ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ

Το ΠΑΚΟΕ είναι κάθετο στην εγκατάσταση φ/κων σε νησιά με υψηλό επίπεδο τουρισμού όπως η Μύκονος.

Πόλεμος στην Μύκονο για το φωτοβολταϊκό πάρκο, ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του έργου αν και ήδη υπάρχουν αποφάσεις που το κηρύσσουν αυθαίρετο.

Το ηλιακό πάρκο βρίσκεται στην Άνω Μερά και αποτελεί ακόμα ένα αξιοθέατο για τους λουόμενους του νησιού. Όμως παραβιάζει την νομιμότητα σε μεγάλο βαθμό, σαν ανέγερση αυθαίρετων κατοικιών.

Σύμφωνα με καταγγελία που έχει γίνει στην Υπηρεσία δόμησης του Δήμου Μυκόνου η ιστορία ξεκινά από τον Ιανουάριου του 2012 όταν η πολεοδομία της Σύρου ενέκρινε τις αιτήσεις για άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάνελ για συνολική ισχύ 698,25KW σε επτά οικόπεδα στην Άνω Μερά. Οι άδειες ανέφεραν ότι οι μόνες  εργασίες που εγκρίνονται  είναι η τοποθέτηση βάσεων. Όμως εργολαβικά συνεργία προχώρησαν σε  εκτεταμένες εκχερσώσεις , εκσκαφές ακόμα  και σε εργασίες εκβραχισμού αλλοιώνοντας την φυσική όψη της περιοχής.

Τον Αύγουστο του 2012 οι μηχανικοί της Υπηρεσίας Δόμησης της Μυκόνου έκαναν αυτοψία στον χώρο διαπιστώνοντας τις παραβάσεις και εξέδωσαν έγγραφο για διακοπή κάθε χωματουργικής ή οικοδομικής  εργασίας. Μετά από δύο μήνες η ίδια υπηρεσία εξέδωσε εντολή για αποκατάσταση του φυσικού ανάγλυφου.

Όμως αντιθέτως μερικούς μήνες μετά ξεκίνησαν ξανά τα έργα εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών μη νόμιμα από την υπηρεσία δόμησης. Ο ιδιοκτήτης του πάρκου Σταύρος- Αλέξανδρος Ευσταθίου υποστηρίζει ότι το ένα από τα επτά οικόπεδα έχει το πρόβλημα και όλα τα υπόλοιπα είναι νόμιμα.

Αξιωματούχος από την Υπηρεσία Δόμησης αναφέρει ότι έχουν γίνει εργασίες χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές άδειες, η υπηρεσία δεν μπορεί να διενεργεί αυτοψίες σε διαφορετικές περιοχές του νησιού. Προσθέτει ότι το έργο έχει πάρει έγκριση από την ρυθμιστική Αρχή ενέργειας,  οπότε η υπηρεσία δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα πρέπει να εγκατασταθεί το πάρκο στην εν λόγω περιοχή.

Ο εκπρόσωπος την Greenpeace είναι κατηγορηματικά αντίθετος με κάθε αυθαιρεσία και τονίζει ότι είναι κρίσιμο να τηρείται κατά γράμμα η νομοθεσία που αφορά την πράσινη ενέργεια. Η εγκατάσταση φωτοβολταικών γίνεται για το καλό του περιβάλλοντος και όχι για την καταστροφή του υποστηρίζει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών.