοϊκή βάση στο Ακτίο.

Ένα ντόμινο καταστροφών θα ξεκινήσει σε παραλίες, οικισμούς, τουριστικές περιοχές ακόμα και αν η στάθμη ανέβει 30 εκατοστά, πράγμα σχεδόν σίγουρο για την επιστημονική κοινότητα. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει ήδη 17 εκατοστά τα τελευταία 100 χρόνια ενώ για χιλιάδες χρόνια ήταν σταθερή.